FOGYÓKÚRA

Böjt... böjt... böjt! Nem kell félni, nem fog fájni!

Szerző:
Szabó Anna
Testi-lelki megtisztulás a tavaszi fogyókúrák megalapozása, a téli és tavaszi diéták átvezetője, lehetőség a befelé fordulásra és elmélkedésre. Jó alkalom egy kicsit egészségre nevelni a családot vagy böjtkúrára fogni a környezetet. Böjtöld ki magadból a telet és készülj a tavaszra!

 

Gyógy-, lé-, vagy egészségböjt egyedül vagy sokadmagaddal?


Nem mindegy! De a cél egy: átlendülni a holtponton és szépen fogyni tovább. Ami ennél is hasznosabb lehet, felkészíteni, megtisztítani a szervezetedet, mielőtt belefogsz a tavaszi karcsúsító kúrába. A böjt egyfajta megtisztulás, ám ugyanúgy megviseli a testedet, mind a lelkedet. Mégis érdemes belevágni kinek-kinek célja, egészségi állapota és kitartása szerint. Mi elsősorban a diéta szempontjait vesszük figyelembe.

Minden diéta alapja a bőséges folyadékfogyasztás. Ez az első indok arra, hogy érdemes böjttel kezdeni, megalapozni a fogyókúrádat – tartsd is meg ezt a szokást, miután áttérsz bármely, általad választott diétára.


A szervezet a zsírtartalékok lebontását a böjtölés harmadik napján kezdi meg, érdemes tehát a böjtöt minimum ennyi ideig tartani, és a negyedik, ötödik napon fokozatosan visszatérni a szilárd táplálékokhoz. Aki kitartó, tervezzen hosszabb távra, de vegye figyelembe azt, hogy hosszabb távon is adjon meg minden nélkülözhetetlen tápanyagot a szervezetének.


Fontos tudni, hogy a böjt idején kicsit „hisztisebbek” lehetünk, így ha van rá lehetőség, időzítsük úgy, hogy ez ne zavarja meg az életvitelünket és ne vezessen a böjt feladásához. A teljes nyugalom nem egyenlő a teljes tétlenséggel. A mozgás során termelt boldogsághormonra ilyenkor fokozottan szükségünk van! Még a párnapos böjtök alatt is ajánlatos napi 1,5-2 óra testmozgást végezni. A mozgás azért fontos, mert így előzzük meg, hogy a testünk a zsírszövetek helyett az izomszöveteket bontsa le. Két hosszabb séta a kutyával a frisslevegőn, éppen elég is lesz.

Mi történik a böjt alatt?


Miután a szervezeted elkezdi kitakarítani a télen felgyülemlett káros anyagokat, tapasztalhatsz néhány kellemetlen mellékhatást a puffadástól, a kellemetlen leheleten át, egyéb kényelmetlenséget. Ezt bizony magunknak köszönhetjük, és pont ez a cél, hogy távozzanak a lerakódott mérgek. Ha a panaszok néhány napon belül enyhülnek, elmúlnak, nincs ok aggodalomra. Amennyiben nem, akkor jön a„Kérdezze kezelő orvosát!” szöveg, és ez azokra az esetekre is érvényes, ha valaki tartósan gyógyszert szed, és mellette böjtölni szeretne!


A böjt alfája és omegája a tiszta, jó minőségű ásványvíz


Válassz lehetőleg többféle szénsavmentes ásványvizet, így minden szükséges ásványi só bekerül a szervezetedbe! Természetesen, ha valaki kúraszerűen szeret gyógyvizeket fogyasztani, itt a remek alkalom. A víz mellett, fogyaszthatunk különféle teákat, melyek jótékony hatásúak a szervezetünkre. Külön érdemes ilyenkor ásványvízben áztatni csipkebogyót és minden ízesítés nélkül fogyasztani. Az elkényeztetett ízlelőbimbók hálásak lesznek érte, magas C-vitamin tartalma különösen jól fog esni a napfényszegény tél végén! De ne feledkezzünk meg a jól bevált karcsúsító teakeverékekről sem. A lényeg, hogy ne hashajtó, hanem éhségcsökkentő teákat válasszunk! Ezek többnyire mentát, édesgyökeret, kamillát tartalmaznak. Ízük, illatuk kellemes és valóban csökkentik az evés iránti vágyat… ne is említsük mikkel szemben!


Zöldség- és gyümölcslevek


Jó szolgálatot tehet a böjt idején egy gyümölcs prés, mellyel otthon állíthatunk elő finom, friss zöldség- és gyümölcsleveket. Érdemes ezeket szintén kevés ásványvízzel hígítani a kezdet kezdetén. Így kevésbé okoznak puffadást az arra érzékenyeknél. Lehetőség szerint 2-3 alapanyagnál ne keverjünk össze többféle zöldséget, vagy gyümölcsöt, inkább legyünk türelmesek és kóstolgassunk több alkalommal.


1-1 dl alma, körte, őszibaracklé vagy narancs, esetleg citromlé kinyeréséhez 2 db átlagos méretű gyümölcsre lesz szükségünk. Kivi, szilva. vagy sárgabarack léhez 4-6 darabot számítsunk. Áfonya, eper, málna vagy szeder estén kb. 180-220 grammot számoljunk.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL