2,5dkg élesztő
5dkg cukor
2dl tej
50dkg finomliszt
2dkg vaníliás cukor
1 csipet só
2 tojás
12dkg vaj vagy margarin
1 tojássárgája a kenéshez
diónyi vaj a formához
A töltelékhez:
5dkg puha mazsola,
20dkg darált mák,
1 citrom reszelt héja,
2evőkanál zsemlemorzsa,
negyed kávéskanál őrölt szegfűszeg,
fél kávéskanál őrölt fahéj,
1dl víz,
20dkg kristálycukor,
2evőkanál citromlé,
2dkg vaj vagy margarin
1. Az élesztőt keverjük ki egy kávéskanál cukorral, egy dl langyos tejjel és egy evőkanál liszttel, majd futtassuk föl. A maradék langyos tejhez szórjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót. Keverjük hozzá a tojásokat és az olvasztott vajat. A lisztet szitáljuk tálba, öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, majd több részletben a tojásos-vajas tejet. Dolgozzuk szép hólyagosra a tésztát. Takarjuk le tiszta konyharuhával, meleg helyen kelesszük kétszeresére.
2. A töltelékhez öntsük le forró vízzel a mazsolát, majd csepegtessük le alaposan. A darált mákot keverjük ki reszelt citromhéjjal, zsemlemorzsával, őrölt fahéjjal és szegfűszeggel. Forraljuk fel a vizet cukorral habos-hólyagosra, öntsük bele a citromlevet, a vajat és a mákos keveréket. Azonnal húzzuk le a tűzről, szórjuk hozzá a mazsolát, majd hagyjuk hűlni.
3. Kenjünk ki vastagon vajjal egy kerek, 26-28 centiméteres kapcsos tortaformát. A megkelt tésztát lisztezett deszkán gyúrjuk át, majd nyújtsuk téglalap alakúra. Simítsuk rá a tölteléket, a szélén hagyjunk ki három-három centimétert. Tekerjük fel szorosan, kerekítsünk belőle csigaformát. Tegyük a kikent tortaformába. A tekercs végét nyomjuk össze, és hajtsuk a tészta alá.
3. Takarjuk le konyharuhával, addig kelesszük, míg a tészta teljesen kitölti a formát (húsz-huszonöt percig). Előmelegített sütőbe toljuk a tojássárgájával megkent tésztát. Egy órán át süssük. Sütőből kivéve öt percig pihentessük. Ha teljesen kihűlt, szeleteljük fel, és szórjuk meg gazdagon porcukorral.
OLVASS TOVÁBB!
Veszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
GASZTRONem ehetünk többé Camembert sajtot?
Francia kutatók a fehér, bolyhos kéreggel rendelkező Camembert sajt lehetséges végnapjaira figyelmeztettek....
GASZTRODepressziót okozhat a Mekizés
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre....
Ingyen sör kapnak a fiatalok az idegenektől
Britek százezrei játszanak online és fizetnek mások italait a kocsmában...
GASZTROKávéfüggő vagy? Így tudsz kitörni belőle!
A forró italok sok koffeint tartalmaznak. A leszokás róluk sokak számára elképzelhetetlen, pedig nem kell annak lennie....
GASZTROAz új avokádószkenner már a boltban megmondja, mennyire érett darabbal van dolgod
Svájcban már kell tapizni az avokádót, mielőtt felvágnád....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK