Hozzávalók
a tésztához:
2dl tej
3dkg friss élesztő
5dkg vaj vagy margarin
37dkg liszt
3dkg cukor
1 tojás
a tetejére:
1,5kg alma
4 evőkanál citromlé
5dkg dió
10dkg cukor
4 tojás
37dkg tejföl
3-4 evőkanál porcukor
Elkészítése:
1. A langyos tejben feloldjuk az élesztőt. A vajat megolvasztjuk. A lisztet elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk az élesztőt, a vajat és a tojást, majd sima tésztává összedolgozzuk. Letakarva, meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
2. A megmosott almát négyfelé vágjuk, magházát kiemeljük, húsát cikkekre vágjuk és meglocsoljuk citromlével. A fél dióbeleket félbevágjuk és 5dkg cukorral az almához vegyítjük.
3. A tésztát margarinnal kikent, mély tepsiben kinyújtjuk, majd letakarva további kb. 30 percig kelesztjük. Egyenletesen elosztjuk rajta az almás keveréket, és előmelegített sütőbe toljuk. 175°C-on (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) 12 percig elősütjük.
4. A tojást összekeverjük a tejföllel és a maradék cukorral, és a lepényre simítjuk. Ugyanazon a hőfokon további 30-35 percig sütjük. Porcukorral megintve kínáljuk.
OLVASS TOVÁBB!
Mit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
GASZTROEgészséges akarsz maradni? Egyél úgy, mint egy lazac!
A kis, vadon élő halak fogyasztásával mi és a környezetünk is nyerhet....
GASZTROTényleg be lehet rúgni a teától?
Hallottad már, hogy a teától be lehet rúgni? A svájci teaszakértő elmagyarázza, miről van szó....
Nem ehetünk többé Camembert sajtot?
Francia kutatók a fehér, bolyhos kéreggel rendelkező Camembert sajt lehetséges végnapjaira figyelmeztettek....
GASZTROIngyen sör kapnak a fiatalok az idegenektől
Britek százezrei játszanak online és fizetnek mások italait a kocsmában...
GASZTROKávéfüggő vagy? Így tudsz kitörni belőle!
A forró italok sok koffeint tartalmaznak. A leszokás róluk sokak számára elképzelhetetlen, pedig nem kell annak lennie....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK