FOGYÓKÚRA

A tartós fogyás 7 titka

Szerző:
Szabó Anna
Már biztos te is rengeteg fogyókúrát kipróbáltál, és kisebb-nagyobb sikereket el is értél, ám az eredmény nem mindig volt tartós. Most összegyűjtöttük a tartós fogyás 7 titkát.

 

1) Ne koplalj!


Ha szeretnél leadni pár kilót, a legfontosabb szabály, hogy soha ne koplalj! A szénhidrát megvonástól csak fáradt és nyűgös leszel, az idegrendszeredet is kikészíted. A tartós fogyás egyik titka a türelem, és a fokozatosság. Légy kalóriatudatos, de ne ess túlzásba. Ha mértékkel fogyókúrázol, és nem a drasztikus elveket követed, számíthatsz arra, hogy a siker tartósabb lesz.


2) Kezdd mindig reggelivel a napot!


Lehet, hogy rohansz, és alig van időd, de ez nem valami jó érv arra, hogy kihagyd a reggelit. Csak tíz perccel kell korábban kelned, ahhoz, hogy nyugodtan elfogyaszd a reggelit, ami energiával tölti fel a szervezetedet. Ha rohanás közben kapsz be pár falatot, vagy teljesen kihagyod a reggelit, akkor ez a tett a nap folyamán még megbosszulja magát. Jó, ha tudod, ha felkelést követően két órán belül nem juttatod tápanyaghoz a szervezetedet, akkor az anyagcseréd lelassul, ami a fogyást is lassítja. Figyelj arra, hogy fogyókúra alatt a reggelivel mindössze 300-400 kalóriát juttass a szervezetedbe.


3) Válassz laktató ételeket!


A fogyókúrázók legnagyobb téveszméje, hogy csak gyümölcsöket és zöldségeket lehet fogyasztani. Ettől persze, hogy nem laksz jól, és hamar rád tör a farkaséhség. Nyugodtan egyél friss zöldségekből készült salátát mondjuk grillezett csirkehússal, vagy reszelt sajttal, salátaöntettel. Ez a fogás egészséges, kalóriaszegény és még laktató is.

4) Vigyázz, mit iszol!


A reggeli tejeskávé, a napközben elfogyasztott üdítők bizony nagyon megterhelhetik a kalória listádat. Az itallal bevitt kalóriákat hajlamosak vagyunk teljesen szem elől téveszteni, pedig nap végére ez akár 300 kcal is lehet. Fogyókúra idején a legjobb, ha szénsavmentes ásványvízzel vagy friss gyümölccsel oltod a szomjadat. A cukros üdítőkkel pedig jobb, ha végképp felhagysz, válassz helyette rostos gyümölcslevet.


5) Növeld a teltségérzetet rosttal!


Ez az apró trükk mindig beválik. A magas rosttartalmú ételek ugyanis eltelítik a gyomrot, és késleltetik az éhségérzet kialakulását. Rost nagy mennyiségben található a gyümölcsökben és zöldségfélékben, illetve a teljes kiőrlésű gabonákban és kenyérfélékben, vagy kekszekben. A rostok megkötik a vizet és megduzzadnak a gyomorban, ezáltal kitöltik a teret, vagyis eltelítenek.


6) Többször keveset!


Ha többször étkezel, de kisebb adagokat fogyasztasz, azzal biztosítasz a szervezetednek egy egyenletes energiaellátottságot, és a vércukorszinted ingadozást is lekerülheted. Ha problémád van a mértékletességgel, akkor válassz kisebb tányért, így nem tűnik fel, hogy kisebb adagot szedtél magadnak. A szem mindig többet kíván, ezért kisebb tányérral elkerülheted ezt a vizuális csapdát is.


7) Élvezd!


Fontos alapelv a fogyókúrához, hogy nem szabad olyan ételeket választanod, csak azért mert egészséges, és kalóriaszegény, amit nem kívánsz. Az evést mindig tedd élvezetessé, akármit is fogyasztasz. Találj ki olyan ételeket, recepteket magadnak, amelyeket örömmel és szívesen eszel. Így könnyebben tudod tartani magad a diétához.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL