GASZTRO

Vaníliapuding gránátalmamártással

Szerző:
Szabó Anna

 

Hozzávalók:

Vaníliapuding:
2 rúd vanília
600ml tej
100g cukor
400ml főzőtejszín
2 levél zselatin
60g étkezési keményítő
8 tojássárgája
60g mandulás keksz

Gránátalmaszósz:
50g cukor
250g málna
400ml áfonyalé
1ek étkezési keményítő
1db gránátalma

 

Elkészítése:

1. Vágd félbe hosszában a vaníliarudakat, és kapard ki belőle a magokat. A magokat a tejjel, cukorral és 300ml tejszínnel főzd fel. Majd tedd félre 30 percig hűlni.

2. Közben áztasd be hideg vízbe a zselatinlapokat. Az étkezési keményítőt dolgozd össze a tojássárgájával, valamint a 100ml tejszínt. Felezd meg a mandulás kekszet.

3. A vaníliás-tejes keveréket dolgozd össze a keményítőssel. Állandó kevergetés közben forrald fel lassan. Amint elkezd forrni, óvatosan bánj vele, mert az étkezési keményítő ekkor kezd igazán dolgozni, vagyis besűríti a krémed. Csomóssá vagy darabossá válhat! 15-20 másodperc alatt „összeugrik” a forráspont elérése után, ezért, ha ezt eléri, azonnal vedd le a tűzről, és tedd félre, de még kevergesd egy keveset.

4. Csavard ki, majd dolgozd el benne a zselatinlapokat.

5. Egy pudingformát hideg vízzel alaposan moss meg, majd csöpögtess le, de ne száríts ki. A vaníliás krémmel és a mandulás keksszel váltakozva, rétegesen töltsd fel, a legutolsó sor keksz legyen. Tegyél a tetejére egy nehezéket – pl. bögrét –, hogy a levegőbuborékok eltűnjenek belőle.

6. Egy fazékban kezdd el karamellizálni a cukrot. Add hozzá a megtisztított málnát, és az áfonyalevet. Szép lassan kezd el felforralni. Az étkezési keményítőt keverd el egy-két evőkanál vízzel, majd keverd hozzá.

7. A gránátalmát vágd félbe, és nyomkodd ki belőle a magokat, majd add a karamellás szószhoz.

8. Tálaláskor a hideg vaníliás pudinghoz adj a forró gránátalma-szószból.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL