UTAZÁS

A világ legveszélyesebb útjai, ösvényei

Szerző:
Szabó Anna
Gyakorta az úti cél korántsem olyan izgalmas, mint maga az út, amin meg közelítjük. Néha a kényszer szüli, néha a kihívás csábítja az utazót olyan utakra, ahol előtte sokan indultak el, de soha nem értek célba. A világ számos pontján találunk ilyen hegyoldalba vájt vagy kis szigeteket a tengeren összekötő, adrenalin túrának nevezhető aszfaltcsíkokat.

 

Elő a térképekkel, izgalomra vágyó turistáknak kínálunk olyan helyszíneket, ahol akár gyalog, biciklivel vagy autóval, de leküzdhetik a félelmeiket. Néhol a magasság, egyes helyeken az időjárás, máshol a fittségünk befolyásolja az út kimenetelét. Minden esetre, aki nem szállodába, tengerpartra vágyik - most jegyzeteljen!


Yungas út, Bolívia


A Bolivia-i Andok hegyvonulatán mintegy 3700 méter szintkülönbséget ölel fel a világ legveszélyesebb autóútja A La Paz és Coroicoba között. Az út hossza alig több mint a Budapest-Hatvan közötti távolság, mégis kiérdemelte a helyiektől a Halálút nevet. Az úttest egyik oldalán szakadék, a másik oldalán a hegy felfelé ívelő fala, melyről igen gyakran zúdulnak alá kisebb-nagyobb sziklák. Akinek útja során ezt sikerül is kikerülni, még ne lélegezzen fel, a párás hegyi levegőnek köszönhetően ugyanis a síkos utat helyenként ködpára burkolja be.


A Yungas országutat, 1995-ben hivatalosan is a világ legveszélyesebb útjának nyilvánították. Nem is lehetett volna ez másként, hiszen a szakadékok mélyén számtalan autó roncsa hever, az alig három méter széles utat pedig száz méterenként a gyászolók által felállított keresztek szegélyezik. A hegyen a forgalom egyirányú, az autóból kinézve láthatjuk, ahogy a kerekek épphogy érintkeznek az aszfalttal. Ugyan a két város már más útvonalon is megközelíthető, sokak számára legyőzhetetlen a kényszer, hogy végig kocsikázzanak rajta. Sőt kedvelt biciklis célpont is lett napjainkra!


El Caminito Del Rey, Spanyol ország


A szükség és leleményesség hívta életre a Spanyol országi El Caminito Del Rey -t vagyis a "A király útját" El Chorro közelében, Alora tartományában. Az 1900-as évek elején a Chorro és a Gaitanejo víztározók és vízerőművek építésekor az építők számára gondot okozott, hogy a két helyszín ugyan légvonalban közel van egymáshoz, de csak óriási kerülővel közelíthető meg. 1901-ben elkerülhetetlenné vált egy rövidebb, legalább gyalogosan járható út megépítése, így 4 év kemény munkájának köszönhetően elkészült egy ösvény. Ez lett mára a világ legveszélyesebb sétaútja. A jelenleg felújítás alatt álló, mindössze egy méter széles és három kilométer hosszú gyalogút 100 méter magasan kanyarog a lenyűgöző El Chorro kanyonban.


Az idő vasfoga nem kímélte a magasban futó ösvényt, így a vállalkozó szellemű turisták helyenként a tátongó mélység felett kellett, hogy magukat kibiztosítva az eredeti acél gerendákon egyensúlyozva haladjanak. Az egyre több halálos baleset miatt, az utat lezárták, és rekonstrukciója megkezdődött. Újra nyitásáig nem csak a függő ösvényt hozzák rendbe, és biztonságosan használható állapotba, de egy múzeum nyitását is tervezik.


Atlanterhavsveien, vagyis az Atlanti út - Norvégia

Mintegy acélszálra felfűzött egzotikus igazgyöngy nyaklánc, úgy köti össze a Norvégia Atlanti óceáni részén fekvő parányi szigeteket a 64-es út. Az 1983-87-ig tartó építése alatt 12 hurrikán sepert végig rajta. A magyar útépítéshez szokott olvasónak elképzelhetetlen, hogy az építetését a befolyt útdíjakból képesek voltak fedezni, így 1999-óta el is törölték az úthasználati díjat a rajta átkelőknek.


Akik az Atlanterhavsveien-t választják úti célnak, az úttal összekötött szigetek körül számos programot és látnivalót találnak maguknak, nem beszélve az északi népek legendás vendégszeretetéről és minden igényt kielégítő szálláshelyekről. Az óceán felett ívelő Atlanti út önmagában is élmény, de ha szerencsénk van, kaphatunk egy tengeri vihart a nyakunkba, és saját autónkból nézhetjük a fejünk felett összecsapó hullámokat.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL