UTAZÁS

Az indián kör, ahová fehér ember soha nem léphet be

Szerző:
Szabó Anna
Wyoming egy távoli hegycsúcsán, a Bighorn Nemzeti Parkban áll Észak Amerika egyik legnagyobb és legfontosabb indián gyógyító kereke.

 

A csillagászati és rituális jelentőséggel bíró építményt az indiánok emelték. A köveket kerékszerű alakzatban helyezték a földre, melyet hagyományosan az óra járásának megfelelően járják körbe. Idegenek és látogatók nem mehetnek be a körön belülre, bár ezt a szabályt sajnos az utóbbi időben egyre több látogató és turista megszegi.


A legenda szerint a kört egy varjú törzsből származó fiú alkotta, akit kisbaba korában megégetett a tűz. A neve ezért Égett Arcú lett, és a törzs beavatottnak tartotta. Ifjú korában aztán egy nap látomása volt, és ekkor felment a Medici hegyre, hogy megalkossa a gyógyító kereket. Mire visszajött az arcáról eltűntek az égési sérülések nyomai. A Medici hegyen lévő kereket azóta is szent helyként tiszteli több indián törzs is. Ide játnak, ha egy kérdésre szeretnének választ kapni, itt imádkoznak a Föld Anyához, a betegek gyógyulásáért, és számos rituálét tartanak az év különböző időszakaiban.


A gyógyító kör egyszerű szépsége és nyugalma kárpótlásul szolgál a Bighorn kerékhez vezető, két és fél kilométeres túra fáradalmaiért. Gyenge szellő lobogtatja az élénk színű szövetdarabokat és tollakat, amelyeket ima ajándékként tűztek ki a köveket körülvevő egyszerű fakerítésre. A mély csendben könnyen elképzelhetjük azokat a nagy ünnepségeket és táncokat, amelyeknek ez a hely több száz éven keresztül szemtanúja volt. A 24 méter átmérőjű körben 28 sugaras kővonal ágazik ki a központi kőhalomból. A kerék leghosszabb küllője egy kőhalomban végződik, és a nyári napforduló idején egy vonalban van a felkelő nappal.


Mintegy hetven indián törzs – köztük a csejenek, a varjúk, a sosonok, a krík és a feketelábúak – tagjai mai is itt és a hegy más részein gyűlnek össze a hagyományaik és hitvilágok tiszteletére rendezett ünnepségeken.


Sajnos az utóbbi évtizedekben a New Age követői is felfedezték a helyet, és megzavarták az indiánok bensőséges világát. A turisták nem tartják tiszteletben a kör szentségét, és engedély nélkül lépnek be oda. A fehérek miatt egyre kevesebb indián merészkedik le a gyógyító kerékhez. Észak-Amerikában legalább még száz ilyen gyógyító kört fedeztek fel a kutatók, de remélhetőleg van még jó néhány, melyre soha nem bukkannak rá az idegenek, és érintetlen maradhat a hely spirituális méltóságát megőrizve az indián törzsek számára.

A cikk az Életre szóló kalandok című könyv alapján készült.

 

 



Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL