KÖZÉRZET

Szorongsz? Lehet, hogy koffein-túladagolástól szenvedsz!

Szerző:
Szabó Anna
A koffeint kétségtelenül a legismertebb élénkítőszer a világon. Ha túladagolod, a hétköznapi tünetektől az egészen veszélyesekig sok mindent kiválthat.


A kávé, a tea, a csokoládé, a kakaó, sok üdítőital, fogyasztó tabletta, az aszpirin, a migrénes fejfájásra és az érfájdalmakra adott, különböző fájdalomcsillapítók, sőt, egyes gyógynövénykészítmények is tartalmaznak vagy koffeint, vagy azzal rokon anyagokat. Ilyen, koffeinhez hasonló szubsztancia például a csokoládéban és a kakaóban lévő teobromin és a teában található teofillin. A túlzott mértékben fogyasztott koffeinszerű anyagok a következő tüneteket válthatják ki: szorongás és nyugtalanság, álmatlanság vagy felületes alvás, különféle szívbetegségek, gyomor- és bélbajok, hangulatingadozás. Rendszeresen fogyasztva már két csésze kávé is hasonló tüneteket okozhat. Gyakran előfordul, hogy a hiperaktív gyermekek a sok csokoládét és a kólát tartalmazó étkezési szokások áldozatai. 

 

A fekete rém: a kávé

A kávé melegít, élénkít, vízhajtó. Keserű-édes íze van, és tisztít. Élénkítő hatása miatt hosszú ideje arra használják, hogy felébressze az embert alvás, illetve alkoholmérgezés és egyéb túladagolás után. Serkenti az agyműködést. A népi gyógyászat koffeint ír elő kígyómarás, asztma, sárgaság, szédülés és fejfájás kezelésére. Laktató, zsíros, nehéz ételek után a koffein átsegíti az embert az elnehezülés időszakán, amelyet a toxikus túlterhelés vált ki. A kávé kitisztítja azoknak a beleit, akiknél a fenti étkezés székrekedést vált ki.
A kávé külsőleg alkalmazott gyógyszerként a legjobb. A nedves őrleményéből készült borogatás felgyorsítja a zúzódások és a rovarcsípések gyógyulását. Ez az erős purgáló-tisztító anyag belsőleg beöntésként alkalmazható a legbiztonságosabban, főként asztma és rák gyógyításánál.

A kávétermesztés során veszélyes vegyi anyagokat vetnek be: az ültetvényeket mérgező növényvédő és rovarirtó szerekkel permetezik, a koffein kivonását kőolaj alapú oldószerekkel végzik, további vegyi anyagok kellenek ahhoz, hogy vízben oldható legyen; ráadásul a kávé olajai az őrlést követően gyorsan megsavasodnak. Ezért lehetőleg organikus körülmények között termesztett, használat előtt frissen őrölt, teljes értékű kávébabot vásárolj. Amennyiben koffeinmentes kávéra van szükség, válassz a gőzöléssel előállított fajták közül.

A kávézókat jellegzetes betegségek veszélye fenyegeti. Harminc esettanulmány vizsgálati adatainak összevont elemzése arra mutat, hogy a kávéfogyasztók körében 20 százalékkal nagyobb a valószínűsége a húgyvezeték és a húgyhólyag elrákosodásának. A terhesség alatti kávézás növeli a vetélés és a születési rendellenességek kockázatát. Beigazolódni látszik, hogy a hasnyálmirigyrák és a szívroham közvetlen kapcsolatban áll a kávéfogyasztással. Még a mérsékelt kávéivók napi két vagy több csészéje is megemeli a koleszterinszintet.

 

Alternatív megoldások

A kávé savtartalma felemészti a vékonybél bolyhait, ezáltal csökkenti a tápanyagfelszívódás hatékonyságát – a masszív kávézók többsége kalciumhiánytól és egyéb ásványi anyagok hiányától szenved. Vagyis a kávé savassága legalább annyi bajt okoz, mint a koffeintartalma. A megrongálódott vékonybél helyreállítására igyál naponta 2-3 csésze csalánlevél teát, hat héten keresztül. A nagy élelmiszer-áruházakban lehet savmentes kávét vásárolni. A konyhafelszerelési szakboltok árulnak olyan kávéfőzőket, amelyek egy hideg vizes módszerrel eltávolítják a kávéban lévő ártalmas savakat. Otthon is lehet csaknem teljesen savmentes kávékivonatot készíteni minden különleges berendezés nélkül.

Savmentes kávékivonat:
• Tegyél fél kiló frissen őrölt biokávét üvegedénybe, és önts hozzá nyolc csésze vizet.
• Helyezd a keveréket egy hűvös, sötét sarokba, és hagyd ázni körülbelül 16 órán át.
• Kávéfilteren vagy laza szövésű anyagon szűrd át a folyadékot szorosan zárható üvegbe.
• A kivonat nagyon tömény -2-2,5dl forró vízbe tett egy-két kávéskanálnyi mennyiség egy csésze savtalanított kávénak felel meg.
• Tárold a kivonatot tartalmazó, zárt üveget hűtőszekrényben; két hétig áll el. Egy robusztus, egészséges embernek nem árt meg naponta egy csésze savmentes kávé.

 

Leszokás, lemondás, elvonási tünetek

A kávéról való lemondás az emberek többségének nehezen megy. Mint a többi élvezeti cikkről, talán a kávéról is könnyebb fokozatosan leszokni. Ha valaki hirtelen hagyja abba a kávéivást, fejfájás, székrekedés, álmosság lesz az eredménye. Az árpa- vagy búzafűléporok jól bevált méregtelenítők valamennyi leszokási folyamatban. Jótékonyan hatnak a székrekedésre, noha néhány napig valószínűleg szükség lesz hashajtó gyógynövényekre és ételekre. A natúrboltokban és az élelmiszeráruházakban tápláló és ízletes gabonakávékat lehet kapni. Naponta néhány csésze karobtea gyógyírként hat a zaklatott lélekre a leszokás alatt (egy csésze forró vízben kell elkeverni több kávéskanál karobport). Ugyanezt a ahtást váltja ki, ha az ételbe teszed.

Forrás

Paul Pitchford: Gyógyító táplálkozás
Édesvíz Kiadó

„Az étel mindig megfelelően működik, bár a hatása kevésbé markáns, sokkal gyengédebb, mint a gyógynövényeké és más gyógyszereké. Ugyan lassabban fejti ki a hatását, de sokkal alaposabban befolyásolja a test valamennyi rendszerét. Ha megelőzésre és kezelésre helyes étrendet állítunk össze, kevesebb gyógyszerre lesz szükség – ha szükség lesz egyáltalán.”

 

A Gyógyító táplálkozás a kínai orvoslás és táplálkozástudomány hagyományait társítja a növényi étrend gyógyító hatásaival foglalkozó modern nyugati kutatásokkal. Ez a korszakalkotó munka átfogó és értékes ismeretekkel gazdagítja olvasóit az egészséggel, az étrenddel, az alternatív gyógyítással, valamint számtalan növényi és állati eredetű táplálék gyógyító tulajdonságaival kapcsolatban.

Paul Pitchford tanár, táplálkozáskutató az ősi hagyomány szellemében inaskodással, a kelet-ázsiai orvostudomány mestereinek személyes útmutatása mellett szerezte szakképzettségét. Több mint három évtizedes működése alatt a távol-keleti filozófia egyesítő, holisztikus megközelítését ötvözte a Nyugat főbb táplálkozásterápiai elméleteivel, amivel új távlatokat nyitott az egészség és a gyógyítás előtt. A szellemi tudatosságot és az ebből fakadó útmutatást tartja a sokszínű élet, így a táplálkozás lényegének.

További információt a könyvről idekattintva,
az Édesvíz Kiadó honlapján találsz >>


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL