2018. július 19. - Emília
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. július 19. - Emília
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Tudd, hogy nincs bocsánat!

Füzesi Viki

A gyermek elkövet egy disznóságot, majd bocsánatot kér – anyu ne haragudj! Kérdés: miért nem tud a gyerek saját magának megbocsátani? Miért kell ehhez egy szülő? És miért nem tud az ember önmagának megbocsátani? Miért kell ehhez vallás, szertartás, vagy egy felsőbbrendű személy? Mert a felnőtt éppúgy nem tud megbocsátani magának, mint a gyerek!

 

Felejtés nélkül nincs megbocsátás!


A megbocsátás lényege ugyanis a felejtés. Amíg őrizzük a szívünkben a sérelmet, a haragot, vagy annak emlékét, addig milyen megbocsátásról beszélünk? Hogy azt mondjuk szavakban: már nem haragszom rád? Hát hogyne haragudnánk! Hogyne fájna! Hogyne hurcolnánk magunkban a más által okozott terhet, fájdalmat! Lehet egyszerre emlékezni és megbocsátani? Lehet nyilvántartani a múlt bűneit és sérelmeit, közben pedig bocsánatot kérni? Dehogy lehet! Hogy miért nem? Azért, mert a megbocsátás érzelmi, és nem intellektuális folyamat. Természetesen beláthatjuk azt, hogy nincs igazunk, beláthatjuk, hogy akaratlanul megbántottunk valakit, beláthatjuk, hogy valaki akaratlanul megbántott bennünket, sőt, még azt is beláthatjuk, hogy akarattal, szándékosan bántottak meg – de a megbocsátás érzelmi kérdés, tehát NEM a belátáson múlik. Persze, illem szerint kimondhatjuk, hogy megbocsátottunk – és akkor mi van? Nincs semmi, mert az érzelmek nem állnak akaratlagos szabályozás alatt. Megbocsátásról akkor beszélhetünk, ha a düh, a harag magától kialudt. Ne legyen már számunkra jelentősége érzelmileg, és tudjuk elfelejteni a rossz dolgokat az életünkben. Ha valaki valóban képes arra, hogy elfelejtse a keserves órákat, arról elhihető, hogy meg tud bocsátani.


Ha tehát nem tudunk felejteni, akkor nem tudunk megbocsátani sem! Ezért kialakítunk egy transzcendens erőt, aki képes helyettünk felejteni és megbocsátani – Istent, vagy valamilyen analóg szellemi lényt. Ezért hangzik el sokak szájából: „Isten bocsássa meg vétkeidet!”. Fontos tudni, hogy a megbocsátáshoz roppant nagy hatalomra van szükség. Hatalomra az érzelmek felett, az emlékezés és a felejtés felett. Nem elegendő, ha csak kimondjuk, hogy megbocsátunk. Mert kimondani tulajdonképpen könnyű – de mi van mögötte? Az emberek rengeteg sérelmet őriznek, konzerválnak magukban, és sokuk számára valóságíze csak a rossz dolgoknak van. Ha valami jó történik, az valahogy mindig illúziószerű.


Ki képes a megbocsátásra?


Például Assisi Szent Ferenc. Ő valóban meg tudott bocsátani. De valljuk be, nagyon kevesen képesek erre tiszta szívből, igazán. Ezért például a pszichoterápia soha nem a bűntudatot támadja, hanem magát a bűnt. Vagyis nem azt sugallja a klienseknek, hogy egy adott cselekedet miatt nem kell bűntudatot éreznie, hanem azt, hogy egyáltalán nem követett el bűnt, és mások sem ellene.

A felejtés tehát előfeltétele a megbocsátásnak – az érzelmek vagy megsemmisülnek, vagy nincs megbocsátás. A negatív érzelmek, indulatok emlékei bilincsbe verik, fogva tartják az embert. A harag, a düh megőrzése, a megbántottságra való emlékezés nem hagyja az embert tovább haladni a lelki fejlődés útján. Ugyanazok az emlékek, sérelmek, indulatok vezérlik, ezek nem hagyják továbbmenni. A tartós harag ezért veszélyes, mert megállítja az ember lelki, szellemi fejlődését, és arra készteti, hogy a múltját ismételgesse. Ha nem következik be valamiféle belső megtisztulás, előbb-utóbb mégiscsak nyomasztani kezdi az embert, hogy érzelmileg és ítéleteiben ugyanott tart ma, mint 10 évvel ezelőtt.


Kérlek, bocsáss meg nekem!


Egy másik nagy kérdés: mi van akkor, ha valakinek szeretnénk a bocsánatot elnyerni, mert megbántottuk, de nem sikerül? Ezt hogyan lehet feldolgozni? Igaz választ akarsz, ugye? Nem lehet feldolgozni! Ha nem bocsát meg az illető, akkor a terhet vinni kell tovább. Sajnos nincs minden problémának megoldása, és nem lehet minden élményt feldolgozni. Vannak terhek tehát, amelyek egyszerűen letehetetlenek!

Az is megeshet, hogy az idő mindent megold. Ha belegondolunk, akkor ebben van valami. Ha valaki nagyon megbánt bennünket, akkor jó, ha hagyjuk egy kicsit ülepedni a dolgot. Mert kicsit furcsán veszi ki magát, hogy tegnap megbántottak, és ma már ne haragudhassunk. Túl gyors a dolog, és ez elveszi a komolyságát, a súlyát. Vagyis két ember relációjában időre van szükség ahhoz is, hogy megutálják egymást, és ahhoz is, hogy megbocsássanak. Ezt nem lehet pillanatok alatt elintézni, mert az ember lelki működése nem tud felgyorsulni bizonyos határon túl. Időre van szüksége! Persze, felmerül a kérdés: van-e joga az embernek ahhoz, hogy valakitől megtagadja a feloldozást, és a vállán hagyjon egy ekkora terhet? Nos, morálisan és spirituálisan inkább úgy érzi az ember, hogy meg kell adni az újrakezdés lehetőségét a másiknak. De nem kötelező, és nem is mindig lehetséges. Persze, hogy humánusabb, ha az ember levenné a terhet a másik válláról, de ha az indulat, az ellenérzés, a bosszúvágy túl erős, akkor nincs mit tenni.


Egy példával élve: miért mondja azt Isten a Bibliában, hogy a bosszú az enyém? Ez egy nagyon mély értelmű mondat! Ugyanis a bosszúvágy lehet valóban jogos – ha az embert mélyen megbántották, ha tisztességtelenek, aljasak voltak vele, ha rosszindulatból cselekedtek ellene, akkor természetes, hogy azt érzi, ezt meg kell torolni. Isten mégis azt mondja: ne tedd! Gondold végig, érezd át, de NE tedd meg! Mert a bosszú, az átok visszatér a te fejedre. Hiába érzed igazságosnak a bosszút, bízd inkább énrám – mondja Isten. Azonban ha képes vagy valamiképpen feloldani a benned feszülő indulatot és görcsöt, akkor sokkal jobban jársz, ha meg is bocsátasz. Ha nem, akkor pedig el kell fogadnod, hogy nem tudod feloldani, és végigviszed – de ne tekerd ki az illető nyakát! Azt bízd inkább a Jóistenre!

A belénk égett múlt
Elengedés, megbocsátás, újrakezdés
(Nyitott Akadémia)


Hogyan éljünk túl egy szakítást, válást, szeretteink halálát? Miként váljunk lelkileg szabaddá? Mit jelent valamit vagy valakit igazán elengedni? Mihez kezdjünk, ha rájövünk, hogy fájó emlékeinktől a lelkünk mélyén nem is akarunk megszabadulni, holott éppen ez gátol meg abban, hogy teljes életet élhessünk? Hogyan bocsássunk meg annak, aki megsebzett, becsapott, megalázott, megkárosított bennünket? Egyáltalán miért érdemes megbocsátani - miért nem jobb megoldás mégis a bosszú? Hogyan építsünk rá egy derűs, új lehetőségekben gazdag jövőt a csalódásokkal és fájdalmas tapasztalatokkal teli múltra?
A kötet neves szerzői a modern pszichológia, a vallás és a spiritualitás világába vezetnek, együttérzéssel kísérve az olvasót azon a nehéz úton, amelynek végén azonban mégis csak ott van a felszabadulás és az újrakezdés lehetősége.

 


SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

A cukkini ezer arca - Avagy top 10 cukkinicsoda

A cukkini ezer arca - Avagy top 10 cukkinicsoda

Ha nem lenne túl bizarr hasonlat, azt mondanánk, hogy a cukkini olyan, mint a jó szerető. Minden jó vele, az édes, a sós, bármikor fogyaszthatjuk, reggel délben, este, főételként és desszertként is kiemelt helye van az étlapon – legalábbis nálunk. Ráadásul rengeteg jótékony hatása van.

Tovább »
Mivel nyerheted meg a kiszemeltedet vagy a kedvesedet? - Héra Pálcája elárulja!

Mivel nyerheted meg a kiszemeltedet vagy a kedvesedet? - Héra Pálcája elárulja!

Héra a szépség, a házasság és az anyaság istennője. Zeusz főisten testvére és felesége. Az istennő jelképei közé tartozik a páva és a királynői jogara, ami egy kakukkal díszített pálca, annak a jelképe, hogy sikerült a csalfa madarat – vagyis a férjét - megszelídítenie. Játékos útmutató kártyáinkból megtudhatod, mivel hódíthatod meg a kiszemeltedet vagy éppen újra a kedvesedet!

Tovább »
A csillagjegyek mindegyike tökéletesen jellemezhető egyetlen igével - Vajon rád melyik szó utal?

A csillagjegyek mindegyike tökéletesen jellemezhető egyetlen igével - Vajon rád melyik szó utal?

Mindenki rendelkezik egyfajta energiával, akár tudatában vagy, akár nem. Vizsgáld meg a saját csillagjegyedhez kapcsolódó szót, amelyik leginkább meghatároz, és gondold át, hogy pozitív vagy inkább kissé negatív energiát hordoz-e ez a szó. Mindenki képes jobbá válni, ha elfogadja a saját személyiségét és képes a hibáin tudatosan változtatni. Ehhez nem kell más, mint némi önismeret és akaraterő.

Tovább »

Kalkulátor

Összeillesz a pároddal?

Add össze születési dátumotok számait egyesével, majd egyszerűsítsd egyjegyűre. Keresd ki a saját és a párod életszámát, és megtudod, mennyire lesz harmonikus a kapcsolatotok, illetve, milyen konfliktusok várhatók.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Búza Judit

Spirituális fejlesztő

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Búza Judit

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép