KÖZÉRZET

Aromaterápia, a gyógyító művészet

Szerző:
Szabó Anna
Kellemes és hasznos kezelésre vágysz? Akkor az aromaterápiás masszázst neked találták ki! Kiegészítő, alternatív kezelésként támasz lehet gyógyulásodban, ráadásul igazán kellemes, lazító élményt nyújt.


Az orvosi szakma alternatív gyógymódok iránti fokozódó érdeklődésével párhuzamosan gyűlik össze egyre több, az aromaterápia hatékonyságát igazoló bizonyíték is. Ennek eredményeképp az aromaterápiát egyre inkább komolyan veszik, és egyre szélesebb körben ismerik el hatékonyságát.

Az aromaterápia szerepe

A holisztikus elveknek megfelelően az aromaterápia tünetegyüttesek helyett az embert mint teljes egészet szemléli és kezeli (a „holisztikus” a görög – ’egész’ vagy ’teljes’ jelentésű – holosz szóból ered). Rendkívül emberséges, érintés-, kommunikáció- és interakció-alapú eljárás; nem rögtön a gyógyszeres kezelést ajánlja. A terapeuták mindenekelőtt igyekeznek teljes képet alkotni az egyes esetekről, részletekbe menően feltárják az ember életmódját, étkezési szokásait, kórtörténetét és általános egészségi állapotát. Abból az elvből indulnak ki, hogy ha az emberek betartják egészség megőrzési tanácsaikat, akkor nagyobb az esély a sikerre. A hangsúlyt az immunrendszer erősítésére, valamint a probléma gyökerének felderítésére helyezik.

Az aromaterápiás illóolajok fizikai és érzelmi síkon is javítják a közérzetet. A különböző növényi olajok más-más terápiás tulajdonságokkal rendelkeznek; mindegyik a maga módján segíti elő az egészség megőrzését és a betegségek megelőzését. Más kezelésekkel együtt alkalmazva komplex megoldást kínálnak a legkülönfélébb egészségügyi problémákra. Manapság a nyugtató levendula-, a stimuláló rozmaring- és a fertőtlenítő teafaolaj a legnépszerűbb az aromaterápiában. A szépségipar is előszeretettel alkalmaz illóolajokat bőr- és testápoló termékekben, valamint masszázsolajokban a bőr állapotának javítására.

Az aromaterápia kompatibilis minden más természetes gyógymóddal, kivéve talán a homeopátiát, mivel egyes olajok semlegesíthetik bizonyos homeopátiás szerek hatását. A legtöbben azonban szeretnek egyszerre csak egyféle terápiát alkalmazni. Ha például egy páciens egyszerre járna akupunktúrás és aromaterápiás kezelésre is, akkor egyik szakember sem tudhatná biztosan, hogy az ő kezelése mennyire volt eredményes.

Aromaterápiás masszázs

A svédmasszáz és az aromaterápiás masszázs között szoros kapcsolat van. Minden aromaterapeuta beépíti repertoárjába a svédmasszázs egyes fogásait – főként a könnyű simítást és a tenyeres dagasztást. Az aromaterápia holisztikus masszázs – az idegrendszer egészére hat, kihatással van a testre és a lélekre is.

A masszázs szerepe az aromaterápiában

Mivel az aromaterápiás masszázs célja az illóolajok felszívódásának elősegítése, ezért a kelléktárának egy legfontosabb eszköze a bőrt a véráramlás fokozásával felmelegítő könnyű simítás – ami emellett el is lazítja a pácienst, aki így a kezelést is jobban be tudja fogadni. Ebben a kifinomult eljárásban nincs helye durva, hirtelen mozdulatoknak. A hatékony aromaterápiás masszázs neuromuszkuláris elemeket, nyirokmasszázst és akupresszúrát alkalmaz.

Az idegeket és az izmokat dörzsöléssel, rezegtetéssel és nyomáspontmozgatással befolyásoló neuromuszkuláris masszázs alkotja az aromaterápiás masszázs gerincét, az idegek stimulálásával és az izomgörcsök feloldásával segítve elő az energiablokkok feloldását.

Két neuron alkot egy autonóm ideget; az egyik a központi idegrendszerből indul ki egy ganglionig, míg a másik a gangliontól a végrehajtó izomig vagy mirigyig. Az aromaterápiás masszázs technikái a ganglionokat (reflexpontokat) stimulálják, és általában komoly hatással vannak a testre. Ahhoz azonban hogy a teljes egészében megérthessük a hatásmechanizmust meg kell értenünk az izmok és a mirigyek működését szabályozó idegrendszert is. A kezelés elősegíti a test, a szellem és az érzelmek egyensúlyának helyreállítását, biztosítva ezzel a harmonikus megjelenést és a jó közérzetet.

Az aromaterápiás masszázs fő céljai a következők:
• Az illóolajok teles felszívódásának elősegítése alapos, könnyű simításokkal.
• A páciens igény szerinti élénkítése és/vagy ellazítása.
• A nyirok- és a véráramlás stimulálása, ezáltal pedig a salak- és a véráramlás stimulálása, ezáltal pedig a salak- és a méreganyagok eltávozásának felgyorsítása.
• Az idegellátás befolyásolása.
• A páciens állapotának megfelelő nyomásponttechnika alkalmazása (ha szükséges).

E célok a megfelelő illóolaj-keverék és a megfelelő masszázstechika alkalmazásával elérhetők, és elősegítik a páciens jó egészségének megőrzését, vagy épp a napi stressz okozta tünetek enyhítését.

Forrás:
Joanna Hoare: Az aromaterápia teljes módszertana

Az aromaterápia holisztikus módszer, mely a növényekben rejlő gyógyerő révén segíti elő az egyensúlyából kibillent test regenerálódását, valamint a lelki harmónia megteremtését. Az aromaterápiás olajok összhangot teremtenek a test, a tudat és az érzelmek között, javítják a közérzetet és nem utolsó sorban megszépítenek. Az aromaterápia a különböző fizikai, mentális és érzelmi problémák (pl. fájdalmak, álmatlanság, depresszió) leküzdésére is eredményesen alkalmazható. Az aromaterápia teljes módszertana kezdőknek, gyakorló aromaterapeutáknak és tanároknak egyaránt nélkülözhetetlen olvasmány.

A szerzőről:
Joanna Hoare több mint húsz éve dolgozik aromaterapeutaként. Az Aromaterapeuták Nemzetközi Szövetségének elnöke, világszerte tart előadásokat az aromaterápiáról és tanítja annak rejtelmeit.

Bioenergetic Kiadó, Ára: 4.350 Ft

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL