ÁLLATI CUKISÁGOK

Kutya-macska barátságok

Szerző:
Szabó Anna
Szerencsésnek mondhatja magát az, akinek közelében állat él, és nemcsak megismerheti, hanem tehet is érte valamit. Az, hogy kutya és macska között lehet szoros barátság, sokak számára elképzelhetetlen. Márpedig nem egy esetet lehetne példaként felsorolni, ahol szívet melengető a két állat közötti kapcsolat.

 

Az ajtóban találkoztak, és rögtön egymásba szerettek


A jóképű fickó azonnal elbűvölte Szindikét, és Öcsike kíváncsiságát is felkeltette az új társ, aki farok csóválva közeledett feléje. Semmi nyoma nem volt a kutyák és macskák között lévő ősi kibékíthetetlen ellenségeskedésnek – amelyre oly sokan esküsznek. De miért is utálnák egymást? Hiszen a macska és a kutya két külön világ, egészen más igényeik vannak, ami az életteret és a zsákmányállatokat illeti, tehát nem vetélytársak. Akkor miért alakulna ki közöttük mélyreható ellenszenv?


Nyelvi félreértés?


Mindkét faj az ember kísérője, és ha nem rontottuk el a nevelésüket, többnyire remekül kijönnek egymással. Végül is a parasztudvarokban ősidők óta nagyszerűen megférnek. Az úgynevezett ősellenségeskedés csupán kommunikációs félreértéseken alapul, mivel „nyelvjárásaik” annyira különböznek egymástól. Például, ha a kutya hevesen csóválja a farkát, akkor az barátságos gesztus, és azt jelenti: „Kedvellek! Gyere, játsszunk együtt!”. Ha azonban a macska billegeti, vagy magasba tartja a farkát, azzal azt akarja kifejezni: „Egy lépést se közelebb, különben megismertetlek a karmaimmal!”. A macskáknál a dorombolás a jó közérzetjele, a kutya azonban könnyen félreértelmezheti a barátságos hangjelzést. Fenyegető morgásnak vélheti, és ezért agresszívan reagálhat.

Az ilyen nyelvi félreértéseknek azonban nincs különösebb jelentőségük, ha a fiatal kutya és a pici cica együtt nő fel. Gyorsan és készségesen megtanulják egymás nyelvét, és pillanatok alatt elválaszthatatlan barátok lesznek. Az sem gond, ha kismacskát hozunk a kutyás házba, a kutyáknak ugyanis több érzékük van a „multikultúra” iránt, és könnyen fellelkesíthetők, ha új barát van a láthatáron. Kicsit nehezebb dolgunk van, ha először a cica kerül hozzánk, ők ugyanis nem szívesen tanulnak idegen nyelvet, és nem is tudják olyan gyorsan elfogadni a vetélytársat.


Mutasd be őket egymásnak


Függetlenül attól, hogy érett vagy fiatal állatról van szó, a bemutatások kulcsfontosságúak. Engedd meg a macskának, hogy tetszése szerint és szabadon (!) kutakodjon. A kutya elzárása ilyenkor azért fontos, mert a macskának mindig éreznie kell, hogy van lehetősége a menekülésre. Egy jó kutya-macska kapcsolat akár évekig eltarthat úgy, hogy közben a macska mindenféle hűhó nélkül tolerálja a kutyát. Ügyelj arra, hogy mindkettőjüknek legyen saját élettere, a te felelősséged megtanítani nekik a másik életterének tiszteletben tartását.

Rendkívül nagy türelemre van szükség abban az esetben, ha két felnőtt állatot szeretnénk összeszoktatni – ez tény. Eleinte még egymás szagát sem bírják, és gyakran összevesznek. Még ha később elviselik is egymást, kapcsolatuk nehezen válik bensőségessé, de semmi sem lehetetlen. Senkit ne tartson vissza tehát a kutya- vagy macskavállalástól, ha már az egyik társként csatlakozott a családhoz.


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL