GYERMEK

Karácsony(váró) a kicsivel

Szerző:
Szabó Anna
Egy újszülött még mit sem ért a karácsonyból, de a kicsit nagyobbak számára már igazi csodát jelenthet az ünnepi készülődés, s a csillogó karácsonyfa. Ám amíg a szülők azon fáradoznak, hogy a kicsi öröme teljes legyen, megannyi feszültség árnyékolhatja be az utolsó pillanatokat. Ne engedd, hogy így legyen!

 

Bevásárlás


Mindegy, hogy kemény fagy van, vagy tavaszias a karácsonyváró, a téli, vírusokkal terhes időszakban jól teszed, ha nem vonszolod magaddal a csemetéidet a nagybevásárlásra. Az üzletek, bevásárlóközpontok melegéből kilépve ugyanis sokkal könnyebb megfázni, s a tömegben garantáltan gazdát cserél egy-két nyavalya. Ezen kívül pedig, nem is túl lélekemelő egy totyogónak fél napokat bolyongani egy áruházban. Írj bevásárló listát, igyekezz a beszerzéseket koncentráltan megtervezni, hogy minél kevesebb időt, s energiát vegyenek igénybe!

Kellemes családi program lehet a karácsony előtti napokban egy-egy adventi vásár meglátogatása. Amellett, hogy friss levegőn töltitek az időt, kis szerencsével (vagy szervezéssel) még igényes kulturális programokba is belefuthattok. Egy bábjáték, zenei-vagy irodalmi előadás meghitt ráhangolódás az ünnepre. Egyeseknél a Jézuska, másoknál az angyalok hozzák az ajándékot, s olyan is van, aki nyíltan vállalja a gyerek előtt, hogy anya-apa vette a hintalovat a játékboltban. Rajtatok áll, hogy melyik variációt választjátok, ám tanácsos egyeztetni a nagyszülőkkel, s a rokonsággal is, nehogy szenteste végül ellentmondásba keveredjen a család. Ha tudja a gyerkőc, hogy mit fog kapni, lehetőség szerint akkor se vigyétek magatokkal a játéküzletbe! Ellenkező esetben könnyen elveszhet a varázs, a csomagolópapír bontogatásának izgalma.

Nagytakarítás


Ha hetente nem is jut rá idő, nagyobb ünnepek alkalmával azért minden háztartásban végzünk egy alaposabb takarítást. Ez azonban nem is olyan egyszerű, amikor az embernek van egy (több) 1-3 év közötti gyermeke. Mire a helyére teszel egy tárgyat, ő biztosan elővesz két másikat, s a nap végére nagyobbnak tűnik a rendetlenség, mint amilyen volt. Ne akard megtiltani neki, hogy kivegye a részét a munkából, s a hosszas lelkére beszéléssel is kár az idődet rabolni. Okosabban teszed, ha olyan feladatokat bízol rá, amelyeket már ő is el tud végezni. Add neki például azt a törlőkendőt, amellyel általában a port szoktad törölgetni! Átmenetileg használhatsz egy másikat, ő pedig roppant fontosnak fogja érezni magát, ha az igazi törlőruhával dolgozhat.

Rohamtempóban dolgoznál, de mindenképpen ő szeretne felmosni? Kössetek kompromisszumot! A felmosás a te reszortod, hiszen sietni kell, de a víz kifacsarásával együtt könnyebben boldogultok. A legtöbb kisgyerekes családban állandó problémát jelentenek a szanaszét heverő játékok, gyermek használati tárgyak. Bizonyos mértékig ez így természetes, meg kell tanulni együtt élni vele. Mégis segíthet a helyzeten, ha kijelöltök a nappaliban, vagy a gyerekszobában egy kis területet, ahol szabad szétpakolni, a lakás összes többi részéről viszont gyűjtsétek össze a játékokat! Ez is könnyebben megy, ha játékosan teszitek. A tároló dobozt magatokkal cipelve szedjétek össze előbb a pirosakat, vagy azokat, amelyeknek kerekük van, és így tovább, váltogatva a begyűjtés szempontjait. A kapkodásban se feledkezz meg a biztonságról! Ne hagyj nyitva, a gyermek számára elérhető helyen semmiféle tisztítószert, vagy egyéb veszélyes eszközt! Ablaktisztításkor, szellőztetéskor ne maradjon szék, létra a nyitott ablak mellett, mert egy totyogó előtt nincs akadály!


Sütés-főzés, dekorálás


Ha sem időd, sem kedved pepecselős sütögetésbe fogni az ünnep előtt, készíts olyan süteményeket, amelyek sokáig elállnak. A karácsony hangulatához elengedhetetlen a mézeskalácssütés, és ezt a kicsik is biztosan élvezni fogják. Ha a megszokott formákat szeretnétek feldobni valamivel, készítsetek sk. formákat zsírpapírból! Míg tésztát gyúrtok, sütögettek, lehet karácsonyi dalokat énekelni, esetleg a szenteste történetét felidézni, vagy egyszerűen csak kötetlenül beszélgetni. Ezekből a közös pillanatokból lesznek idővel a legszebb emlékek, s egy két-hároméves gyerek fejecskéjében már megragadnak a kellemes élmények.


Sokan idegenkednek attól, hogy már hetekkel karácsony előtt feldíszítsék a lakást. Talán valóban korai már novemberben „Jézuska-lázban” égni, de biztosra veheted, hogy a gyerekek nem unják meg a karácsonyt akkor sem, ha már december elején kikerülnek az ablakba, ajtóra a hangulatkeltő elemek. Ma már számtalan dekorációt vásárolhatsz az üzletekben is, de remek időtöltés, ha a család közösen készíti el ezeket. Különféle kreatív magazinokból, de az internetről is beszerezhettek sablonokat, melyek segítségével, csekély anyagszükséglettel szépíthetitek otthonotokat. Természetesen a kreatívkodásból sem kell kihagyni a gyerkőcöket. Adj a kezükbe nagyméretű papírlapot, sablont, ceruzát, s indulhat az alkotómunka! Lehet, hogy nem sikerül tökéletesre a mű, de biztosra veszem, hogy számodra szebb lesz valamennyi csillogó karácsonyfadísznél.


Ünnep


Szerencsés esetben már huszonharmadikán túl vagy az ünnepvárás nehezén, de legkésőbb szenteste délutánján sikerül megpihenned egy kicsit. Lehet a mozizás is kellemes családi program, de, ha megtehetitek, karácsonykor ne a tévé előtt üljetek! A kisgyermek persze ezen a napon is igényli ugyanazt a törődést, és napi rutint, amihez hozzászokott. Mégis legyen ez a nap egy picit más, mint a többi. Talán úgy érzed, az ünnepi hangulat megteremtéséhez semmi szükség dajkamesékre, különösen akkor nem, ha alapvetően nem is vallásos a család. Meglehet, hogy így van, de jól teszed, ha tiszteletben tartod mások hagyományait. Ne a te fiadtól/lányodtól tudja meg Pistike a bölcsiben, hogy valójában egyik játékforgalmazóval sincs összeköttetésben a Jézuska. Beszélgessetek, olvassatok a karácsony történetéről, énekeljetek karácsonyi dalokat, játsszatok közösen a karácsonyi ajándékokkal! Gyújtsatok meg néhány csillagszórót (akár a szabadban, jó melegen felöltözve), egy este erejéig engedjétek el az összes gondotokat! Mindegy, hogy kiben, vagy miben hisztek, a lényeg, hogy ápoljátok, s a gyermeketeknek adjátok át azt a hitet, mert nélküle értelmetlen volna az élet.

Boldog karácsonyt!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL