EZOTÉRIA

A sámán maszkok varázsereje

Szerző:
Szabó Anna
Az ősi szertartásoknál a sámánok, kuruzslók, főpapok fontos kellékei voltak a maszkok. A törzsi kultúrákban a maszkokat gyakran a betegségek gyógyítására, a boszorkányság és átok elűzésére, a szenvedés okainak megszűntetésére használták.

 

A szellemvilágba való utazáshoz a sámánok szintén gyakran alkalmazták a maszkokat. A maszk jelképezte a sámán vezető szellemét, aki megvédte őt az utazás során és segítette a baj okának felderítésében, és így azt gyógyíthatóvá vált. Más kultúrákban a maszkok a természet és az élet erőit reprezentálják, a mítoszok ezen erőknek és energiáknak gyakran emberi vagy állati formát tulajdonítanak. Az élet megtartását és folytatását szolgáló termékenységi rítusok során, melyek az időszakos ültetési és betakarítási ceremóniákkal jártak együtt, szintén fontos kellékek voltak a maszkok.

Az Észak-nyugati partvidék indián törzsei, nagyon sok más embercsoporthoz hasonlóan úgy hiszik, hogy a természetfeletti erő magában a maszkban van. Ez az erő akkor szabadul fel, ha az ember felhelyezi arcára a maszkot, és attól kezdve nem lesz már ugyanaz az ember: átalakul a maszk szellemévé. Valamilyen emberen túli természettel ruházódik fel, és a realitás egy másik, olyan dimenziójába kerül, ahol a konfliktusok és ellentmondások feloldódnak az univerzum alap-egységében. A rituális maszkos tánc szimbolikájának megfelelően az egyén, a társadalom és az univerzum ismét egységessé válik.

Válassz egy maszkot, és vedd át az erejét!

 

  

  

  

  

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL