KÖZÉRZET

A nyelv élő térkép

Szerző:
Szabó Anna
A tapasztalt orvosok úgy olvasnak belőle, mint egy ezernyi információt rejtő, állandóan változó, különleges térképből. Nyelvünk az epebajtól a vérkeringési zavarokig számos pangó betegségre hívhatja fel a figyelmet.

 

„Most jól nyújtsd ki nyelved!" - hangzik el naponta a világ százezernyi orvosi rendelőjében a jól ismert felszólítás. A magyarázat egyszerű: a nyelv elszíneződése vagy a rajta megjelenő lepedék több kóros folyamatról is árulkodik. A jellegzetes kiütéseiről nevezetes gyermekbetegség, a skarlát például a sokak számára ismert, úgynevezett „málnanyelvvel" hívja fel magára a figyelmet.

 

A nyelven megfigyelhető elváltozások leginkább a gyomor- és bélbetegségek felismerésében segíthetnek

- A szürkésfehér, bőrszerű lepedék a gyomor erős megterhelését mutatja. Ezért legalább átmenetileg érdemes kímélni. Mondjunk le a kávéról, a zsíros ételekről és a dohányzásról. Ebben az esetben különösen jótékony hatásúnak bizonyulhat napi három csésze kamil¬atea elfogyasztása.

- Vashiány esetén a nyelv többnyire szürke árnyalatot ölt. Ekkor laboratóriumi vizsgálat erősítheti meg a hiánybetegség gyanúját.

-A jobb oldali duzzanat és pír legtöbbször epebajról adhat hírt. Főként az állati eredetű zsiradéktól (sonka, kolbász, sajt) kell ilyenkor tartózkodnunk. Természetesen az orvosi rendelkezések végrehajtása mellett.

- Ha a nyelv baloldalt tűnik vörösnek és sebesnek, a hasnyálmirigy működésében léphetett fel valamilyen zavar. Ultrahang, továbbá laborvizsgálat segíthet a pontos diagnózis felállításában.

- Ha a fehéres lepedék a nyelv közepén helyezkedik el, a patkóbél betegségére kell gondolnunk. Kísérő tünetei: hasmenés, felfúvódás, émelygés, különösen a nehezen emészthető ételek, például savanyú káposzta fogyasztása után.

- A nyelv hátsó harmadában megjelenő fehéres lepedék a vékony- és vastagbélben zajló gyulladásos folyamatokat jelzi. Ha ugyanezen a területen sötét színű lepedéket látunk, akkor már fekélyek is megjelenhetnek az említett bélszakaszokon.

- Ideges, állandó feszültségben élő emberekre jellemző a nyelv remegése, mely máskor agyműködési problémát jelezhet.

-A sima, vörösen fénylő, úgynevezett lakknyelv a májkárosodás jele. Tanácsunk: biztosítsunk szervezetünknek körülbelül tíz méregmentes hetet alkohol, dohányzás és fájdalomcsillapító tabletták nélkül. Hasznos lehet egy nyers gyümölcsökkel, illetve a belőlük facsart levekkel eltöltött böjtös hét is. Előtte azonban kérjük ki orvosunk véleményét!

- Cukorbetegségben szenvedőknél gyakran találunk száraz, érdes nyelvet. Ekkor vizeletvizsgálat mutathatja ki ezt az anyagcserezavart.

- Ha a nyelv alsó fele kékesen elszíneződött, a szív és a tüdő fokozott igénybevételéről kaphatunk jelzést. Enyhébb esetben már az életmódváltás is segíthet: rendszeres mozgás a friss levegőn, a káros szokások mellőzése, zsírszegény táplálkozás. Amennyiben a kékes elszíneződés nem tűnik el, érdemes alapos kivizsgálást kérnünk.

- Az égő nyelv a sokasodó lelki megpróbáltatások kísérő jelensége lehet. Ilyenkor a stresszoldó gyakorlatok jelenthetnek megoldást.

- Külön figyelmet érdemel minden nyelven kialakuló és nem gyógyuló fekély vagy duzzanat, melyek később rosszindulatú elváltozásként mind nagyobb területen jelentkezhetnek. Bár a szájüreg tumorait egyre jobb hatásfokkal gyógyítják, a korai felismerés még ma is életet menthet. Nem beszélve a helyreállító műtét eredményességéről.


A nyelv mellett érdemes a száj és az ajkak jelzéseit is figyelembe venni

-A berepedezett szájzug például vitaminhiányra (B, C, E) utal, melyen multivitamin készítmények¬kel segíthetünk.

- Az ajkon megjelenő apró herpeszhólyagok az immunrendszer gyengülését mutatják. A pihenés mellett érdemes ekkor olyan élelmiszereket fogyasztani, melyek ellenálló képességünket erősít. Ilyenek például a paprika, a ribizlilé, a homoktövis-kivonat, illetve a citrusfélék valamennyi fajtája.

-A lefelé húzódó szájzug a lép gyenge működésének tulajdonítható. Az élvezeti szerek, és a zsírdús ételek mellőzése sokat javíthat szervünk állapotán.

- Az élénkvörös ajkak gyakran arra hívhatják a figyelmet, hogy hasnyálmirigyünk nehezen viseli a gyógyszerekből, alkoholból és dohányzásból származó mérgeket.

- A száj körüli sárga elszíneződés emésztési zavarokra, például, székrekedésre utalhat. Érdemes ekkor néhány kipróbált, emésztést javító praktikát kipróbálni. Reggel éhgyomorra igyunk meg egy pohár vizet, este, lefekvés előtt pedig rágcsáljunk néhány szem aszalt szilvát. Jól jöhet a hasfalon gyakorolt bélmasszázs is, melyet az óramutató járásával megegyező körkörös mozdulatokkal végezzünk. Ne feledkezzünk meg a ballasztanyagokban gazdag étrendről sem!

- Fog- és állcsontbetegségek, esetleg tüszős mandulagyulladás kísérője 1ehet az igen kellemetlen szájbűz, mely csak a fogorvos, illetve fül-orr-gégész kezelése után szűnhet meg.

- Ha a lélegzet savas, gyomor- vagy vesebetegség bújhat meg a háttérben.

- Az érdes ajkak B2-vitamin, kalcium vagy magnézium hiányáról árulkodnak.

- Hormonális zavara következtethetünk a felső ajkak fölött tapasztalt szőrnövekedésből, melyen a nőgyógyász által rendelt hormontabletták segíthetnek.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL