GASZTRO

Piskótatorta almaboros krémmel

Szerző:
Szabó Anna
Almaboros krémmel megbolondított desszert, de garantáltan nem leszel kótyagos tőle...

 

Hozzávalók:

4 tojás + 2 tojás sárgája
15dkg cukor
1 zacskó vaníliás cukor
12dkg liszt
½ teáskanál sütőpor
7 levél (21g) színtelen zselatin
¼ l + 3 evőkanál almalé
¼ l almabor
1 csokor citromfű
5dl tejszín
1 alma
1 citrom leve
1 dkg kandírozott gyömbér
1/3 fiola citromaroma
1dkg felaprított pisztácia



Elkészítése:

1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét 1 evőkanál hideg vízzel kemény habbá verjük, majd beleszitálunk 7dkg cukrot és hozzáadjuk a vaníliás cukrot. Egyenként hozzákeverjük a tojás sárgákat, és rászitáljuk a sütőporral elvegyített lisztet. Óvatosan összedolgozzuk, és a masszát sütőpapírral kibélelt tepsire simítjuk. Előmelegített sütőben 200°C-on (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 10-12 percig sütjük.

2. A piskótát nedves, cukorral meghintett konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd a széleit konyharuhával betakarjuk és kihűtjük.

3. A zselatint legalább 4 percig áztatjuk, majd kis lábosban, alacsony hőfokon feloldjuk. Fokozatosan hozzáöntjük az ¼ liter almalevet és az almabort, majd a folyadékot 30-40 percre hideg helyre állítjuk. A citromfüvet vékony csíkokra metéljük. 2,5dl tejszínt kemény habbá verünk, miközben beleszitálunk 2 evőkanál cukrot. A tejszínhabot két részletben a dermedő almás krémhez vegyítjük, majd belekeverjük a citromfüvet, és további körülbelül 10 percre hideg helyre állítjuk.

4. A piskótalapot egyenletesen megkenjük a tejszínes krémmel, és további kb. 20 percre hűtőszekrénybe állítjuk.

5. Hosszában kb. 6 cm-es csíkokra vágjuk. Az egyik csíkot óvatosan csigavonalban feltekerjük. Vágott felével a tortaforma lapjának közepére helyezzük, majd a többi csíkot egymás után köré tekerjük. Végül karimát pattintunk az egész köré, és kerékké formáljuk. A tortát 2-3 órára hűtőszekrénybe állítjuk.

6. Az almát megmossuk, négyfelé vágjuk, és a húsát vékonyan felszeleteljük. A maradék almalevet a citromlével és 2-3 evőkanál cukorral felforraljuk, beletesszük az almaszeleteket, és 2-3 percig pároljuk, közben egyszer megfordítjuk a lében.

7. Konyhai törlőpapíron lecsöpögtetjük és kihűtjük. A gyömbért apró kockákra vágjuk. A maradék tejszínt kemény habbá verjük, és a félretett cukrot meg a citromaromát is belekeverjük. A tortát körös-körül bevonjuk a tejszínhabbal, kirakjuk az almaszeletekkel és megszórjuk pisztáciával.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL