2018. május 21. - Konstantin
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. május 21. - Konstantin
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

A babahordozás művészete

V.K

Szerencsére messze járunk már azoktól az időktől, amikor a csecsemőt egyenesen tilos volt ölbe venni, s a megnyugtatás legoptimálisabb módjának a szoros pólyázást tartották. A hordozás mind nagyobb teret hódít hazánkban is. De miért is jó hordozni?

 

Kinek jó a hordozás?

A hordozás egyformán jó annak, aki hordoz, és annak, akit hordoznak. Az újszülött mindenféle fizikai ingertől védve fejlődik az anyaméhben kilenc hónapon át. Ehhez képest a megszületése és életének első hetei óriási változást jelentenek számára. Hangok, fények, mozdulatok sokasága, melyeket még jó darabig nem ért, nem tud kontrollálni. Természetes, hogy ez időnként megriasztja, összezavarja őt, ilyenkor pedig mi más segíthet rajta, mint édesanyja ölelő karja? Igen ám, de anyának (apának) olykor más dolga is van, mint a babát ölben tartani, nem is szólva a hát-és derékfájásról, amit a több órás cipelés okoz. Ha rendelkeztek valamilyen hordozóeszközzel, akár a házimunka közben is testközelben tarthatod a picit, a két kezed szabadon mozoghat, hiszen a hordozó biztonságosan tartja a babádat. Érezheti a tested melegét, a szívdobbanásodat, vagyis nagyon hasonló közegbe kerül, mint amilyenben az anyaméhben volt. Hordozó segítségével könnyebben mozdulhattok ki a lakásból, mert nem lesz szükség a babakocsira. Mivel a babahordozókban a súly egyenletesebben oszlik el, többé nem kell tartanod attól, hogy megfájdul a hátad a cipekedés következtében. Ha pedig attól félnél, hogy a baba „rákap” az ölben tartásra, jó, ha tudod, hogy kutatások eredményei szerint, három éves korukra a hordozott gyermekek sokkal önállóbbak voltak nem hordozott társaiknál.

Hogyan hordozzunk?

A babahordozás történhet háton, mellkason, csípőn, illetve különféle pózokban. A választást nagyban befolyásolja a baba életkora, valamint az ő és a hordozó személy egyéni igényei. Az újszülötteket és kis csecsemőket, mivel még nem tudnak ülni, tanácsos fekvő, magzati pózban hordozni. Számukra ez a legbiztonságosabb, és legkellemesebb pozíció. Leggyakrabban az elöl hordozással találkozhatsz, aminek praktikus okai vannak: így könnyebb a babát behelyezni, és ez a mód közelebb is áll a „sima” ölben tartogatáshoz. Fontos, hogy a baba (főleg, ha még pici) ne kifelé legyen fordítva a hordozóban. Ez a póz ugyanis nem megfelelő a fejlődésben lévő csípőknek, hátgerincnek, valamint túlságosan ijesztő is lehet a babának szembe fordulni a világgal. Fordítsd inkább befelé, a mellkasod felé, így könnyedén elbújhat, ha úgy érzi, elég volt a bámészkodásból. Ez a hordozási mód mindaddig alkalmazható, amíg a baba súlya nem jelent túl nagy terhelést a hordozó személy gerincére.

A csípőn (oldalt) hordozás általában akkor válik kedveltté, amikor a gyermek már nagyobbacska, tehát tud ülni, és kíváncsi a világra. Ebben a pozícióban ugyanis egyaránt remekül lehet nézelődni és elbújni is, ha éppen arra van szükség. Nem mellesleg pedig, csakúgy, mint az elöl hordozásnál, itt is diszkréten megoldható a szoptatás, anélkül, hogy le kellene tenned a babát.

Ha háton szeretnéd hordozni a gyermekedet, mindenképp szükséged lesz némi előzetes gyakorlatra. Mivel hátul nincs szemed, jóval nehezebb így biztonságosan felkötni a babát a hordozóba, de természetesen nem lehetetlen. Nagy előnye a háton hordozásnak, hogy a hordozó személy számára a legkényelmesebb variáció, hiszen a baba, akár egy hátizsák pihen az ember hátán. A kezek teljesen szabadok maradnak, a gerincre nem esik túl nagy terhelés, a kicsi pedig kedvére nézelődhet, vagy bújhat a magasban.

Milyen hordozót válassz?

Elsőre talán meg is lep, hogy milyen széles a kínálat a hordozók terén, és nem tudsz dönteni. A számotokra megfelelő eszköz kiválasztásában fontos szempont a baba életkora, a hordozó személy testmérete, a cél, amire a leginkább kívánjátok használni a hordozó eszközt. Ha tehetitek, akár kétféle hordozót is beszerezhettek, így lehetőségetek lesz váltogatni azokat.

A legelterjedtebb hordozóeszköz manapság talán a hordozókendő. Ez egy hosszú és széles textil, mely vagy szövött, vagy rugalmas anyagból készült. Többféle méretben megvásárolhatod, az üzletekben általában tájékozódhatsz arról, hogy milyen magassághoz, mely méretű kendőt ajánlják. Hordozókendő segítségével mindenféle hordozási módot megvalósíthatsz, és újszülött kortól használhatod. Hátránya, hogy nem mindenkinek megy könnyen a felkötés elsajátítása, és ezzel valóban bebábozódik a szülő, hiszen többszörösen magadra kell tekerned.

A karikás kendő a sima kendőhöz nagyon hasonló, de rendelkezik két karikával, amelyekbe megfelelőképpen befűzögetve a kendő végét, magadra kötheted vele a babát. A karikás kendőt valamelyest könnyebb használni, mint a hordozókendőt, ám ezzel csak féloldalas hordozás valósítható meg, ami hosszú távon nem túl előnyös a hordozó személy gerincére nézve.

Egyre népszerűbb hordozó eszköz a Mei tai. Ez egy négyszög alakú textilből, és a rávarrt négy pántból áll, melyek segítségével a hordozót magadra kötheted, és a baba méretéhez igazíthatod. Kényelmes, minden életkorban használható, kellemesebb viselet, mint a kendő.

A csatos hordozók küllemükben és praktikusságukban is listavezetők. Hátizsákhoz hasonlító, könnyű használni, de újszülött hordozására nem alkalmas.

Mivel a hordozókat beszerezni nem éppen olcsó mulatság (de, ha sikerül jól választani, mindenképpen megéri), jól teszed, ha alaposan körbejárod a témát, mielőtt meghozod a végső döntést. Egyre több helyen (Vidéken is!) találhatsz babahordozó klubokat, tanfolyamokat, ahol nemcsak megismerkedhetsz a hordozó eszközökkel, de meg is tanulhatod használni őket, sőt kölcsönözhetsz, majd vásárolhatsz is belőlük.

 

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

10 dolog, amiért a pasi nemet mond az ágyban - Őszinte vallomás egy pasi tollából

10 dolog, amiért a pasi nemet mond az ágyban - Őszinte vallomás egy pasi tollából

Ne is próbáljátok tagadni Drága Hölgyeim, ha egy pasi húzódozik a szextől, általában szeretőt sejtetek a háttérben. Sokszor azonban tévedtek! Mi is lehetünk fáradtak, idegesek, és ha hiszitek, ha nem, nekünk is fájhat a fejünk. Mielőtt elhamarkodottan ítélkeznétek, és hűtlenséggel gyanúsítanátok minket, jobb, ha áttanulmányozzátok az alábbiakat, a nemnek ugyanis több oka lehet.

Tovább »
Milyen változásokon mész keresztül a nyáron? - A Halálfejes Pillangó megjósolja!

Milyen változásokon mész keresztül a nyáron? - A Halálfejes Pillangó megjósolja!

A Halálfejes Pillangó sok hiedelem középpontja és mondani sem kell, sokak szerint a halált harangozza be, ám valójában ő is, mint minden más pillangó az átalakulás jelképe, ami csupán szimbolikus formája a halálnak. Segítségével megtudhatod, hogy az idei nyáron milyen változásokon mész keresztül, milyen rendkívüli eseményekkel számolhatsz! Megjósolja a nyár legfőbb momentumait!

Tovább »
Napi Tarot - Hétfő

Napi Tarot - Hétfő

Ez a lap azt jelzi, hogy életünkben válaszúthoz érkeztünk. Többféle út kínálkozik, és a Bolond azt sugallja, hogy a megérzésünkre hallgassunk.

Tovább »

Kalkulátor

Aromaolajjal a rossz közérzet és a betegségek ellen

Ha rossz a kedved, búskomorság vagy depresszió gyötör, cseppents néhány csepp olajat az aromalámpácskádba, vagy a bőrödre, és máris jobb kedvre derülsz. De akkor is alkalmazd, ha valamilyen betegség, testi tünet gyötör.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Dr. Jánky György

Plasztikai sebész

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Dr. Jánky György

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép