A karácsonyi mézeskalács

 

A mézeskalács egyik alapkelléke a gyömbér. Általában szárított, őrölt gyömbérrel készül, amely kellemesen fűszeres ízt ad a süteménynek. A gyömbéres mézeskalács technikája az utóbbi évszázad során alakult ki, és vált egyre népszerűbbé szerte Európában, pedig a középkori vásárok kedvelt portékája volt a kedves formájú, díszített és fűszerekkel megtűzdelt gyömbéres sütemény. Egyes vásárok „mézeskalács-vásár” néven váltak ismertté, és a látogatók ajándék gyanánt legtöbbször mézeskaláccsal tértek haza „vásárfiaként”.

Fekvésének köszönhetően az északi kereskedelmi utak középpontjában található németországi Nürnberg lett a világ „mézeskalács-fővárosa”. Itt alakult ki a mézeskalácsformák készítésének művészete, különféle díszes alakzatokat szaggattak ki tésztából, például királyok és királynők, szélmalmok, levelek, szívek és állatok figuráit. A kisült és a formákból kiborított süteményeket gyakran díszítették aranyfestékkel, és árusították a piacokon, vásárokon.


Jancsi és Juliska


A német eredetű tündérmese, Jancsi és Juliska története fellendítette a mézeskalácsból készített csodás építmények divatját. A történet szerint a gyerekek egy csupa mézeskalácsból, édességekből és süteményekből épített házra bukkannak az erdőben. A porcukorral gusztusosan behintett figurák gyakran öltenek meseszerű külsőt, és hagyományosan a baráti karácsonyi ajándékozás részei.


Mézeskalácsból ajándék


Manapság a legtöbb ember a karácsonyhoz köti a mézeskalácsot, és ez egy kedves gesztus is lehet, hiszen meglephetjük családunk tagjait az ízletes ajándékkal, valami ötletes figyelmességgel. Egy ügyesen felépített vár, vonat vagy kunyhó lenyűgöző ajándéksütemény gyerekek és örökifjú felnőttek számára. Ezenkívül kedves meglepetést szerezhetünk díszes mézeskalács aprósüteményekkel is. szalvétába hajtogatva és masnival átkötött alkalomhoz illő papír- vagy fémdobozba csomagolva gyönyörű ajándék.


Hogyan dolgozzunk a mézeskaláccsal?


Több dologra is érdemes odafigyelni, ha életedben először sütsz gyömbéres mézeskalácsot. Nagyméretű mézeskalács figurákkal talán egyszerűbb a tepsiben dolgozni, így nem torzul el az alakjuk, amikor felemeled a munkalapról. Mindig egymástól kissé távolabb helyezd el a tésztákat, hogy legyen helyük dagadni.

A többi kekszhez hasonlóan, eleinte a mézeskalács sem ropogós, amikor frissen kivesszük a sütőből, ezért nem könnyű megállapítani, átsült-e, főként, hogy a sütési idő sütőtől függően más és más lehet. Általánosságban azonban azt mondhatjuk, hogy a tészta kicsit felemelkedik és a széleinél halványan megpirul. Néhány percig hagyd a tepsin, amíg kezd ropogósra száradni. Ha viszont túlságosan puhának tűnik, tedd vissza a sütőbe még néhány percre.

A nagyobb mézeslapokat feltétlenül hagyd lehűlni, és sima felületen tárold, különben torzul az alakja, netán még el is törik. Jobban jársz tehát, ha legalább egy nappal hamarabb megsütöd a tésztát, és csak másnap kezded el díszíteni. Ebben az esetben is várd meg, amíg a sütemény teljesen kihűl, majd csomagold zsírpapírba, és fedd le fóliával.


Mézeskalács alaprecept

Hozzávalók:

- 17 dkg sima liszt,
- 1 teáskanál őrölt gyömbér,
- 1 teáskanál őrölt fahéj,
- 6 dkg vaj – darabokra vágva
- 10 dkg méz,
- 1 tojássárga – felverve
- 1/ teáskanál szódabikarbóna
- csipetnyi só.

Elkészítés

1. A lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a fűszereket szitáljuk egy tálba. A vajat morzsoljuk finomra a lisztes keverékkel.
2. Adjuk hozzá a masszához a mézet, a tojássárgáját, és kézzel vagy géppel addig keverjük, amíg szilárd tésztát kapunk. Csomagoljuk be 30 percre, és tegyük a hűtőbe, mielőtt formázni kezdenénk.


Díszítő cukormáz


Hozzávalók:

- 1 tojásfehérje,
- 20-24 dkg porcukor.

Elkészítés

A tojásfehérjét kissé verjük fel. Apránként adjuk hozzá a cukrot, és habverővel verjük simára, keményre. Tegyük át egy kisebb tálba, és takarjuk le fóliával, hogy ne bőrösödjön meg. Hűtőszekrényben 3 napig tárolhatjuk.


Papír nyomózsák készítse a díszítéshez


Zsírpapírból vágjunk ki egy 20 cm-es négyzetet, és átlósan vágjuk félbe. Így két háromszöget kapunk. Az egyik háromszög hosszabb oldala legyen távolabb tőlünk. A bal oldali sarkot a hozzánk közelebbi sarokra hajtjuk, hogy tölcsér alakot kapjunk.. a jobb kezünkben lévő sarkot a tölcsérre hajtjuk. A sarkokat illesszük pontosan egymásra, és többször hajtsuk be, ezzel rögzítve a zsákot. A díszítő cukormázat töltsük bele a papírzsákba, a zsák csücskét vágjuk le, és bármilyen mintát rajzolhatunk a süteményre.


A kisült tészta széleinek levágása


Ha a mézeskalácstésztából kunyhót, várat vagy más épületet állítunk össze, akkor egyenes élekre van szükség. Sütés után azonnal vágjuk egyenesre a sütemény széleit, hogy a lapok pontosan illeszkedjenek majd egymáshoz. Erre azért van szükség, mert sütés közben a tészta szétterül, és alakja kissé torzul.

Amikor a mézeskalács kihűlt, könnyen kezelhető, fektessük lapos felületre vagy deszkára. Fűrészfogú késsel, a kést óvatosan mozgatva vágjuk a tésztát. Szabad kezünkkel közben tartsuk lenyomva az egész süteményt, hogy ne mozduljon el. Ha az eredeti mézeskalácsformát sablon segítségével kell kivágni, akkor fektessük a sablont a tésztára, és óvatosan vágjuk körbe.


Joanna Farrow - A mézeskalács készítésének kiskönyve
(Aréna 2000 Kiadó)


24 újszerű, gyönyörű mézeskalács figura receptje – nemcsak karácsonyra! Technikák, egyszerű receptek, az elkészítés minden egyes lépésének leírása könnyű, szórakoztató időtöltéssé teszik a mézeskalács házikók elkészítését. Karácsonyfadísz-sütemények, mézeskalács Noé bárkája, gőzmozdony, hintaló, feldíszített elefántok és még sok más figura leírása több, mint 150 fényképpel.

 



{ADVENT2011}
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL