EZOTÉRIA

Játékos önismeret a Symbolon színház

Szerző:
Szabó Anna
Jung óta tudjuk, hogy a lélek képekben „gondolkodik”, a képi nyelv az álmokban is tetten érhető. A lélek és a fej két nyelvet beszél, ezért gyakran fogalmunk sincs róla, mi zajlik a lelkünkben, nem értjük, hogy miért nem vagyunk boldogok.

 

A Symbolon színházban lelki állapotainkat a képi nyelv alkalmazásával tárják fel a kártyalapok, és színpadra kerülnek a lelkedben zajló események. A symbolon kártyákon lévő képek életre kelnek, jelenetekké formálódnak. Eljátszhatod a belső történetedet, hogy megérthesd, mi zajlik a lelkedben, ez kulcsot ad a változáshoz.

Amikor a lélek megsérül…

Mindenkit érnek negatív tapasztalatok az élete során, melyek gyakran mintaként rögzülnek a lélekben, és ezáltal újra, meg újra megismétlődnek az életünkben is. Ezek felkutatására és gyógyítására is alkalmas a Symbolon színház terápia. Berkes Judit kineziológus és táncterapeuta fejlesztette ki ezt az új módszert, mely a Hellinger-féle családállításhoz hasonlóan a lélek gyógyítását a régi sámánikus gyógyító mező elve alapján működteti. „Sokan kérdezik tőlem, mi a különbség a családállítás és a Symbolon színház módszere között, mondja Judit. - Bert Hellinger a családtagok energetikáját és kapcsolódásait vizsgálja és mutatja meg a térben, ezáltal oldja fel a generációs blokkokat a lélekben. A Symbolon színházban nem csak a családtagok jelenhetnek meg a gyógyító mezőben, hanem a symbolon kártyákon lévő archetipikus szereplők (a modern pszichológia szerepszemélyiségnek nevezi őket) bármelyike. A symbolon kártyákon ugyanis archetipikus jelenetek vannak. Ez azt jelenti, hogy a valóság egy mélyebb rétegét fedik fel.” A színdarabban olykor szerepet kaphat akár egy pillangó, virág vagy akár egy villám is. „Igen, a terápiában a természet erői is megjelennek, hiszen a képeken gyakran láthatók növények, állatok, vagy a Hold, a Nap és a csillagok. Mivel a természetben ugyanazok az elemek vannak, melyek bennünk is hatnak, ezért tudnak üzenni, megszólítani, gyógyítani bennünket, - folytatja Judit. „Valójában az egész világ visszatükröz minket. A természetben önmagunk természetét láthatjuk meg. Nem vagyunk különállóak. A régebbi időkben a gyógyítók tudták ezt, amikor az elemekből olvastak, vagy a madarak röptét figyelték útmutatást keresve. A mi civilizációnk már elfelejtette ezt a tudást. A különböző élethullámok (állatok, növények, ásványok) nem véletlenül kapcsolódnak hozzánk. Képesek üzenni nekünk, saját minőségeikkel töltenek, összekapcsolnak, kiegészítenek minket. A Symbolon színházban a jelenet tehát tükör, saját természetünk, teljes múltunk tükröződik benne vissza, a témára fókuszáltan.”

Rakj rendet a lelkedben!

„A lélek néha egyenlőtlenül fejlődik, mert amikor sérülés éri, akkor ott marad egy seb, és leáll a természetes fejlődési folyamat, meséli Judit.” A személyiség diszharmonikus lesz, és nem tud jól működni az életben. Ha pedig diszharmonikus a lelkünk, akkor ugyanilyen diszharmonikus világ rendeződik körénk is. A bennünk lévő disszonanciát magunkkal cipeljük mindenhová és ezt éljük át a kapcsolatainkban, a munkahelyünkön, mindenhol. A Symbolon színház terápia során többek között ezeket a diszharmonikusan működő lélekrészeket lehet harmóniába hozni egymással, hogy a lélek fel tudjon nőni, ezáltal képessé válik a boldogulásra, boldogságra.” Rend a lelke mindennek, tartja a mondás. És ez a lélekre is igaz. Ott is rendet kell és lehet tenni. Amikor a helyére kerülnek a dolgok, akkor a harmónia, az egyensúly beáll és a boldogulás útjából elhárulnak az akadályok. A külvilágban is megoldódnak a problémáink.

A Te színdarabod

A Symbolon színházban a forgatókönyv megírása úgy indul, hogy kihúzol egy lapot a 78 symbolon kártya közül, majd a jelenlévők közül kiválasztod az általad fontosnak tartott szereplőket. A lelked most a színpad, a szereplők megmutatják, mi zajlik benne. Először kívülállóként figyeled az eseményeket. A kiválasztott szereplők elkezdenek mozogni, megkeresik a helyüket a térben, gyakran beszélnek is egymáshoz. „Ez azért fontos, hogy eltávolodj a jelenettől, a problémádtól, hogy leválj róla és kívülről rátekints. Ettől a távolságtól már oldódik a kötés, - mondja Judit.” Aztán egy ponton a terapeuta megkérdezi, hogy melyik szereplővel azonosítottad önmagad, és ekkor beállsz a színdarabba, átveszed a szerepet. „Általában arra a szerepre áll be a kérdező, azzal azonosítja önmagát, ahol a legerősebben kötődik, itt van a „csomója”. Az oldásnak itt kell elkezdődnie.” A megfigyelő pozícióból most átélővé válsz. „Általában itt éli át a kérdező a katarzist, amikor kiszabadul a lélek a blokk alól, kimozdulunk a rögzültségből, kötésből.” Az első jelenetet a terapeuta csak figyeli, információkat gyűjt. A második, „rendező” jelenetben már ő irányít, a klienssel együttműködve. Nem erőltet, de ötletet ad, szelíden mozdít a változás irányába. A kártyák alapján ismeri az archetipikus jelenetek gyógyító lehetőségeit. A jelenet végén lévő állókép harmóniává rendezi az eredeti, feszültségeket hordozó jelenetet. A tudat fókuszáltsága átbillenhet egy másik „megoldás” felé. A Symbolon színház azzal zárul, hogy a terapeuta megfogalmaz egy gyógyító mondatot, amely egy ajándék, egy esszencia, mely visszakapcsol, tölti a lelket, megértést hoz, elmozdít a változás felé. Ennek fontos szerepe van a gyógyulásban.

Hogyan gyógyul a lélek

A jelenet végén kapott gyógyító mondat egy lelki gyógyír. „Egy-egy oldó terápia után, ahol feltárjuk, és úgymond kitisztítunk egy-egy lelki sebet, a lélek gyógyulása beindul, de ez a folyamat ezzel még nem ér véget. A Symbolon színházban mindenki kap egy gyógyító mondatot a jelenet végén, amely olyan, mint egy esszencia, egy gyógy-szer. Ennek a mondatnak az ismétlése, mantrázása során lassan begyógyulnak a sebek, és az új, pozitív minták kialakulnak, majd rögzülnek. Ha a fizikai testünket éri sérülés, akkor is több napig, vagy hétig eltart a gyógyulás, betegség esetén is többször kell bevenni a gyógyszereket, míg végül meggyógyul a szervezet, és legyőzi a kórokozókat. A lélek is hasonlóképpen gyógyul: lassan. A gyógyító mondatok a lélekre ható gyógy-szerek. A lélek általában négy-öt hét alatt épít be egy új mintát, de mélyebb problémák esetén ez a folyamat akár évekig is elhúzódhat. Fontos tisztában lenni azzal, hogy ez minden terápiára ugyanígy érvényes. A Symbolon színház tulajdonképpen egy önismereti dráma-játék, melyben a résztvevők kérdéseit, témáit a Symbolon kártya képeinek megjelenítésével dolgozzuk fel. A kártyákon lévő jelenetek tipikus emberi élethelyzeteket ábrázolnak. Ezeket a szerepeket játsszuk ősidők óta, csak a díszlet változik. Megszólal, megmozdul a bennünk élő Harcos, Király, Szerető, stb. Életünk belső szereplői üzennek, és mi gyógyulhatunk, változhatunk általuk. Önismeret, mert a kérdező belső folyamatait tükrözi vissza a témájával kapcsolatban. Katarzis, mert minden jelenet mély, átalakító felismeréseket hoz. Terápia, mert a jelenet harmonikus átrendezésével gyógyító folyamat indul el a lélekben.

Több info: www.lelekszinter.hu

 


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL