FÉSZEK

A zöld energia - Feng Shui kert 7. rész

Szerző:
Szabó Anna
A növények tagadhatatlanul életünk létfontosságú szereplői. Azonban nem csak táplálékul szolgálnak mindennapjainkban, hanem szimbolikus értelemben véve, ők töltik be a közvetítő szerepét, a sokszintű energiaáramlás folyamatában.


Játssz és nyerj!

A nyertes jutalma: egy számára kedvező méretű és a születési adatain alapuló, növényi motívumokkal díszített, energianövelő, festett mandalakép.
Tovább a kérdőívhez >>

„A természet te magad vagy.”

A végtelen energiamezőben nincsenek lyukak, mert ha valahonnan eltűnik egy rész, oda azonnal beáramlik az új energia.

A fák, bokrok, virágok rendkívül hasznosak, mert önmagukban is energiahordozók, és attól függően, milyen állapotban vannak, vonzzák és megtartják a csít. Az életerős és egészséges növények színükkel, alakjukkal, illatukkal, anyagukkal jelzésértékűen hordozzák a kedvező energiák látható, szagolható, ízlelhető, tapintható formáit. 

Folyamatos védelmi szerepet töltenek be, ha a megfelelő helyre ültetjük őket. Árnyékot vetnek a tűző nap ellenében, mérséklik és elterelik a vad és pusztító szeleket.

A növények éreznek, érzékelik hangulati változásainkat, pozitív és negatív gondolatainkat. Sőt képesek kommunikálni a környezetükben élő állatokkal és emberekkel. Sokféle módon képesek jelezni, ha valamely életterületre nem fordítunk kellő figyelmet. Látszólag érthetetlen módon képesek megbetegedni, például tetvesedni vagy elszárad egy részük, súlyosabb esetben kiszárad az egész növény.  


Szemlélődjünk!

Remélhetőleg nagyon sok kerti és szobanövény vesz körül bennünket. Azon kívül, hogy tisztítják és szűrik a levegőt, termelik és fogyasztják is az életető oxigént.


Növények a hálószobában:

A szobanövények nappal éltető oxigént juttatnak a környezetükbe, éjszaka mérgező széndioxidot bocsátanak ki magukból. A hálóban a pihentető és frissítő alváshoz tiszta oxigén dús levegőre van szükségünk. Látványukkal kellemes hangulatot, harmóniát teremtenek.

Kerülendő szobanövények!
• Kerüljük a hálószobában, egynél több növény társaságát. Mérete ne haladja meg az egy métert és helyezzük legalább két méter távolságra ágyunktól.
• Kedvezőtlen a csüngő ágú növény (ficus benjamina), mert kedvünket szegi és légúti asztmatikus megbetegedést okozhat.
• Kerüljük a hegyes, szúrós növényeket az egész lakásban (kaktuszok, jukkák).
• A mérgező növények jelenléte ártó hatású, ilyen a (diffenbachia) buzogányvirág.
• Ugyancsak asztmát és légúti megbetegedést okozhatnak a páfrányfélék. A hálószobában a szobapáfrány (Nephrolepis exaltata) kerülendő, mert túl erőteljes energiákkal rendelkezik és zavarja a nyugodt alvást.

A szobanövények képesek megszűrni a helyiség levegőjét és az általánosan a falakból, padlóból, bútorokból kiáramló és felgyülemlett méreganyagokat közömbösíteni. Azonban, hogy ez a folyamat működhessen, legalább évente egyszer szükséges a növények földjét kicserélni, frissíteni. A földcsere optimális ideje tavasszal van, rendkívüli esetekben pedig azonnal.
Íme néhány növény, a jótékony és méregtelenítő hatásúak közül.
• Az Aloe vera – a gyakori fejfájást okozó környezeti anyagokból (fa) kiáramló formaldehid ártalmatlanítására kiváló.
• A sugáralária (Schefflera actinophylla) – a fáradtság ellen hasznos, mely a mosószerekből felszabaduló formaldehidet semlegesíti.
• A könnyezőpálma (filodendron (Monstera deliciosa) – a szőnyegekből felszálló formaldehid, irritáló, szemszáradást okozó tünetek csökkentésében játszik szerepet.

• A sárkányfa (Dracaena) – a mosószerekből és a ragasztókból kiáramló triklóretilén ártó hatását közömbösíti, mely vérképzési és májfunkciós zavarokat okozhat.
• A kerekded és tojásdad alakú levelek, az érmékhez hasonlatosak, ezért a Feng Shui előszeretettel javasolja néhányukat szobanövényként. Ilyenek a pozsgások közül a majomkenyérfa (Crassula ovata), a könnyezőpálma (Filodendron (Monstera deliciosa), a sárkányfa (Dracaena), korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana)

Növények a kertben

Védelmi feladatokat ellátó növények:
• A ház mögé ültetett fák vagy magasra növő bokrok, komoly védelmi szerepet töltenek be. Növelik a csít és biztonságérzetünket, védenek az erős és ártó szelektől. Árnyékadó lombjukkal tompítják a zavaró és elviselhetetlen napsütést.


a ház mögötti ciprussor növeli támogatottságunkat

• A növények telepítésekor gondoljunk a télre is. Ültessünk vegyesen lombhullató és örökzöld fákat, bokrokat, legyen kertünk a hideg évszakban is energiát adó, helyenként zöld.
• Legyünk figyelemmel a növények egyedi jellemzőire (mérgező, szúrós, allergénkeltő, büdös) és kerüljük társaságukat, ha gyermekek is használják a kertet. Azonban a kert bejárata mellé, hogy távol tartsuk a betolakodókat, mégis ültethetünk mutatóba egy-egy szúrós példányt, mint a kerti mahónia (Mahonia aquifolium) vagy a magyal (Ilex aquifolium).

• A ház bejáratához közel és elé ne ültessünk fákat, bokrokat, mert akadályokat képeznek. Legfeljebb az 1 méter magas növények még megengedettek és legalább 6 m távolságra kell álljanak, hogy ne fékezzék feleslegesen a beáramló energiákat. Ezen szabályok figyelembe vételével, ha külső támadás fenyegeti bejáratunkat vagy házunkat, mint például egy szemközti tető sarka, védelmi célzattal ajánlatos fát vagy magasabb örökzöldet ültetni.

• Az ablakok a ház szemei. Jelképesen az ott lakók akadálymentes és tisztánlátását tükrözik. Az ablak elé sem ajánlatos 6 méternél közelebb fát vagy magasabb cserjét ültetni, de még az ágaik se érjenek 3 méternél közelebb, mert a ház lakóit különféle szembántalmak érhetik, gyengeségek gyötörhetik.
• Különleges és kiemelkedően magas yang energiákkal rendelkező növényekkel is színesíthetjük kertünket, mint a borostyán (Hedera helix) vagy a kúszó kecskerágó (Euonimus fortunei). A ház falára, mely az ott lakók bőrét szimbolizálja, nem ajánlatos növényeket futtatni, mert tönkre teheti a falakat és a háztól, azaz az ott élőktől elszívott energia, számos bőrbetegséget okozhat.

• Minden kerttulajdonos büszkesége, ha bőven termő és tavasztól őszig mindig más alakban dekoratív gyümölcsfákat gondozhat. Tavasszal a virágoktól, nyáron és ősszel a terméstől roskadozó fák energiasugárzása kiemelkedően magas.

• A legmagasabb energiaszinten azonban az egynyári és a kétnyári virágok virítanak. Sokféleségük, sokszínűségük felsorolhatatlan. Ragyogóak, illatosak, vidámságot keltenek és az élet jelen pillanatát hirdetik, az itt és a most boldogságát. Ültetésük során ne tévesszük szem elől, hogy melyik növény, mely életterületen érzi jól magát és fejti ki legintenzívebben energiáit.
• A mindig nyíló begónia (Begonia semperflorens) sokszínűsége (fehér, sárga, rózsaszín, piros) és fajtagazdagsága (bokros, csüngő, zöld vagy piros levelű) önmagában páratlan díszítőértékű lehetőségeket rejt. Különlegessége, hogy a szerelem területére ültetve, az elemünknek és szándékainknak megfelelő színben, párvonzó hatással bír.

• Az évelők közül a bambusz, mely a hosszú életet, a szívós kitartást és a rugalmasságot, a hajlékonyságot szimbolizálja, gyorsan nő és terjeszkedik, minden kert folyamatos energiaforrása lehet. Válasszunk az örökzöld bambusz fajták közül (Bashania fargesii) és így télen sem kell szenvedünk az életető energiák hiányától.
• A gerbera (Gerbera) méregtelenítő hatással van a benzolt tartalmazó műanyagokkal és a triklóretilént tartalmazó száraz tisztítószerekkel szemben. Ha lakásban tartjuk, akkor helyezzük napfényes ablak közelébe, a kertben is kedveli a napot és az öntözést meghálálja.


Kellemes tavasz végét és vidám napsugaras nyarat kívánok minden Feng Shui olvasómnak, egy árnyas lombú fa zöldje alól.

Sok szeretettel:
Bányász Imréné Marika
okleveles Feng Shui tanácsadó
www.wix.com/harmonikusvilag/fengshui

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL