FOGYÓKÚRA

A kínai öt elem diéta

Szerző:
Szabó Anna
Az ideális testsúly elérése és fenntartása a kínai felfogás szerint nem csak attól függ, mit és mennyit eszünk. Az életenergia harmonikus áramlásának is köze van a dologhoz.

 

A kínai gondolkodásban fontos szerep jut a harmóniának. A tradicionális kínai gyógyászat két, az egész életet meghatározó, ellentétes erőből indul ki. Ez a két erő a jin és a jang. Csak akkor áramlik az életenergia, és csak akkor érhetjük el az ideális testsúlyt, ha ez a két erő egyensúlyban van.

Az öt elem

A kínaiak öt évszakot különböztetnek meg, és mind az öt évszakot egy meghatározott alapelem szimbolizálja. A tavasz megfelelője a fa, a nyáré a tűz, a nyárutó eleme a föld, az őszt a fém jellemzi, a télhez pedig a víz elem tartozik. Ezek az elemek visszaköszönnek az ízekben is, és méghozzá sorrendben a következőképpen: fa-savanyú, tűz-keserű, föld-édes, fém-csípős, víz-sós.


A kínai öt elemen alapuló konyha


Az étkezés alapját az olyan semleges táplálékok adják, mint a rizs vagy a hüvelyesek, mivel ezek egyensúlyban tartják a szervezet energiaáramlását, és harmonikussá teszik a test működését. A szervezet saját maga tudja, hogy éppen jin, vagy jang jellegű ételre van-e szüksége. Épen ezért, ha azt érzed, hogy most valami édesre, vagy sósra van szükséged, akkor hallgass bátran az érzéseidre!


Energetizáló receptek

Reggeli


Mangókrém
Hozzávalók: 1 kicsi mangó, 2 evőkanál joghurt, 1 teáskanál citromlé, kevés kakaópor, 10 dkg hideg, felvert tejszínhab, fahéj.

Elkészítése: Pucold meg a mangót, darabold fel a gyümölcs húsát, majd turmixold össze. Ezután add hozzá a joghurtot, a citromlevet és a kakaóport. Végül óvatosan keverd hozzá a tejszínhabot és szórd meg kevés fahéjjal.


Ebéd


Kókuszos karfiolkrém
Hozzávalók: 1 kicsi karfiol, 2 dl kókusztej, só, bors, szerecsendió, friss fűszerek

Elkészítése: Mosd meg jó alaposan a karfiolt, pucold meg, majd vágd apróra. Ezután a kókusztejben kb. 15 perc alatt főzd puhára, és már turmixolhatod is. Ízlés szerint fűszerezd sóval, borssal, szerecsendióval, friss fűszerekkel.

Vacsora


Céklaleves
Hozzávalók: 12,5 dkg cékla, 1 főtt burgonya, ¼ l zöldség-alaplé, 1 késhegynyi torma, só, bors.

Elkészítés: Mosd meg a céklát jó alaposan, majd lobogó sós vízben főzd kb. 25 percig. Ha elkészült, hagyd kihűlni, majd pucold meg és vágd apró kockákra. Ezután főtt krumplival, a zöldség-alaplével és a tormával együtt turmixold össze, végül ízesítsd sóval, borssal.



 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL