A nyugodt lelkiállapot titka

 

Amit a közfelfogás jógának nevez, az valójában Hatha-jóga, amely a testi gyakorlatokon keresztül közelít a célhoz. De mi is a pontos cél? Karcsú, erős testalkat, rugalmasság? Ezek valóban a gyakorlás velejárói, és már igen rövid idő alatt látványos változásokat tapasztalhatunk a külső megjelenésünkben. A jógának azonban ez csak a felszíne.

Szeretnéd megnyerni A Központ által felajánlott 5 db, egyenként 8.000 Ft értékű, 5 alkalmas jógabérlet egyikét a jógaközpontba? Nincs más dolgod, mint részt venni az A Központ és a Női Portál közös játékában. Válaszolj helyesen három egyszerű kérdésre, hogy esélyes legyél a nyereményre! >>


Mi rejlik a felszín alatt?


A jóga nem kisebb célt tűz ki maga elé, mint a boldogság elérését. A régi idők jógijai rájöttek, hogy a boldogságunk nemcsak a külső tényezők függvénye (például szépség, vagyon, karrier, s még sorolhatnám), hanem ugyanannyira függ a belső, tudati folyamatoktól. Ezeknek a tudati folyamatoknak a megismerését és irányítását jelenti a jógameditáció. A jóga minden esetben meditáció, de mit értünk meditáció alatt? Patandzsali Jóga- szútrájának meghatározása alapján a jóga az elme-áramlás megállítása, lenyugtatása, elcsendesítése. Jogosan merülhet fel a kérdés: csak akkor pihen a tudatunk, amikor alszunk? Nos, ez korántsem így van!


Alvás közben is igen rövid az a szakasz, amely a mély-alvásnak felel meg, a többi időben álmodunk, vagyis a tudatunk szinte szünet nélkül dolgozik. A meditáció állapotában nemcsak a testünk, hanem egész lényünk felfrissül, és alaposan kipiheni magát. Ha feszültek vagyunk, akkor az éltető energia áramlása akadályba ütközik, és nem érezzük magunkat jól a bőrünkben. A legelső feladatunk az élet-energia (azaz a prána) áramlásának helyreállítása, ezt a célt szolgálják a jóga testhelyzetei, az ászanák.


Az ászana szó egyik jelentése: kényelmes testhelyzet. Néhány jóga-fotó megtekintése után joggal csóváljuk a fejünket: hogy lehet ez a kitekert póz valaha is kényelmes? Nos, a mai városi életmód, az ülőmunka már eleve melegágya a test ellustulásának, elmerevedésének. A gyakorlás során a legkönnyebb pózoktól haladunk a nehezebbekig, mindenki a saját testalkatához és adottságainak megfelelően. A jóga legfontosabb testrésze a gerinc, mivel a fő energia-vezetékek, és ezek kereszteződési pontjai, a csakrák a gerinc mentén helyezkednek el. A gyakorlás során megmozgatjuk a gerincet minden irányba, előre-hátra hajlítjuk, jobbra-balra döntjük, illetve csavarjuk mindkét irányba. Ezek a mozgások mobilizálják az életerőt, és fiatalon tartják a testet és a szellemet. De honnan jön a fent említett prána-energia? A légzésből. A legtöbb ember légzése nem megfelelő, felszínes, és nem használja ki a tüdő egész kapacitását. Így nem jutunk elég oxigénhez és pránához. A jóga az ászanák mellett használja a légzőgyakorlatokat is az életerő fokozására (pránájáma). Az egyszerűbb pránájámákat mindenki gyakorolhatja, a nehezebbeket csak tanár irányítása mellett, lassanként szabad elkezdeni.


A Központot 2005-ben alapítottam a jóga tanulmányozásának és terjesztésének céljából. A mai napig több száz ember ismerkedhetett meg a jóga alapjaival, a testhelyzetek és a légzés összehangolásával, amit vinjászának is neveznek. Az órákon a cél a jó közérzet elérése a test túlzott megerőltetésének elkerülésével. Ha gyakorlás után energiával tele, mégis ellazult testtel és nyugodt lelkiállapotban térünk haza, máris élvezhetjük a jóga áldásos hatását a hétköznapi életben is. A rendszeres jógázás hamar igénnyé válik, amint megtapasztaljuk mennyivel javul az életminőségünk, beleértve az emésztést, alvást, és kedélyállapotot is. A Központ kezdő óráin és tanfolyamain minden előképzettség nélkül részt vehet mindenki, kortól és fizikai állapottól függetlenül. A helyszín ahol gyakorolunk, szintén jelentőséggel bír. Elsődleges a tisztaság, de fontos az nyugodt és harmonikus környezet is, ezt igyekszünk megvalósítani az A Központban, mely az ArtCenterben, az V. kerület, Hercegprímás u. 13. szám alatt található.


Az órarend és sok más információ megtalálható a weboldalunkon: www.akozpont.hu.

Jógával kapcsolatban sok érdekes információt pedig a blog-oldalamon: http://www.ayogi.wordpress.com


A Központ aktuális újdonságai:


- A mozgás és légzés által megváltozott tudatállapotok felfedezőinek ajánljuk az évente két alkalommal megrendezett Yogin Retret- et (3 napos elvonulás), ahol 3 napig teljesen a gyakorlásra koncentrálhatunk, zavartalan környezetben. A soron következő különleges elvonulás vendég-oktatója és díszvendége a világszerte elismert Cameron Shayne, aki a jógát a harcművészettel ötvözve dolgozta ki rendszerét, amelyet Hollywood sztárjai is előszeretettel gyakorolnak (Jennifer Aniston és Courney Cox például). Cameron 2 workshopot fog tartani a hétvége alatt, ezeken külön-külön is részt lehet venni igény szerint. Az időpont: február 17-19. További információk és jelentkezés Facebookon >> 

- Kezdő Kung-fu csoport keddenként 20.30-tól. Nőknek is kifejezetten ajánlott stílus, mivel a fizikai erő helyett inkább a technikára és gyorsaságra épül. Nem utolsósorban pedig jó játék, remek szórakozás és feszültség-levezető lehetőség. Légy bátor és tégy egy próbát! Az első edzés nyitott, azaz mindenki számára ingyenes!

- Privát oktatás: ha az időd nem engedi az órarendben szereplő órák látogatását, lehetőség van egyéni órákat is venni, személyes megbeszélés alapján.

További információt az ArtCenter hivatalos honlapján találsz! >>

 


 

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL