SZÓRAKOZÁS

Ünnepeld velünk idén is a Mesterségeket!

Szerző:
Szabó Anna
A Budavári Palota minden évben 4 napon keresztül, biztosan az egész ország figyelmének középpontjában áll. Közel 800 mester és több, mint 80 000 látogató tölti a hagyományok jegyében ezt a pár napot a Mesterségek Ünnepének köszönhetően.

 


Amiért a nyár végét is érdemes lesz várni!

Ha most helyesen válaszolsz kérdéseinkre, tiéd lehet az 5 darab páros belépő egyike a Mesterségek Ünnepére!
Tovább a kérdőívhez! >>

A Mesterségek Ünnepe, a népművészek hagyományos találkozója immáron huszonötödik alkalommal kerül megrendezésre. A Budai Vár történelmi környezetében négy napon keresztül kézműves mesterek működő műhelyekben mutatják be a tradicionális népi mesterségek fortélyait, a közönséget is bevonva az alkotás folyamatába. A mesterség-bemutatók mellett a kézművesek népművészeti kirakodóvásáron kínálják eladásra portékáikat.

A színpadokon hagyományőrző magyar és külföldi táncosok és zenekarok lépnek fel, valamint lesz viselet-bemutató is, „Korok és korosztályok, hétköznapi és ünnepi alkalmak divatja” címmel – Galgamentei, Sárközi, Kalocsai, Rábaközi ünnepi és hétköznapi viseletekből. Egész nap vásári komédia, utcaszínház, bábszínház, gyermekprogramok, esténként pedig táncház szórakoztatja a közönséget. Idén a Mesterségek Ünnepe a 20 éves Borfesztivállal ünnepli együtt születésnapját és ennek apropójából számos program fog kapcsolódni a borkultúra népszerűsítéséhez is. Lopózás, színező sarok, „palackozd magad” programok és gyerekborász képzés is várja a legfiatalabbakat.

Fő témák 2011-ben: viselet és kiegészítők, mellyel kapcsolatban egy közös pályázatot is kiír a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Hagyományok Háza „Tetőtől talpig” címmel. A pályázat célja a Kárpát-medence hagyományos öltözet-kultúrájának, valamint népi kézműves értékeinek megőrzése, népszerűsítése, a mai öltözködéskultúrába történő alkalmazása, hogy azok ünnepeink és hétköznapjaink részévé váljanak.

A 2011-es program díszvendégei a Balti Államok lesznek, Észtország, Litvánia, és Lettország kézművesei mutatják meg mesterségeik titkait.

Még több információért,
a részletes programért kattints ide! >>

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL