GASZTRO

Egy falat Oroszország

Szerző:
Szabó Anna
Sajnos az orosz konyha kevésbé ismert nálunk, pedig különleges, nagyon izgalmas ízeket rejt magában. Az Arany Kaviár Étteremben megkóstolhatjuk az orosz nemzeti és a francia konyha hagyományait magánviselő cári konyha remekeit.


Játssz és nyerj!

Vajon Neked ízlene egy falat Oroszország?
Ha kitöltöd kérdőívünket, Te lehetsz a szerencsések egyike, aki vendégünk egy két főre szóló négyfogásos ebédre az Arany Kaviár Étterembe!
Tovább a kérdőívhez >>

Legtöbbünknek az orosz konyháról a kaviár és a vodka jut eszébe, de ettől sokkal többet jelent. A hal igen népszerű Oroszországban, igazi csemegének számít a Kaszpi-tengerből származó tokhal, amely nemcsak húsa, de a belőle nyert kaviár miatt is méltán népszerű. Leveseik sűrűek, bőven főznek bele különféle húsokat és zöldségféléket.

Világszerte elterjedt az orosz borscsleves, amely egyik nemzeti ételük. Káposztával, hússal, céklával, egyéb zöldségekkel főzik, tejfölözik. A scsí szintén kedvelt leveseik közé sorolható, amely tulajdonképpen káposztalevest takar, de "cári" kivitelben vadhússal és áfonyával dúsítják. Engem azonban a „Szoljanka” izgatott, és nagyon jól döntöttem. Bár első ránézésre furcsának tartottam, hogy egy orosz, savanyú levesben mit keres olajbogyó, a harmónikus íz meggyőzött. Szása, az étterem tulajdonosa és kitűnő shéf-je elmondta, hogy kapribogyót is szokás beletenni. Igen, valóban pikánssá teszi az amúgy is finom levest.

Miután nagyon szeretem a halakat, ezt most sem hagytam ki, és egy különleges ételt kóstoltam meg. A „rakott heringsaláta” nagyon izgalmasnak tűnt, és bátran kijelenthetem, az is volt. Ránézésre egy finom málnatortának nézett ki, pedig gyümölcs nem volt benne. Viszont annál több cékla, burgonya, főtt tojás, savanyú uborka és pácolt hering. Fantasztikus volt!

Az adagok nem az általunk megszokott mennyiséget takarják, az orosz konyhára a több fogás jellemző, kisebb adagokkal. Első ránézésre kevésnek tűnhet, de miután kiváló minőségű alapanyagokból készülnek az ételek, egész más élményt kapunk elfogyasztásuk után. Könnyűek, ízletesek, mégis megadják azt az élményt, amit a legtöbben szeretnénk. Az éhségünk is elmúlik, az ízek viszont sokáig ott maradnak még a szánkban, no meg az emlékezetünkben is.

Némi pihenő és borozgatás után, még bevállaltam a „Szibériai húsos pelmenyi”-t, ami a raviolira vagy derelyére emlékeztet. Többnyire darált hússal töltik meg és vízben kifőzik. Kevéske fűszeres vajjal meglocsolják, majd tejfölt tesznek a tetejére. Nekem nélküle jobban ízlett, de alig találtam szavakat, annyira finom volt. Amikor Szása elmondta, hogy a hús csak sóval és borssal van fűszerezve, még inkább megdöbbentem. Hát igen, itt is az alapanyag minőségére hivatkozott, amit én elhiszek, de azt már nem, hogy otthon én is el tudnám így készíteni. Persze kiderült egy-két trükk, például az, hogy a tészta szegfűszeges vízben van kifőzve. Ezek valóban aprócska dolgok, mégis ez vagy ezek teszik egyedivé, sajátossá az ételeket.

Az éttermet azonban több dolog is egyedivé teszi. Például a vacsoránk végén szervírozott saját készítésű bonbonok, melyet ajándékba kaptunk. A rozmarngos-kakukkfüves csokikockát soha nem fogom elfeledni. Szása szerint nem olyan bonyolult elkészíteni, én viszont nem fogok nekiállni otthon, biztos teljes csőd lenne.

Az igazat megvallva drágának tűnhet ez az éterem, de az ár-arány érték tökéletes. Ráadásul mostantól mindenki számára elérhető egy falat Oroszország, hiszen az Arany Kaviár Étterem megnyitotta „Tradicionális orosz bisztró”-ját. Az oroszok fő étkezésnek az ebédet tekintik, amelyet délután 1 és 3 óra között fogyasztanak, éppen ezért naponta 12.00 és 15.00 óra között 3 vagy 4 fogásos menüből választhatunk, ami mellé kávé, ásványvíz és egy pohár bor is jár.

Érdemes elmenni, időt szánni a különleges ízekre. Ha vacsora nem fér bele, akkor egy déli ebédet mindenki kóstoljon meg! Tapasztalni fogjátok azt a nyugalmat és harmóniát, amitől úgy érzi az ember, hogy még az idő is megállt!

приятного аппетита!

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL