GASZTRO

Paradicsomos húsgombóc

Szerző:
Szabó Anna

 

Hozzávalók:

A húsgombóchoz
70 dkg csirkemell (lehet pulyka is)
1 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
15-20dkg árpagyöngy (más néven gersli)
só, bors

A paradicsom szószhoz
1 liter paradicsompüré
1-2 fej vöröshagyma
2 zeller szár levéllel
2 evőkanál pirospaprika őrlemény
2 evőkanál étkezési keményítő
3 evőkanál olíva olaj

fruktóz (gyümölcscukor) vagy méz

 

Elkészítése:

1. Egy kis lábosba beletesszük az árpagyöngyöt, majd leöntjük hozzávetőlegesen kétszerannyi lobogó forró vízzel, és légmentesen lefedjük. Tedd félre kihűlni, közben az árpagyöngy felszívja magát a vízzel és megpuhul!

2. Közben készítsük el a paradicsommártást! Vágjuk össze a hagymát apró kockákra. A fazékba tegyünk annyi olívaolajat, hogy éppen ne kapjon oda, forrósítsuk fel, majd adjuk hozzá a hagymát és dinszteljük üvegesre kislángon.

3. Ha már elég üveges a hagyma, húzzuk félre és adjunk hozzá 1 evőkanál pirospaprikát, a paradicsomlevet, ½ liter vizet és kezdjük el főzni. Ízlés szerint ízesítsük a fruktózzal. Közben tegyük hozzá a zellert, és az ételsűrítőt (forrás után) és kb. 15 percig főzzük össze.

4. Közben készítsük el a tölteléket! Daráljuk le a húst a hagymával és a fokhagymával együtt, majd adjuk hozzá a kihűlt rizst, fűszereket (feketebors, pirospaprika, só ízlés szerint), a tojást és alaposan dolgozzuk össze. A kész masszából készítsünk kis gombócokat és tegyük bele a forrásban levő paradicsommártásba, és főzzük körülbelül 20 percig.

TIPP:
Ha töltött paprikát szeretnénk készíteni, akkor a húst paprikába töltjük, és úgy főzzük meg, de még inkább pároljuk meg. Főtt burgonyával vagy teljes kiőrlésű, graham lisztből készült spagettival tálalva kiváló étel – és még egészséges is!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL