UTAZÁS

Rejtélyes és hátborzongató úti célok

Szerző:
Szabó Anna
Holdfényben andalgó szerelmes párok, akik egy padon összebújva csókolóznak… vonat után loholó turista, kinek úti célja egy ódon kastély… de te, aki most a székében ülve olvasod soraimat, egyáltalán nem lehet biztos benne, hogy az a talpalatnyi föld, amin a széked áll, nem rejt-e hátborzongató titkot magában.

 

Földünkön egy emberöltőhöz képest időtlen létezése óta a misztérium mindenhol megvetette lábát, és követei, a bolyongó szellemek bárkit jeges rémülettel tölthetnek el! Vajon ki elég bátor felkeresni olyan helyeket ahol egykoron béke, gazdagság honolt, mára pedig tragédiák árnyékolják be létezésüket. Nézzük hát, hova érdemes jegyet váltani, ha egy kis jeges borzongásra, esetleg egy könyvhöz ihletre vágyunk.


Budapest a fények, a gyógyvizek városa – csak Európában?

Tudtad, hogy létezik egy nagy reményekkel épült és mára elnéptelenedett Budapest is az Egyesült Államok, Georgia államának - Haralson megyéjében. A település alapköveit az 1880-as években tették le, magyar bevándorlók, akik szőlészettel és bortermeléssel foglalkoztak. Sikerüket mutatja, hogy a századfordulóra már mintegy 200 család tervezte itt jövőjét. A borvidék lakói megőrizték zárt világukat, aminek köszönhetően a környékbeliek nem nézték őket jó szemmel. Így történt, hogy az 1910-es években a lakók apránként elhagyták otthonaikat és Amerika északi részein keresték a szerencséjüket. Az elnéptelenedett városkában 1969-ben a rendőrség egy illegális szeszgyár működését leplezte le az egykori templomban. A település mára mindösszesen hét lakatlan házból áll, mely egykoron fénnyel és élettel volt teli. Mára élet és terv csak a temetőben van, akik részt vettek 2008-ban a sírok körüli munkálatokban még olvashattak: Radó, Fekete, Lakatos, Polyák feliratokat. Az itt nyugvók tiszteletére szeretnék elérni, hogy a temetőt történelmi helynek nyilvánítsák.

Nyüzsgő, pezsgő fővárosunk volt névadója ennek a városkának, amely fényei kihaltak, hangjai eltűntek, a turistákat már csak a közös gyökerek csábíthatják. Esetleg a Pennsylvaniából érkezett és itt öröknyugalomra szenderült magyarok iránti tisztelet és borzongató kíváncsiság: vajon milyen lett volna erre a Budapestre születni.

Budapest, Georgia, temető bejárat
Fotó: panoramio.com


Babák szigete - La Isla de la Munecas - Xochimilco csatorna, Mexikó

Útlevél, bőröndök, költőpénz, cukorkák, gyertya és egy játék baba! Klasszikus kellékei az utazónak, feltéve, ha úti célja a Mexikó fővárosától néhány kilométerre található hátborzongató turista látványosság. Aki ellátogat a Babák szigetére, készítse fel lelkét a csontig hatoló borzongásra. A hely kialakulása egy tragédia következménye: évekkel korábban három kislány játszadozott a környéken, amikor az egyik a csatornában lelte halálát. Sikoltását egy helybéli férfi Don Julian Santana meghallotta, de hiába volt minden erőfeszítése, már nem tudott segíteni a fuldokló gyermeknek. Santana képtelen volt feldolgozni a történteket, a kislány szelleme szó szerint haláláig kísérte… hátra hagyva megszokott életét, a szigetre költözött, és magányos remeteként a kislány vissza-visszatérő szellemének megnyugtatásának szentelte.


A szigetre babákat hordott cukorkákkal, és gyertyákkal kedveskedett az elhunyt gyermeknek, mégpedig úgy, hogy a házát és a körülötte lévő fákat telerakta babákkal… egészen addig, míg maga is a csatornában lelete halálát! A helybéliek a mai napig hallani vélik, ahogyan a csonka felaggatott babák össze-össze koccannak, a babafejek összesúgnak. Így lett a férfi örök védelmezője a kislánynak, így bolyong szellemük a szigeten az örökkévalóságig. Az ide látogató turisták folytatják a hagyományt, és továbbra is hordják a szigetre az áldozati ajándékot, óva a lelküket: játék babát! Hazatérve örökké kísérti őket a látvány – aki tehát elhagyja a szigetet többé nem csak egy játék babát lát!


Myrtles-ültetvény - St. Francisville, Louisiana


Egy lélek nyughatatlansága mindig az élet gyötrelmeiben gyökerezik. Így volt ez Chloe, a rabszolgalány esetében is, akinek lelke a Myrtles-ültetvényen bolyong idestova több mint 200 éve! Az ültetvényen álló ódon épület már önmagában is vérfagyasztó múlttal rendelkezik, hiszen az egykori tulajdonos David Bradford tábornok mit sem törődve a holtak haragjával, éppen egy őslakos-temetkezési helyen építette fel házát. Baklövését tovább fokozva azzal, hogy a kiforgatott csontokat a holtak szelleméhez méltatlanul, a munkásaival egyszerűen elégette.


Ebben a házban élt és szolgált Chloe, egy egykori rabszolgalány, aki a ház urának vejével folytatott viszonyt. Életében a kétségek és a félelem volt csupán társa, így történt, hogy kihallgatott beszélgetések miatt levágták a füleit. Ám legnagyobb hibája az volt, hogy megpróbálta egy mérgezett tortával megbetegíteni a család egyik gyermekét, hogy aztán - bizonyítandó hűségét - ápolja és mellette legyen gyógyulásában! A próbálkozás tragédiába torkollott: a feleség és két gyereke meghalt. Végül saját rabszolgatársai, a büntetéstől való félelmükben – agyonverték egy csillárral, talán nem is hihetetlen ezek után, hogy a csillárt mai napig látták időnként megmozdulni! Chloét azóta többen is látni vélték, karcsú alakját és fején a turbánját, ami eltakarja hiányzó fülét jelző sebeit.

Életünket teljesen más fényben látjuk egy-egy ilyen adrenalintól pezsgő utazás után. Nem tudhatjuk, mi milyen nyomokat, hagyunk magunk után, és azt sem, életünk lezárul és nyugodtan pihenhetünk halálunk után, vagy a hely, ahol a szívünk utoljára dobban, esetleg hasonló mementóként marad meg az utókornak. Ne álmodd az életed, éld az álmaidat…. és különös élvezettel éld meg a rémálmokat, hogy visszatérve a valóságba, erősebbe és bátrabb lehess. Kalandra fel!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL