2018. július 17. - Endre, Elek
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. július 17. - Endre, Elek
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

A babahordozás művészete

V.K

Szerencsére messze járunk már azoktól az időktől, amikor a csecsemőt egyenesen tilos volt ölbe venni, s a megnyugtatás legoptimálisabb módjának a szoros pólyázást tartották. A hordozás mind nagyobb teret hódít hazánkban is. De miért is jó hordozni?

 

Kinek jó a hordozás?

A hordozás egyformán jó annak, aki hordoz, és annak, akit hordoznak. Az újszülött mindenféle fizikai ingertől védve fejlődik az anyaméhben kilenc hónapon át. Ehhez képest a megszületése és életének első hetei óriási változást jelentenek számára. Hangok, fények, mozdulatok sokasága, melyeket még jó darabig nem ért, nem tud kontrollálni. Természetes, hogy ez időnként megriasztja, összezavarja őt, ilyenkor pedig mi más segíthet rajta, mint édesanyja ölelő karja? Igen ám, de anyának (apának) olykor más dolga is van, mint a babát ölben tartani, nem is szólva a hát-és derékfájásról, amit a több órás cipelés okoz. Ha rendelkeztek valamilyen hordozóeszközzel, akár a házimunka közben is testközelben tarthatod a picit, a két kezed szabadon mozoghat, hiszen a hordozó biztonságosan tartja a babádat. Érezheti a tested melegét, a szívdobbanásodat, vagyis nagyon hasonló közegbe kerül, mint amilyenben az anyaméhben volt. Hordozó segítségével könnyebben mozdulhattok ki a lakásból, mert nem lesz szükség a babakocsira. Mivel a babahordozókban a súly egyenletesebben oszlik el, többé nem kell tartanod attól, hogy megfájdul a hátad a cipekedés következtében. Ha pedig attól félnél, hogy a baba „rákap” az ölben tartásra, jó, ha tudod, hogy kutatások eredményei szerint, három éves korukra a hordozott gyermekek sokkal önállóbbak voltak nem hordozott társaiknál.

Hogyan hordozzunk?

A babahordozás történhet háton, mellkason, csípőn, illetve különféle pózokban. A választást nagyban befolyásolja a baba életkora, valamint az ő és a hordozó személy egyéni igényei. Az újszülötteket és kis csecsemőket, mivel még nem tudnak ülni, tanácsos fekvő, magzati pózban hordozni. Számukra ez a legbiztonságosabb, és legkellemesebb pozíció. Leggyakrabban az elöl hordozással találkozhatsz, aminek praktikus okai vannak: így könnyebb a babát behelyezni, és ez a mód közelebb is áll a „sima” ölben tartogatáshoz. Fontos, hogy a baba (főleg, ha még pici) ne kifelé legyen fordítva a hordozóban. Ez a póz ugyanis nem megfelelő a fejlődésben lévő csípőknek, hátgerincnek, valamint túlságosan ijesztő is lehet a babának szembe fordulni a világgal. Fordítsd inkább befelé, a mellkasod felé, így könnyedén elbújhat, ha úgy érzi, elég volt a bámészkodásból. Ez a hordozási mód mindaddig alkalmazható, amíg a baba súlya nem jelent túl nagy terhelést a hordozó személy gerincére.

A csípőn (oldalt) hordozás általában akkor válik kedveltté, amikor a gyermek már nagyobbacska, tehát tud ülni, és kíváncsi a világra. Ebben a pozícióban ugyanis egyaránt remekül lehet nézelődni és elbújni is, ha éppen arra van szükség. Nem mellesleg pedig, csakúgy, mint az elöl hordozásnál, itt is diszkréten megoldható a szoptatás, anélkül, hogy le kellene tenned a babát.

Ha háton szeretnéd hordozni a gyermekedet, mindenképp szükséged lesz némi előzetes gyakorlatra. Mivel hátul nincs szemed, jóval nehezebb így biztonságosan felkötni a babát a hordozóba, de természetesen nem lehetetlen. Nagy előnye a háton hordozásnak, hogy a hordozó személy számára a legkényelmesebb variáció, hiszen a baba, akár egy hátizsák pihen az ember hátán. A kezek teljesen szabadok maradnak, a gerincre nem esik túl nagy terhelés, a kicsi pedig kedvére nézelődhet, vagy bújhat a magasban.

Milyen hordozót válassz?

Elsőre talán meg is lep, hogy milyen széles a kínálat a hordozók terén, és nem tudsz dönteni. A számotokra megfelelő eszköz kiválasztásában fontos szempont a baba életkora, a hordozó személy testmérete, a cél, amire a leginkább kívánjátok használni a hordozó eszközt. Ha tehetitek, akár kétféle hordozót is beszerezhettek, így lehetőségetek lesz váltogatni azokat.

A legelterjedtebb hordozóeszköz manapság talán a hordozókendő. Ez egy hosszú és széles textil, mely vagy szövött, vagy rugalmas anyagból készült. Többféle méretben megvásárolhatod, az üzletekben általában tájékozódhatsz arról, hogy milyen magassághoz, mely méretű kendőt ajánlják. Hordozókendő segítségével mindenféle hordozási módot megvalósíthatsz, és újszülött kortól használhatod. Hátránya, hogy nem mindenkinek megy könnyen a felkötés elsajátítása, és ezzel valóban bebábozódik a szülő, hiszen többszörösen magadra kell tekerned.

A karikás kendő a sima kendőhöz nagyon hasonló, de rendelkezik két karikával, amelyekbe megfelelőképpen befűzögetve a kendő végét, magadra kötheted vele a babát. A karikás kendőt valamelyest könnyebb használni, mint a hordozókendőt, ám ezzel csak féloldalas hordozás valósítható meg, ami hosszú távon nem túl előnyös a hordozó személy gerincére nézve.

Egyre népszerűbb hordozó eszköz a Mei tai. Ez egy négyszög alakú textilből, és a rávarrt négy pántból áll, melyek segítségével a hordozót magadra kötheted, és a baba méretéhez igazíthatod. Kényelmes, minden életkorban használható, kellemesebb viselet, mint a kendő.

A csatos hordozók küllemükben és praktikusságukban is listavezetők. Hátizsákhoz hasonlító, könnyű használni, de újszülött hordozására nem alkalmas.

Mivel a hordozókat beszerezni nem éppen olcsó mulatság (de, ha sikerül jól választani, mindenképpen megéri), jól teszed, ha alaposan körbejárod a témát, mielőtt meghozod a végső döntést. Egyre több helyen (Vidéken is!) találhatsz babahordozó klubokat, tanfolyamokat, ahol nemcsak megismerkedhetsz a hordozó eszközökkel, de meg is tanulhatod használni őket, sőt kölcsönözhetsz, majd vásárolhatsz is belőlük.

 

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

10 szépség trükk, hogy 10 évvel fiatalabbnak tűnj - Érdemes bevetni!

10 szépség trükk, hogy 10 évvel fiatalabbnak tűnj - Érdemes bevetni!

Biztosan veled is gyakran előfordul, hogy fiatalabbnak érzed magad, mint ahogyan kinézel. Az időt ugyan nem lehet megállítani, de létezik néhány olyan módszer, amivel a külső és a belső éned között harmónia uralkodhat. Most mutatunk 10 olyan trükköt, amivel jó pár évvel fiatalabbnak tűnhetsz!

Tovább »
11 egészségkárosító dolog, melyet mindennap teszel, anélkül, hogy felismernéd

11 egészségkárosító dolog, melyet mindennap teszel, anélkül, hogy felismernéd

A szokások megváltoztatása nemcsak lehetséges, hanem néha szükséges is, hiszen néhány szokásunkat már régóta gyakoroljuk. De mi is lehete a baj a fényvédő, vagy a füstölő használatával? A legújabb tanulmányok szerint némely hétköznapi szokás igencsak káros hatással van az egészségre. Megmutatjuk, melyek ezek.

Tovább »
Elfogadsz egy igazán bölcs tanácsot? - Akkor segít a Bolondok Bölcsessége jóskártya

Elfogadsz egy igazán bölcs tanácsot? - Akkor segít a Bolondok Bölcsessége jóskártya

Szükséged lenne egy kis útmutatásra vagy jelre? Jó volna, ha valaki megmondaná, mit tegyél? Akkor fogadj el egy igazán bölcs tanácsot, egy olyat, amit csak egy bolond adhat! A Bolond valójában egy olyan archetípus, aki mindannyiunkban ott él. Egy szabad, független, őszinte lélek, aki mer hibázni, mert tudja, hogy abból tanulhat. Vajon mit tanácsolhat neked ez a bolond lélek?

Tovább »

Kalkulátor

Várandós kismamák kalendáriuma

A babavárással új, izgalmas korszak kezdődik minden nő életében – az örömteli várakozás és a váratlan felfedezések időszaka. Kalkulátorunkból megtudhatod, hétről hétre hogyan fejlődik a kisbaba és mi történik az anyuka szervezetében.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Szalay Zsuzsa

Szülés utáni depresszió szakértő

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Szalay Zsuzsa

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép