LELKIPATIKA

Aggodalmaskodás és lelkiismeret-furdalás

Szerző:
Szabó Anna
Az aggodalmaskodás és a lelkiismeret-furdalás a két legnagyobb időpocsékolás a világon. Rengeteg energiát vesznek el, és mindezt semmiért. A helyzeten egyáltalán nem változtatnak, ám miattuk nagyon pocsékul érezhetjük magunkat.

 

Aki aggódik, az szorong a jövő miatt


Boldogulok-e majd, ha szakítok a párommal? Mi lesz, ha nem tudom kifizetni a villanyszámlát? Átmegy a gyerek a vizsgán? Sikerrel végzem-e majd a munkámat az új munkahelyemen? Megfordultak már ilyen vagy ehhez hasonló kérdések a fejedben? Nos, akkor tudnod kell, hogy az aggódó ember kételkedik a helyzet pozitív kifejletében, abban, hogy képes lesz-e majd boldogulni. Emiatt persze egyre negatívabb, kudarcosabb képeket kezd tudatában megfesteni: a kudarc és a tragédia képeit. Ugye, tudod, hogy ez mivel jár? Ez azt jelenti, hogy valami negatívat képzelsz a tudatodban, miközben egy pozitív dolog megtörténtét szeretnéd!


Amikor akaraterőd kerül kézelőerőddel konfliktusba, mindig a képzelőerő győz!

Az aggodalmaskodással nem csupán elkeseríted önmagadat, hanem még a negatív eredmény bekövetkeztét is bebiztosítod. Ha a holnapi beszéd, vagy előadás miatt aggódsz, akkor fejedet teletöltöd negatív képekkel, mint pl. hogy éppen megbotlasz kifelé menet vagy belesülsz a mondandódba, vagy kiszárad a torkod, vagy köhögési roham tör rád, stb. Ilyen gondolatokkal a fejedben a megelőző éjszaka természetesen nyugtalanul fogsz aludni, és kimerülten ébredni. Minek hatására negatív elvárásaid megerősödnek. Egyre zavartabbnak és kaotikusabbnak érzel mindent, és a gyomrod görcsbe rándul, ahányszor eszedbe jut az esemény. Ez arra mutat, hogy idegrendszered tisztességesen végrehajtja az agyadból jövő üzeneteket: „Veszély a láthatáron. Legyünk teljes készültségben”.


Ha már mindenképpen az előadásra kell gondolni, akkor legalább képzeld el sikeresnek. Mihelyt észreveszed az alattomosan bekúszó negatív gondolatokat, állítsd le őket. Emlékezz arra, hogy te egy alkotó, pozitív ember vagy, hogy nem vagy hajlandó többé katasztrófát előidéző gondolatokra. Minden felbukkanó negatív gondolatot helyettesíts egy pozitívval! Képzeld el magad, amint magabiztosan, bátran és nyugodtan mész ki előadni. Hangosan és tisztán csengő hangon beszélsz, majd az előadás végén hosszantartó tapssal köszönik meg neked ezt a feledhetetlen élményt. Ezek a pozitív gondolatok segítenek abban, hogy a sikerre koncentrálj. Ha valóban felkészültél az előadásra, akkor ezek után semmi nem indokolná a kudarcot. Sokszor és sokat gondolj a sikerre. Az előadás pozitív képe olyan erősen rögzül majd az agyadban, hogy mire valóban odakerülsz, automatikusan működésbe lép. Valóban így lesz, mivel a tudatalatti képtelen különbséget tenni a valóság és a képzelet között. Egyszerűen mindent eltárol, amit leküldesz oda.


Az imádság szintén pozitív gondolkodás


Azért imádkozunk, hogy valamilyen nehéz helyzetből kikerüljünk, valami sikerüljön és eközben erre a pozitív végeredményre gondolunk, felidézve azt a megkönnyebbült érzést, amely ennek bekövetkeztekor benned keletkezni fog. Azért imádkozol, mert hiszed, így vagy képes segíteni magadon. Még a legszorongatóbb anyagi helyzetben sem hoz segítséget az aggódás. Valószínűleg igazam van, amikor azt feltételezem, hogy ezt a cikket ebben a pillanatban nem egy híd alatti keménydobozban ücsörögve olvasod, hanem lakásod, vagy munkahelyed kellemes légkörében. Más szóval, anyagi nehézségeidet mindig képes voltál valamilyen módon megoldani. Miért gondolnád akkor, hogy ezúttal másként lesz?


Ha nem látod a kiutat, még nem jelenti azt, hogy nincs is


Idézz fel korábbi nehéz helyzeteket, és azt is, ahogy megoldódtak. Valahogy mindig lesz, és a helyzetek is mindig megoldódnak. Ha elsajátítod ezt a hozzáállást, akkor a tudatalattid magától sarkal a megoldásra, és egyszer csak azt veszed észre, hogy amin korábban aggodalmaskodtál, az könnyűszerrel megoldódik.


Ne csak higgy a csodákban, számíts is rájuk!


Az emberek szorongatott helyzetekben állnak elő a legjobb ötletekkel. Ilyenkor vagyunk ugyanis a leginkább motiváltak valami magasabb és jobb elérésére. Ha nem éred el, nem kapod meg azt, amire vágysz, akkor ez azt jelenti, hogy valami sokkal jobb van előkészületben. Ha például leelőlegeztél egy házat, mégsem kapod meg, akkor ne háborodj fel. Valószínűleg nem erre a házra volt szükséged.


A dolgok célja az, hogy megfelelően alakuljanak


Legyen ez az elvárásod: tartsd magad szerencsés embernek. Ez nem önbecsapás, hanem így segítesz magadnak. Az alapot erősíted és annak a valószínűségét, hogy azt kapd, amire vágysz. A lelkiismeret-furdalás az aggodalomhoz hasonlatos. A különbség az irányultságában van: olyan miatt érzel szorongást, amit a múltban követtél el. Szégyelled magad és bűntudatod van amiatt, hogy hibáztál. És ezt az érzést ápolod magadban. Igyekszel megszabadulni mardosó gondolataidtól, de mindhiába, állandóan előtülekednek és szégyenérzetet keltenek benned. Ami megtörtént, az megtörtént. Nincs az a lelkiismeret-furdalás, amely képes lesz visszacsinálni a megtörténteket. Az idő kerekét nem lehet visszaforgatni. Miért ne használjuk a történteket a konstruktív jövőépítéshez?


Az elkövetett hibáknak van egy nagyon nagy előnyük: tanulhatunk belőlük. Ha soha nem hibáznánk semmit, nem is lenne haladás. Új dolgokat mindig akkor kezdünk keresni, amikor már az eddigi nem megfelelő, azaz, mikor teszünk valamit, az tévedés. Az utadba kerülő problémákat ne akard kikerülni, azaz ellenállni nekik. Akkor vagy a legerősebb, amikor képes vagy hajlékony rugalmasságodat megőrizni. A nem várt események, nehézségek pillanatok alatt lesöpörhetnek a színpadról, beboríthat az ár. Attól függően, hogy mennyire tudsz a hullámokon megmaradni, úszni az árral, életben maradsz vagy elpusztulsz. Az ár ellen úszni nagyon költséges és fáradtságos erőfeszítés, amelyben végül is beadod a derekadat, de ekkorra már nem kerülsz a nyerők közé. A hullámok legtetején lovagolj. Ez minimális erőfeszítésbe kerül, és a legmesszebb így láthatsz.

A problémákra levetítve ez azt jelenti, hogy hagyjuk őket teljesen a felszínre jönni és nyugodtan kísérjük figyelemmel útjukat. Minél közelebb kerülünk hozzájuk, annál ijesztőbbnek tűnnek. Mikor közvetlen közel kerülsz egy problémához, jól nézd meg magadnak, majd szedd ízekre és apró darabokra, hogy így kiderüljön, mi a változtatáshoz legelőnyösebb stratégia. Ahelyett, hogy dramatizálnál egy problémát, inkább elemezd és általa kézzel fogható méretűvé zsugorodik és gyakran már a megoldást is magában rejti.

 

Szeretnél életed minden területén pozitívan gondolkodni? Akkor feltétlenül vásárold meg az alábbi könyvet.


Vera Peiffer Pozitív gondolkodás
(Duna Könyvkiadó)


Vera Peiffer hipnoterapeuta, pszichoanalitikus. A londoni Business School keretein belül stressmanagement- és pozitív dongolkodás-kurzusokat tart. Sikere, népszerűsége óriási. E könyv segítségével most a magyar olvasók is kipróbálhatják módszereit, amelyben ezek lényegét írja le számunkra.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL