GASZTRO

Mázas almás lepény

Szerző:
Szabó Anna


Hozzávalók:

2dkg élesztő
12dkg cukor
3dkg vaj vagy margarin
1dl tej
25 dkg liszt
1 tojás
1 zacskó vaníliás cukor
Csipetnyi só
1kg alma
4 evőkanál citromlé
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál zsemlemorzsa
25 vékony szelet mandula
10dkg porcukor

Elkészítése:

1. Az élesztőt 1 evőkanál cukorral összekeverjük. A vajat megolvasztjuk, és hozzáöntjük a hideg tejet. A lisztet összekeverjük a tojással, 1 evőkanál cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval. Hozzáadjuk az élesztőt és a tejes keveréket, majd jól összedolgozzuk. Letakarva, meleg helyen 35-45 percig kelesztjük.

2. A meghámozott almát négyfelé vágjuk, magházát kiemeljük, húsát vékonyan felszeleteljük. A maradék cukrot 2 evőkanál citromlével és a citromhéjjal az almához keverjük.

3. A kelt tésztát lisztezett deszkán még egyszer átgyúrjuk, és a 2/3 részét kb. 34cm-es körré nyújtjuk ki. Margarinnal kikent, zsemlemorzsával meghintett 28cm-es tortaformába fektetjük, majd meleg helyen még további 10-15 percig kelesztjük.

4. A maradék tésztát 28cm-es körré kinyújtjuk. Az alsó tortalapot zsemlemorzsával megszórjuk, rásimítjuk az almás töltelékeket. A kilógó tésztaszéleket köröskörül ráhajtjuk, vízzel megkenjük és a másik lappal befedjük. A sütemény tetejét villával megszurkáljuk.

5. Előmelegített sütőben 175°C-on (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) körülbelül 45 percig sütjük.

6. A mandulát serpenyőben szárazon megpirítjuk, tányérra szórjuk és kihűtjük. A porcukrot a maradék citromlében csomómentesen elkeverjük. A süteményt megkenjük a mázzal, majd a pirított mandulával díszítjük.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL