Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
SZEX, SZERELEM

Szerelem egy életen át - létezik?

Szerző:
Szabó Anna
Meglátjuk, megszeretjük, majd úgy érezzük, hogy vele akarjuk leélni az életünket. Ám a szív környékén érzett kezdeti bizsergés sajnos nem tart örökké. A tartós párkapcsolathoz szeretetre, kompromisszumokra, tiszteletre, türelemre, és nem utolsó sorban fantáziára is szükség van. Nézz magadba, és olvass!

 

1. A plátói szerelem

A legszebb, legnemesebb és legveszélytelenebb minden szerelem közül. Amikor már a kedves puszta látványától gombóc lesz a torkodban, amikor legszívesebben csak bámulnád Őt anélkül, hogy valaha is szólnál hozzá. Talán nem is akarunk róla többet tudni, csak amennyit így messziről láthatunk belőle: kedves mosolyát, a csintalan hajtincset, ami a homlokába hull… Szerencsés esetben egy mondatfoszlányt is elkaphatunk tőle a liftben, vagy a szupermarketben. Amikor semmit sem szeretnénk, és talán mégis mindent. Ismerjük 5 darabkáját az ezerdarabos kirakónak, de már azt képzeljük, sőt tudjuk, ő az, akivel a világ legnagyobb szerelmét élhetnénk át. Hogy ez valóban így lenne-e? Az valószínűleg sohasem derül ki, és éppen ez benne a szép.

Helytelen
Voltaképpen semmi rossz nincs benne, talán ez a legnagyszerűbb az egész történetben.

Helyes
Élvezni az érzést, és talán mégis megismerkedni azzal, aki ezt kiváltja belőled.

 

2. Találkozgatások, randevúk


A kezdet mindig görcsös és ritkán romantikus. Nehezen indul a beszélgetés, folyik az ártatlan füllentgetés, hol elveszünk az igazságból, hol pedig hozzátoldunk egy kicsit. Ez rendben is van, ha nem esünk túlzásokba. Apróságoktól is elmehet a kedvünk. Vegetáriánus? Otthon felejtette a pénztárcáját? Köszönöm a szép estét, majd hívlak. Valamikor. Egyszer csak. Egy szerelem kezdetéről már tömérdek könyvet írtak, telis tele jó tanácsokkal: ki hívjon fel kit, mikor, és milyen gyakran találkozzunk a kedvessel… Ennek azonban nem érdemes bedőlni, hiszen minden szituáció más, ebben nem lehet általánosítani. Mint ahogy nem segít akkor sem, amikor az ember egy étteremben ül, és azon elmélkedik, vajon mit árul el róla a rendelt étel. A fontos: légy önmagad!



Helytelen
Ha azt mondod, amit szerinted hallani akar a másik. Ha ugyanis így teszel, vég nélkül hazudnod kell.

Helyes
Felhívni, ha úgy esik jól. Megmondani neki, amit gondolsz, nevetni, ha valami tényleg vicces – de csak akkor!

 

3. Az a bizonyos első együttlét


Akárhogy is van, előbb-utóbb lekerülnek rólunk a ruhadarabot. Ha csak a szexről lenne szó, ez nem is lenne akadály, hiszen villámgyorsan beugranánk az ágyba, és eldőlne, hogy akarunk-e repetát a dologból. De ha fülig szerelmes vagy, akkor aggódsz. És ez természetes. Mi van, ha meztelenül nem is talál olyan vonzónak? Mi van, ha nem úgy sikerül, ahogy kellene? Az első alkalom bátorságpróba is egyben, hiszen ilyen meztelennek soha többé nem érzed magad. Ezért nem szabad kapkodni. Nem baj, ha elsőre nem tart egy szexistennőnek. Nyugodj meg, ő legalább olyan ideges, mint te.

Helytelen
Semmi, de úgyis mindent elrontunk – legalábbis úgy gondoljuk.

Helyes
Nevetni mindenen!

 

4. Az együttjárás


Alig lépett ki az ajtón, de már sms-t ír, hogy hiányzol. Ismeri a fotót a jogosítványodon, te meg tudod, hogyan kell bekapcsolni a vízforralóját, és magadhoz vetted a pulóverét, amit persze soha nem fog viszontlátni. Sokat beszélgettek, összebújtok, szeretkeztek, szinte magatokba szívjátok a másikat. Ez azonban már nem a fülig szerelmesnek lenni kategória, hanem a beleszeretni valakibe fázis. Őt akarod, tényleg csak ŐT. Az illatával, a kopaszodásával együtt, és még az sem számít, hogy hol nyomja ki a fogkrémet a tubusból. Persze ez el fog múlni, ezért vésd jól az emlékezetedbe ezeket a bensőséges, lélegzetelállító pillanatokat! Hidd el, szükséged lesz még rájuk.

Helytelen
1. Nem meghallgatni, csak beszélni, locsogni folyamatosan.
2. Elfelejteni azt, hogy ő egy ízig-vérig pasi, és nem egy plüssmackó, vagy a legjobb barátnőd.
3. Mindig többet akarni.
4. Megfeledkezni a barátokról.

Helyes
Csak a jelenre koncentrálni – a jövő még várhat…

 

5. Az együttélés


A szerelemnek is szüksége van formára és összetartó erőre. Egyszer csak muszáj lesz beszélgetni arról, hogyan nevezzük nevén a történetet, amibe belegabalyodtunk. Egyszerű viszony? Vagy már egy pár vagyunk? Félelemmel tölt el, hogy elveszíted a másikat, és ezen csak a szavak segítenek. Mondd ki bátran: komolyan gondolod. Igen, ketten vagyunk, MI vagyunk.

Helytelen
1. Kétséget ébreszteni a másikban.
2. Eltervezni a másik jövőjét.

Helyes
Lakáskulcsot cserélni, és felvállalni egymást.

 

6. A kétség


Biztos, hogy ezt akarod? Így megy tovább az életed? Pedig szeretem. Tényleg? Mégis elkezded összehasonlítani őt az álmaiddal. Aztán kettőtöket azzal a párral, akik az elején voltatok. És elszomorodsz, mert akkor minden bizonnyal sokkal izgalmasabb volt minden. Mostanában gyakran csak ültök a tévé előtt. Vajon ti sem vagytok különbek másoknál? Ennek a kapcsolatnak is eljön egyszer a lejárati ideje? Kétségek gyötörnek, ám el kell fogadnod, hogy minden kapcsolatnak van egy felfelé ívelő korszaka, amelyen ti már túl vagytok. De ez nem jelenti azt, hogy nem lehettek egymással boldogok.


Helytelen
Feladni, és egy másik pasival újrakezdeni. Vele előbb-utóbb elérkeznél ugyanerre a pontra.

Helyes
Belátni, hogy a szerelmet felváltotta a szeretet.

 

7. Igen, akarom!


Nem, nem fontos összeházasodni! Sokkal fontosabb maga a gesztus, hogy a másikkal tervezed a jövődet. Ez az igazi bátorságpróba: dönteni valaki mellett. Valamit elkezdeni vele, amiből már nem bújhatsz ki olyan könnyen. Ez lehet egy közös lakás, egy gyerek, egy közös vállalkozás, vagy akár a házasság is. ha saját érzéseidről megbizonyosodtál, és az életről alkotott elképzeléseitek egybevágnak, nincs más hátra, mint felvállalni a másikat teljes egészében. Igen, akarom Őt. Az is elég, ha teliholdnál suttogod a fülébe, nem pedig az oltárnál mondod ki, ám legalább egyszer meg kell próbálni.

Helytelen
Nyitva hagyni azt a bizonyos kiskaput.

Helyes
Megünnepelni a döntést.


8. Unalom


Évekkel később már annyira ismeritek egymást, hogy nehéz meglepetéseket okozni a másiknak. Életetek pontosan szervezett, kiszámítható, és – hát bizony – kissé unalmas. Nem beszélgettek már annyit, nem jártok olyan gyakran moziba, és lásd be, nincs már annyiszor kedved a szexhez sem. Beszéljétek meg ezeket a problémákat, és próbáljatok megoldást keresni, ha fontos nektek ez a kapcsolat. A szerelem tulajdonképpen egy csereüzlet: elviseled a rossz tulajdonságaidat, és ő éppúgy elviseli a tieidet. Hiszen nagy dolog, hogy valaki ismer, tényleg ismer, és mégis veled marad. Ne feledd, a megállapodottság már a csendes szeretet éveit jelenti.

Helytelen
A másikat okolni az unalmassá vált életedért.

Helyes
Új élményeket szerezni, hiszen a kezdeti szép emlékek lassan elhomályosulnak. Utazzatok, tanuljatok táncolni, járjatok társaságba, és fedezzétek fel újra egymást.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL