KÖZÉRZET

12 tipp fejfájás ellen

Szerző:
Szabó Anna
A kisebb, de állandó fájdalom a fejben, vagy a hirtelen jelentkező és annál erősebb migrén bárki életét megkeseríthetik. Ha Te is átérzed ezt, mielőtt a gyógyszerek között keresgélnél valami fájdalomcsillapítót, próbáld ki valamelyik természetes módszert!


Pontosan tudom, milyen fájdalmas, amikor a „fejed hasogatni” kezd, sőt, teljesen elgyöngíthetnek. A természetes módszerek sokkal hatásosabbak lehetnek, miközben sok, migrénnel küzdő nőtársunknak fogalma sincs létezésükről. Némelyik valóban csak rövid ideig nyújthat megoldást, de nem egy közülük hosszú távú segítőid lehetnek a bajban.

 

1. Hideg borogatás

A legrégibb és leghatékonyabb trükk fejfájás ellen a hideg borogatás. Leginkább a homlok tájékáról kiinduló fájdalom ellen hatásos, segítségével hamar elejét veheted a bajnak. A hideg hatására ugyanis javul a koponya vér ellátása.

 

2. Nyomd el a cigit!

Szinte lehetetlen már újat mondani amellett, miért is ne dohányozz, mégsem lehet elégszer elismételni. Most a fejfájás kialakulásának szempontjából csak pár tényt említenék meg: egy szál cigarettában majd 4.000 féle mérgező anyag található, melyek többek között a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kialakulásának rizikóját növeli meg. Egyszerre emeli meg a vérnyomást és rontja a vérkeringést, mely bűnös kettősség végül fejfájásban jelentkezik.

 

3. Csipegess!

Hosszú, stresszes nap után könnyen megfájdul a fejed? Ahelyett, hogy a feszültséget hibáztatod, gondolkodj el, mikor és mennyit ettél utoljára. Agytekervényeidnek két dologra van igazán szüksége glukózra és oxigénre. Ha a kettő valamelyikéből nem kap eleget, akkor biztosan számíthatsz a hasogató fejfájásra. Tehát, teljesen mindegy, milyen elfoglalt vagy egyél 4-6 óránként, ebből legyen 3 főétkezés, a többi lehetőség szerint gyümölcs.

 

4. Találd meg a pontot!

Talán nem véletlen, hogy a legtöbbünk tudattalanul is a halántékát kezdi masszírozni fejfájáskor. Találd meg Te is azt a pontot a fejeden, melynek masszírozásával enyhül a fájdalom. Ez nagy valószínűséggel nálad is a halántékod környékén lesz, de ha tanácstalan vagy, keress fel egy akupresszúrás szakembert.

 

 

5. Igyál egy pohár vizet!

A dehidratáció ravasz dolog. Nem érezted az égető érzést a szádban, hogy innál végre valamit? Mégis azt vetted észre, hogy a nap végén ugyanúgy mosolyog rád a teli üveg flakon mint az elején? Ekkora már biztosan érzed, hogy valami nincs rendben veled. Víz nélkül a vér „vastagabbá” válik és nem folyik oly könnyedén, a véredények beszűkülnek, végső soron pedig csökken az agy oxigénellátása. Első körben tehát fejfájás ellen mindig próbálkozz egy pohár tiszta vízzel – vagy jobb esetben lédús gyümölccsel…

 

6. Ne vegyél be több fejfájás-csillapító gyógyszert!

Néhány fejfájást csillapító gyógyszer valójában még erősebb fájdalmakat idézhetnek elő. A vény nélkül kaphatóak közül nem egy antihisztamint és koffeint tartalmaznak, melyek a szervezetből való kiürülés után még erősebb tüneteket hagynak maguk után. De azt is jó, ha tudod róluk, hogy ezek is függést okoznak. Működésük egyszerű: azért tűnnek olyan hatékony szernek, mert az agy „fájdalomküldőit” iktatja ki pillanatok alatt, vagyis egy az egyben lecsökkentik a fájdalomküszöbödet.

 

7. Száműzendő ételek

Bizonyos érlelt sajtokban – pl. Cheddar, Brie-, kék sajtok, parmezán – olyan aminosav van, a tyramine, melyek leszűkítik a véredényeket, így migrént váltanak ki. De némelyik készétel – többnyire a vagdalt húsok és a bolognai szószok – a bennük található élelmiszer adalékoknak köszönhetően szintén tartalmazza ezt az aminosavat.

 

8. Kerüld a diétás italokat

Bár a derékbőséged megtartásában segítenek, a fejfájásod is kialakulhatnak tőled. Ellentmondásos tény ez, de az egész miatt az aszpartam okolható, mely negatívumait már legalább 15 éve ismerjük. Amennyiben tehát a diétás italok híve vagy, és gyakorta fáj a fejed, kerüld ezeket!

 

9. Sétálj egy nagyot!

A rendszeresen jelentkező fejfájás egyik kiváltója lehet a mozgáshiány. Te sem kedveled az edzőtermeket? Akkor a sétát neked találták ki! Hetente 3-4 alkalommal tegyél 30 perces sétát a friss levegőn, és máris érzed az oxigén és a szervezetedben felszabaduló endorfin jótékony hatását. Ha emellett rendszeresen eszel és iszol, és még mindig fáj a fejed, fordulj házi orvosodhoz!

 

10. Tömj magadba spenótot!

Popeye nemcsak az erő titkának ismerője, hanem a fejfájás ellenszeréé is! A spenót teli van magnéziummal, mely hatásos ellenszere a „fejgörcsöknek”. Tudományos tény, hogy a migrénben szenvedők nagy hányadának alacsony a magnéziumszintje. Ha nem szereted a spenótot, akkor még mindig kiválthatod az étrendedben teljes kiőrlésű magokra, tofura, halakra és avokádóra…

 

11. Aludd ki magad!

Bizonyított tény, hogy aki legalább napi nyolc órát alszik, azt ritkábban keríti hatalmába a fejfájás, élénkebbek és feszültség-mentesebbek. Az alvás ugyanis „kikapcsolja és újraindítja” agyunkat, így a regenerálódik.

 

12. Az acsalapu csodája

Ez a százszorszép családjából származó gyógynövény régóta ismert gyulladáscsökkentő, görcsoldó hatásáról. A legújabb kutatások szerint a migrénes fejfájásra is kiváló gyógyír: 75%-os kivonata a kutatásban résztvevők 80%-ánál tartóst enyhülést adott.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL