2018. szeptember 21. - Máté, Mirella
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. szeptember 21. - Máté, Mirella
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

A babahordozás művészete

V.K

Szerencsére messze járunk már azoktól az időktől, amikor a csecsemőt egyenesen tilos volt ölbe venni, s a megnyugtatás legoptimálisabb módjának a szoros pólyázást tartották. A hordozás mind nagyobb teret hódít hazánkban is. De miért is jó hordozni?

 

Kinek jó a hordozás?

A hordozás egyformán jó annak, aki hordoz, és annak, akit hordoznak. Az újszülött mindenféle fizikai ingertől védve fejlődik az anyaméhben kilenc hónapon át. Ehhez képest a megszületése és életének első hetei óriási változást jelentenek számára. Hangok, fények, mozdulatok sokasága, melyeket még jó darabig nem ért, nem tud kontrollálni. Természetes, hogy ez időnként megriasztja, összezavarja őt, ilyenkor pedig mi más segíthet rajta, mint édesanyja ölelő karja? Igen ám, de anyának (apának) olykor más dolga is van, mint a babát ölben tartani, nem is szólva a hát-és derékfájásról, amit a több órás cipelés okoz. Ha rendelkeztek valamilyen hordozóeszközzel, akár a házimunka közben is testközelben tarthatod a picit, a két kezed szabadon mozoghat, hiszen a hordozó biztonságosan tartja a babádat. Érezheti a tested melegét, a szívdobbanásodat, vagyis nagyon hasonló közegbe kerül, mint amilyenben az anyaméhben volt. Hordozó segítségével könnyebben mozdulhattok ki a lakásból, mert nem lesz szükség a babakocsira. Mivel a babahordozókban a súly egyenletesebben oszlik el, többé nem kell tartanod attól, hogy megfájdul a hátad a cipekedés következtében. Ha pedig attól félnél, hogy a baba „rákap” az ölben tartásra, jó, ha tudod, hogy kutatások eredményei szerint, három éves korukra a hordozott gyermekek sokkal önállóbbak voltak nem hordozott társaiknál.

Hogyan hordozzunk?

A babahordozás történhet háton, mellkason, csípőn, illetve különféle pózokban. A választást nagyban befolyásolja a baba életkora, valamint az ő és a hordozó személy egyéni igényei. Az újszülötteket és kis csecsemőket, mivel még nem tudnak ülni, tanácsos fekvő, magzati pózban hordozni. Számukra ez a legbiztonságosabb, és legkellemesebb pozíció. Leggyakrabban az elöl hordozással találkozhatsz, aminek praktikus okai vannak: így könnyebb a babát behelyezni, és ez a mód közelebb is áll a „sima” ölben tartogatáshoz. Fontos, hogy a baba (főleg, ha még pici) ne kifelé legyen fordítva a hordozóban. Ez a póz ugyanis nem megfelelő a fejlődésben lévő csípőknek, hátgerincnek, valamint túlságosan ijesztő is lehet a babának szembe fordulni a világgal. Fordítsd inkább befelé, a mellkasod felé, így könnyedén elbújhat, ha úgy érzi, elég volt a bámészkodásból. Ez a hordozási mód mindaddig alkalmazható, amíg a baba súlya nem jelent túl nagy terhelést a hordozó személy gerincére.

A csípőn (oldalt) hordozás általában akkor válik kedveltté, amikor a gyermek már nagyobbacska, tehát tud ülni, és kíváncsi a világra. Ebben a pozícióban ugyanis egyaránt remekül lehet nézelődni és elbújni is, ha éppen arra van szükség. Nem mellesleg pedig, csakúgy, mint az elöl hordozásnál, itt is diszkréten megoldható a szoptatás, anélkül, hogy le kellene tenned a babát.

Ha háton szeretnéd hordozni a gyermekedet, mindenképp szükséged lesz némi előzetes gyakorlatra. Mivel hátul nincs szemed, jóval nehezebb így biztonságosan felkötni a babát a hordozóba, de természetesen nem lehetetlen. Nagy előnye a háton hordozásnak, hogy a hordozó személy számára a legkényelmesebb variáció, hiszen a baba, akár egy hátizsák pihen az ember hátán. A kezek teljesen szabadok maradnak, a gerincre nem esik túl nagy terhelés, a kicsi pedig kedvére nézelődhet, vagy bújhat a magasban.

Milyen hordozót válassz?

Elsőre talán meg is lep, hogy milyen széles a kínálat a hordozók terén, és nem tudsz dönteni. A számotokra megfelelő eszköz kiválasztásában fontos szempont a baba életkora, a hordozó személy testmérete, a cél, amire a leginkább kívánjátok használni a hordozó eszközt. Ha tehetitek, akár kétféle hordozót is beszerezhettek, így lehetőségetek lesz váltogatni azokat.

A legelterjedtebb hordozóeszköz manapság talán a hordozókendő. Ez egy hosszú és széles textil, mely vagy szövött, vagy rugalmas anyagból készült. Többféle méretben megvásárolhatod, az üzletekben általában tájékozódhatsz arról, hogy milyen magassághoz, mely méretű kendőt ajánlják. Hordozókendő segítségével mindenféle hordozási módot megvalósíthatsz, és újszülött kortól használhatod. Hátránya, hogy nem mindenkinek megy könnyen a felkötés elsajátítása, és ezzel valóban bebábozódik a szülő, hiszen többszörösen magadra kell tekerned.

A karikás kendő a sima kendőhöz nagyon hasonló, de rendelkezik két karikával, amelyekbe megfelelőképpen befűzögetve a kendő végét, magadra kötheted vele a babát. A karikás kendőt valamelyest könnyebb használni, mint a hordozókendőt, ám ezzel csak féloldalas hordozás valósítható meg, ami hosszú távon nem túl előnyös a hordozó személy gerincére nézve.

Egyre népszerűbb hordozó eszköz a Mei tai. Ez egy négyszög alakú textilből, és a rávarrt négy pántból áll, melyek segítségével a hordozót magadra kötheted, és a baba méretéhez igazíthatod. Kényelmes, minden életkorban használható, kellemesebb viselet, mint a kendő.

A csatos hordozók küllemükben és praktikusságukban is listavezetők. Hátizsákhoz hasonlító, könnyű használni, de újszülött hordozására nem alkalmas.

Mivel a hordozókat beszerezni nem éppen olcsó mulatság (de, ha sikerül jól választani, mindenképpen megéri), jól teszed, ha alaposan körbejárod a témát, mielőtt meghozod a végső döntést. Egyre több helyen (Vidéken is!) találhatsz babahordozó klubokat, tanfolyamokat, ahol nemcsak megismerkedhetsz a hordozó eszközökkel, de meg is tanulhatod használni őket, sőt kölcsönözhetsz, majd vásárolhatsz is belőlük.

 

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

6 kevéssé ismert, de annál meglepőbb történelmi tény

6 kevéssé ismert, de annál meglepőbb történelmi tény

Nem könnyű feladat a történelmet kutatni, viszont rettentően izgalmas, hiszen a kutatók mindig találnak újabb és újabb leleteket vagy információkat. Gyakran sok-sok évvel később lelnek olyan bizonyítékokra, amik teljessé teszik a képet amellett, hogy totálisan meglepnek bennünket, mint ez a 6 kevéssé ismert történelmi tény! Talán még neked sincs fogalmad róluk!

Tovább »
Nem jól jel, ha nem látod a számokat a képeken! - Vizuális teszt

Nem jól jel, ha nem látod a számokat a képeken! - Vizuális teszt

Persze nem kell mindjárt megijedni, de ha egyáltalán nem, vagy csak nagyon-nagyon halványon látod a számokat a képeken, akkor nem árthat ellenőrzés céljából felkeresni egy szemészt. Lehet, hogy csak ideje lecserélned a szemüvegedet vagy éppen beszerezni egyet. Ez csupán egy játékos teszt, de segíthet rávilágítani arra, mennyire éles a szemed!

Tovább »
Milyennek látnak a férfiak? - Ebből a személyiségtesztből kiderül

Milyennek látnak a férfiak? - Ebből a személyiségtesztből kiderül

Ezt a tesztet egy francia pszichoanalitikus csoport állította össze, melyben semmi más feladatod nincs, mint kiválasztani azt a nőtípust, akivel a leginkább azonosulni tudsz. Ha ez meg van, akkor egyértelműen kiderül, mit látnak benned a férfiak, mi az, amivel megfogod az erősebbik nemet. Kíváncsi vagy rá? Akkor gyerünk, teszteld magad!

Tovább »

Kalkulátor

Válassz masszázstípust!

Számos masszázsstílus létezik, és bár egy tapasztalt terapeuta bármilyen kezelést rá tud szabni bárkire, egyes technikák megfelelőbbek lehetnek, mint mások. Éppen ezért érdemes megismerned őket!

Még több kalkulátor »

Szakértők

Tóth Vince

Vallás szakértő

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Tóth Vince

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Ferenc Antal Attila Preky69 Gyula 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép