Hozzávalók
- 13 dkg méz,
- 13 dkg margarin,
- 3 tojás,
- 1 citrom,
- 25 dkg porcukor,
- 25 dkg finomliszt,
- 25 dkg rozsliszt,
- 1 kávéskanál szódabikarbóna,
- 2 evőkanál mézes fűszerkeverék.
Elkészítés
A mézet a margarinnal felforrósítjuk, majd hagyjuk kihűlni. A tojásokat 2 evőkanál citromlével és a porcukorral simára keverjük, majd hozzáadjuk a mézes keveréket. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a mézes fűszerkeverékkel, a citrom lereszelt héjával, több részletben a mézes-tojásos keverékhez adjuk, alaposan elkeverjük.
Elsimítjuk a tetejét, letakarjuk és egy éjszakán át hideg, de nem fagyos helyen pihentetjük. Másnap lazán átgyúrjuk, kinyújtjuk, és tetszés szerinti formákat szaggatunk belőle. Óvatosan, inkább kis lángon (150 fokon) megsütjük. Kb. 10-15 perc alatt megsül. Tetejét meg lehet kenni tejszínnel, illetve felvert tojáshabbal is. Fémdobozba téve 3-4 hétig is eláll, és ha egy almát is melléteszünk, nem keményedik meg.
OLVASS TOVÁBB!
A rebarbara reneszánsza: egy ősi ínyencség a modern gasztróban
A rebarbara két rendhez tartozik: a felhasználása miatt gyümölcsnek tekintik, bár valójában zöldség. Nem a zöld levelei, hanem a piro...
GASZTRODepressziót okozhat a mekizés
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre....
GASZTROMiért szeretjük annyira az uborkát?
Szilárd, ropogós, tömör - egy zöldség csúcsformában! Az uborka 95 százalékban vízből áll, frissítő hatású és alacsony kalória...
Veszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
GASZTROMit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
GASZTROEgészséges akarsz maradni? Egyél úgy, mint egy lazac!
A kis, vadon élő halak fogyasztásával mi és a környezetünk is nyerhet....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK