GASZTRO

Alma batyuban

Szerző:
Szabó Anna
Egész évben rendelkezésedre az alma, sőt, a többi hozzávaló is, ráadásul olyan egyszerű, hogy nincs az a kezdő háziasszony, aki elronthatná.

 

Hozzávalók:

350g liszt
370g puha vaj
2ek tej
3g só
95g porcukor
1db tojás
4 csipet őrölt fahéj
2ek rum
6db alma
1db citrom

 

Elkészítése:

1. Először is készítsd el a francia vajas tésztát. Szitálj át 350g lisztet, és halmozd deszkára, a közepébe fúrj lyukat. Tegyél bele 220g puha vajat, 2 evőkanál tejet, 3g sót, 15g porcukrot és 1 tojást. Keverd el az anyagokat. A kapott tészta sűrűségétől függően adhatsz hozzá nagyon kevés hideg vizet, hogy az anyagok összeálljanak.

2. Ha a tészta összeállt, formázz belőle szabályos gömböt. Csomagold be nedves ruhába, és a hűtőszekrényben pihentesd 30 percig. Készítsd el az ízesített vajat. Egy tálba tegyél 150g puha, de nem olvadt vajat. Adj hozzá 4 csipet őrölt fahéjat, 80g porcukrot és 2 evőkanál rumot. Keverd habosra.

3. Készítsd el a batyukat. Zöldség hámozóval hámozz meg hat almát, majd vájd ki a magházát almacsutkázóval. Dörzsöld be egy fél citrommal, hogy ne barnuljon meg. Tedd félre.

4. Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 4mm vastagra. Egy kistányért körberajzolva vágj a tésztából 12cm átmérőjű szabályos köröket. Nézd meg, elég nagyok-e az alma beborításához. Nyújtsd ki a megmaradt tésztát is ugyanolyan vastara, és vágj ki belőle 3-4cm átmérőjű kalapokat. Ezek kerülnek a batyuk tetejére.

5. Egy kiskanál segítségével töltsd az almák belsejébe az ízesített vajat. Ujjaddal nyomkodd bele az alma közepéig a vajat. Két kezeddel csomagold be az almákat a tésztába. Az alma aljánál ráncold be a tésztát, ügyelve, hogy jól odatapadjon. Egy kis tálban verj fel egy tojást, és kend be vele a tésztalapokat. Tegyed rá a gyümölcsök tetejére.

6. Egy ecset segítségével kend be a batyukat a megmaradt tojással. A kalapokat egy tűvel szúrd át, hogy a sütés közben elpárolgott nedvesség ki tudjon szökni. Tegyed a batyukat egy sütőlemezre, majd 200ºC-os sütőben süsd 30-40 percig. Akkor van készen, ha piros és ropogós. Melegen tálald, vaníliamártással.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL