LELKIPATIKA

Szembeszállni az előítéletekkel

Szerző:
Szabó Anna
Mindannyiunkban élnek előítéletek. Hibás, meg nem alapozott ismereteink nem megfelelően értelmezett benyomásokkal keverednek bennünk. Ezek szűrődnek át érzelmeinken és élményeinken, személyes értékrendünkön. Gyakran általánosítunk egyéni tapasztalataink alapján, így alig fordul elő, hogy ismeretlen emberrel találkozva ne skatulyáznánk be őt valami szerint.

 

Gyakran ok nélkül általánosítunk


Saját ízlésünk alapján alkotunk valamilyen, rendszerint a valóágtól eltérő képet. Hajlamosak vagyunk becsapni magunkat: vonzó külsejű emberről például automatikusan jó véleményt alakítunk ki. A szakértők szerint az előítéletek egyenesen megkönnyítik életünket azzal, hogy segítik az első tájékozódást. Emlékezetünkben pozitív és negatív élményeket tárolunk, melyek közé gyorsan beilleszthetők az új benyomások. Az előítéletek arra kellenek, hogy eligazodjunk a jó és rossz között. Így akarunk rendet teremteni a világban. A valóság azonban az, hogy az előítéletek a rend helyett merev elzárkózáshoz vezetnek. Különösen akkor, ha eluralkodnak rajtunk, egész életünkön, kapcsolatainkon. Sok embernek az önazonossága megőrzéséhez van szüksége ezekre. Különösen a gyenge jelleműek, a labilis lelki alkatúak védekeznek előre gyártott, gyakran hamis klisékkel.


Önmagunkról mindig pozitív képet őrzünk


Az általánosító előítéletek ezt a képmást erősítik, más értékek lebecsülésével. Ez az önmagunkról alkotott kép mindaddig nem rendül meg, míg sorsunk alakulásáért más tehető felelőssé. Az előítéletek megvédenek attól, hogy szembesüljünk saját felelősségünkkel. Számos előítéletet egyszerűen másoktól veszünk át Ez a folyamat a gyerekeken is megfigyelhető, akik megjegyzik szüleik egyes - néha nem is szándékos - megnyilvánulásait, és ők is aszerint vélekednek. Ez tulajdonképpen helyes is, de előbb vagy utóbb a szülőknek is felül kell vizsgálniuk példa erejű véleményük helyességét és meg kell próbálniuk úgy tekinteni másokat, mint amilyenek azok valójában.

Azzal könnyíthetjük meg igazán életünket, ha mindenre odafigyelünk, új információkat, tapasztalatokat gyűjtünk, de azután esetleg a másétól eltérő, saját véleményt alakítunk Ez az öntudatunkat is erősíti. Mert az egészséges öntudattal rendelkező ember könnyebben beismeri hibáit, és képes felülbírálni ítéleteit

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL