ÁLLATI CUKISÁGOK

Kiskutya - de honnan?

Szerző:
Szabó Anna
Manapság divatos lett hangoztatni, "állatvédő vagyok". És manapság gyakran hallani a "habzó szájú állatvédőkről". De van egy középút. Bár lehet, nem arany. Mindenki lehet állatvédő a hétköznapokban, azonban tudni kell, ez bizony lemondással jár!

 

Az egyik legegyszerűbb, mondhatni észrevehetetlen lemondás, ha ellenállunk a csábításnak, és nem veszünk kölyökkutyát ellenőrizetlen alomból. Nem megyünk ki a piacra, hogy meglepjük magunkat/gyerekünket/szüleinket egy 5-10-20 ezer forintos, fajtatisztának látszó élőlénnyel. Ezzel máris sokat tettünk azért, hogy kutyák százainak ne az legyen az élete, hogy disznóólban, ketrecekben szüljenek szerény életük végéig. Kutyák százai ne azért jöjjenek a világra sokszor betegen (ami persze nem látszik a kocsi csomagtartójában), hogy néhány hetesen, hónaposan a kezeink között halljon meg, vagy középkorúan sántuljanak/vakuljanak meg. Máris sokat tettünk az állatokért, ha eldöntöttük, spórolunk egy olyan kiskutyára, akiben élete végéig örömünket lelhetjük, vagy kihagyva a gyerekkorát, örökbe fogadunk egy menhelyi kis állatot, aki már megszületett azért, mert valaki megvette a testvéreit anno a piacon, vagy azért jött a világra, mert az anyakutyára felelőtlen gazdái képtelenek voltak figyelni a tüzelés alatt.

SOHA, DE SOHA ne vegyünk olyan kiskutyát, aki minden szakmai
tudás és hozzáértés nélkül jött a világra!


Az emberek, ha gyermeket várnak, 9 hónap alatt nem egy orvosi vizsgálaton esnek át. Nem véletlenül ellenőrzik az orvosok oly gyakran a kismamát és a fejlődő magzatot. Hisz mindenki azt szeretné, hogy mikor a csöppség megérkezik a családba, egészséges legyen (ugye milyen gyakran mondjuk, nem az a lényeg, fiú vagy lány, csak egészség legyen, más nem számít). Jussunk el oda, hogy ugyanezt gondoljuk egy kutya érkezése előtt is!

Hisz azért szeretnénk Kutyát, hogy örömünk legyen benne. Nem nagy öröm ám a kölyökkutyával napokig orvoshoz szaladgálni, mert elmaradt a féreghajtás és bizony mikor beadjuk az első adagot, a kiskutya bágyadttá, levertté válik és akár meghal féreg toxikózis miatt. Nem nagy öröm nézni, ahogy véres hasmenése van, napról napra gyengül és hal meg parvóban/szopornyicában épp, hogy csak beköltözött hozzánk, pedig ezeket a betegségeket az idejében elkezdett oltási programmal megelőzhettük volna. Nem nagy öröm nézni, ahogy 8-10 hónaposan leáll a kiskutya veséje, pedig a szülők szűrővizsgálatával és tudatos párosításával egy ilyen beteg kiskutya meg sem született volna csak azért, hogy ilyen fiatalon meghaljon. És amikor már azt hinnénk, túléltük a kölyökkori betegségeket, jönnek az újabbak. Nehezen áll fel, sántít, nem mozog szívesen, az orvos közli: diszpláziás. Komoly, 50-80 ezer forintos műtéttel tudunk számára fájdalommentes életet biztosítani. 6 évesen kezdi veszíteni látását, amellyel ugyan a Kutyánk megbékél, de mi valahogy úgy érezzük, nem igazságos, és igazunk van. Mindennek nem kellett volna megtörténni, ha a szülőket megszűrik és tudatosan párosítják!

Nem mondjuk, hogy egy tenyésztőtől vett kutya nem lehet beteg. Bizony a kullancs nem válogat, babéziás lehet egy kiváló genetikai háttérrelrendelkező kutya is. Sajnos a daganatok is kialakulnak még a legjobb helyről származó kutyákban is. DE. Nagyon nem mindegy, milyen "indulócsomaggal" kezdi életét egy kutya. Ha van mód arra, hogy megkíméljük bizonyos szenvedésektől, akkor miért ne tennénk?! Hisz csak annyit kell tennünk, hogy odafigyelünk, Kit viszünk haza. Megnézzük, hogy Kutyánk megkapta a "kezdő löketet", azaz genetikai betegségektől mentes szülők gyermeke-e, és így csak az "élet kihívásaival" kell megküzdenie, nem pedig a szülőktől hozott hátrányokkal.




Nem azért mondjuk, hogy ne vegyél ellenőrizetlen helyről kiskutyát, mert "habzó szájú állatvédők" vagyunk, hanem azért, mert Neked akarunk jót, még ha ezt nem is így érzed! Neked szeretnénk azt kívánni, legyen örömöd a kiskutyában, éljetek sokáig együtt és ne kelljen átélned a Kutyád olyan szenvedéseit, amit megelőzhettél volna tudatos választással. És ezzel a cselekedettel igen, kicsit velünk, és a kutyákkal is jót tettél. Ha nem támogattál egy szaporítót a vásárlásoddal, megkíméltél egy anyakutyát attól, hogy újra és újra szüljön; megkíméltél jó pár embert attól, hogy egy újabb olyan alomból vásároljanak, ahonnan beteg kiskutyát vettek volna, és ha esetleg úgy döntöttél, nem veszel tenyésztőtől kutyát, hanem örökbe fogadtál, boldoggá tettél egy menhelyet, egy állatvédőt, mert egy szerencsétlenül járt Mentvényüknek szerető otthont nyújtottál.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL