KÖZÉRZET

Miért figyelj belső órádra?

Szerző:
Szabó Anna
Mikor tudsz a leghatékonyabban dolgozni? Melyik napszakban fáj legkevésbé a fogfúrás? Mikor van a legalkalmasabb idő szeretkezni?


Minden nap ugyanaz történik: nem sokkal ebéd után, 13 óra környékén hirtelen úgy érzed, leragad a szemed, és szívesen szunyókálnál egy keveset. Néhány órával később 16 óra táján aztán ismét csúcsformában vagy. Ennek a jelenségnek a magyarázata a belső órában keresendő. Láthatatlan érzékszerved minden napszakban jelzi, milyen tevékenységre van szervezeted leginkább felkészülve.

Modern korunkban az orvosok is egyetértenek abban, hogy a biológiai órájukra figyelők – és hallgatók – sokkal hatékonyabbak a mindennapi élet ügyes-bajos dolgaiban, valamint boldogabbak, hisz jobban ki tudják élvezni az élet adta örömöket.

Belső órád szervezeted hírvivő anyagainak segítségével gondoskodik a hormontermelésről, befolyásolja a testhőmérsékletet, a vérnyomást, az emésztést, valamint az ébrenléti és a nyugalmi időszakot. Mindannyiunk szervezetében van időmérő készülék: a tobozmirigy. Ennek működését a napfény és a ritmikusan visszatérő cselekvések befolyásolják leginkább.

Mivel a nap folyamán állandóan változnak a nyugalmi és az aktív periódusok, tisztában kell lenned azzal, mikor érkeznek el a hullámvölgyek és a csúcspontok. Csak így tudhatod, mikor vagy képes egy feladatot a tőled telhető legjobb színvonalon elvégezni. Az emberek többségénél e napi ritmus igen hasonló, de természetesen léteznek genetikailag meghatározott eltérések. A pacsirták, azaz a korán kelő típushoz tartozók már egy órával előbb frissebbek a többieknél, míg a baglyokként ismert, éjszakánként aktív tábor tagjai csak egy órával később térnek igazán magukhoz.


Belső órarend

Hihetetlenül hangzik, de még a fájdalomküszöb és a megbetegedésre való hajlam is változik a nap folyamán.

6-8 óra:
A szervezet „felébred”. Ekkor termelődik a legtöbb nemi hormon, ezért ez a legoptimálisabb időszak a szeretkezésre. Mivel a hormonok hatására emelkedik a vérnyomás, és gyorsabban ver a szív, a magas vérnyomásban szenvedőknek ekkor ajánlatos bevenni a gyógyszereiket.

8-10 óra:
A reggeli legoptimálisabb időpontja. Vigyázat! Migrénes rohamok jelentkezhetnek, de nő az agyvérzés és a szívinfarktus veszélye is. Testhőmérsékletünk ekkor éri el a tetőpontját.

10-12 óra:
Elérkezett az igazi munka ideje. A délelőtti például kiválóan alkalmas tanulásra.

12-14 óra:
Déli mélypont. Evés után az emésztés szinte az összes energiádat elszívja. Ha nincs módod lepihenni, tegyél egy rövid sétát a friss levegőn.

14-16 óra:
A fokozott endorfintermelésnek (ez az úgynevezett boldogsághormon) köszönhetően a fogorvosi beavatkozásnál alig érzünk fájdalmat. A fejfájás ilyentájt gyakran magától elmúlik.

16-18 óra:
Hosszú távú emlékezőképességünk csúcsformában van. Még a legnehezebb feladatokat is gyorsabban oldjuk meg, mint a nap többi szakaszában. Ugyancsak könnyebben végezzük a nagy kézügyességet igénylő bonyolult műveleteket. Ez időszak testedzésre is ideális. Testhőmérsékletünk viszonylag magas, izmaink kellőképpen átmelegedtek, és reakcióképességünk szintén kiváló. A légzés különösen intenzívvé válik. Hajad, körmöd ekkor nő a leggyorsabban.

18-20 óra:
Ízérző idegeink különösen érzékenyek. Itt a megfelelő időpont arra, hogy élvezettel kortyolgass el egy pohár bort. Ekkor a leghatékonyabbak a reuma, a gyomorsavtúltengés és az allergia elleni gyógyszerek.

20-24 óra:
Szervezeted melatonint (alváshormont) termel, és fokozatosan átáll a pihenésre. Lassul a szívverés, csökken a testhőmérséklet. Az antibiotikumok és az asztmagyógyszerek ilyenkor hatnak a legjobban.

24-4 óra:
Minden testfunkciód takarékon működik. Koncentrálóképességed szinte egyenlő a nullával.

4-6 óra:
Hamarosan vége a nyugalmi időszaknak. Emelkedik a vércukorszinted és a testhőmérsékleted.

A napi ritmuson kívül léteznek még egyéb, szervezetedet befolyásoló ritmusok. Míg a napi ritmus elsősorban a vegetatív idegrendszer és a köztiagy egy területének szigorú irányítása alatt áll, és a külső hatások kevésbé befolyásolják, addig az ennél hosszabb periódusok jóval labilisabbak, környezetfüggőbbek. Ismerünk még 7 napos, 4 hetes, 3-4 hónapos és éves, valamint 7 éves időszakokat. A nőknél az intenzíven megélt 28 napos ciklus a legismertebb.


A felejthetetlen Hold

A holdfázistól függően további változások mennek végbe szervezetünkben.

Újhold:
A kiválasztás fő bázisa. Ekkor célszerű elvégezni a szervezet méregtelenítését.

Növő hold:
A felvett tápanyagok beépítésének időszaka. Gyarapodik a szervezet energiakészlete, több pihenésre van szükséged.

Telihold:
Csökken az immunrendszer aktivitása, s intenzívebb a vérzési hajlam. Ezért próbáljuk elhalasztani a nagyobb műtéteket, fogorvosi beavatkozásokat.

Fogyó hold:
A kiválasztás periódusa. Javul a szervezeted energiahasználata, könnyebben fogysz. Célszerű ekkorra halasztani a műtéteket, fogorvosi kezeléseket.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL