UTAZÁS

Mintha a Jurassic Parkban járnánk...

Szerző:
Szabó Anna
A világ legnagyobb mamutfenyőerdejében a 100 méter magas óriás fák között sétálva olyan érzésünk támad, mintha pár millió évet visszarepülnénk az időben. A dinoszauruszok és mamutok idejében valahogy így festhetett a Föld…

 

A Föld legnagyobb és legősibb fái közé tartoznak azok az óriási mamutfenyők, melyek a Sequoia Nemzeti Parkban találhatók, Kaliforniában. Néhány egyed meghaladja a 130 méter magasságot is, de a legalacsonyabb példányok is 80 méteresre nőttek. Az itt található fák a világ legősibb fái közé tartoznak (3-4000 évesek), és elődjeik már több millió évvel ezelőtt is már megtalálhatók voltak ezen a vidéken.


Az óriás mamutfenyők hazája Kalifornia. Az igen nagy területen elterülő Sequoia-, és a King's Canyon Nemzeti Park, valamint a Redwood és a Yellowstone Nemzeti park ad otthont ezeknek a régen elterjedt, de mára a legtöbb helyen kipusztult fenyőféléknek. Az, hogy a kaliforniai mamutfenyőket még ma is láthatjuk, mindössze néhány embernek köszönhető, akik felfedezésüket követően védetté nyilváníttatták ezeket a ritka példányokat, mielőtt bowling pálya és táncparkett készült volna belőlük.


A fehér telepesek megjelenésekor ugyanis elkezdődött a fák módszeres kipusztítása is. A nagyon kemény és ellenálló vörös faanyaguk (redwood) rendkívül értékes volt és ma is az - köbmétere a 8000 dolláros árat is elérheti. A fákat ma már nagyon szigorúan védik, egyetlen karcolás sem eshet rajtuk. Annyira tisztelik itt őket, hogy még azokat, amelyeket a vihar ki is döntött, azt sem viszik sehová. Ha pont egy útra dőlt, akkor alagutat vágnak benne, hogy az autók áthajthassanak alatta.


A világ legnagyobb mamutfenyőerdejének kellős közepén különösen izgalmas túraútvonal, a Congress Trail vezet keresztül. A fák között vezető séta könnyed tempóban kétórás. A fák ma is pontosan ugyanolyanok, amilyennek a prémvadászok egykor leírták őket: magasak, akár a templomtorony, és törzsük olyan vastag, mint egy elefánt. Az egyik fát az egyik cseroki indián törzsfőnök után elnevezték Sequoyah törzsfőnöknek hívják.


A legnagyobb, legkülönlegesebb fákat az amerikai polgárháborús tábornokok után nevezték el. Ilyen a félelmetes méretekkel bíró General Sherman, és a King's Canyon bejáratánál álló gigantikus, 80 méteres magasságú General Grant Tree. A különösen terebélyes méretekkel rendelkező Sherman tábornok fáját az 1861-1865 közötti polgárháború híres hadvezéréről nevezték el, aki seregeivel együtt döntő jelentőséggel bírt az északi államokban a déliek ellen elért végső győzelmében.


Hasonló méretű fákat a két szomszédos nemzeti parkban Yosmite Nemzeti Parkban és a Kings Canyon Nemzeti Parkben is találni. Itt is jobbára híres hadvezérekről nevezték el a faóriásokat.

A cikk „A világ legszebb természeti csodái” című könyv alapján készült.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL