GYERMEK

Fogápolás kisgyermekkorban

Szerző:
Szabó Anna
Az ápolt és egészséges fogazat nemcsak esztétikai, de egészségügyi kérdés is, hiszen mindez feltétele az alapos rágásnak, a jó emésztésnek. A fogápolást pedig nem lehet elég korán elkezdeni.

 

A kezdetek


Bármennyire furcsának tűnik is, a fogápolás már az anyaméhben elkezdődik. Természetesen nem olyan formában, mint a felnőttkori fogmosás, de sokat tehetünk a gyermekünk majdani fogaiért, ha a várandósság idején odafigyelünk arra, hogy mit eszünk, milyen élvezeti szereket fogyasztunk, miféle környezeti hatásoknak tesszük ki magunkat. A fogak későbbi fejlődése szempontjából nagyon fontos, hogy ebben az időszakban elegendő vitamint, ásványi anyagot juttasson az anya a szervezetébe, mert a fogcsírák már a magzati korban megjelennek. A helytelen táplálkozás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, bizonyos gyógyszerek, fertőzések károsan befolyásolhatják a fogazat és a szájpad fejlődését.

A fogzás menete


1. alsó középső metszőfogak (6-8 hónapos)
2. felső középső metszők (7-9 hónapos)
3. alsó oldalsó metszők (7-9 hónapos)
4. felső oldalsó metszők (8-10 hónapos korban)
5. első őrlőfogak (először az alsók, majd a felsők; 12-17 hónapos korban)
6. szemfogak (általában a felsők előbb, mint az alsók; 16-21 hónapos korban)
7. második őrlők (nagyjából egy időben; 20-30 hónapos korban)

 

Csecsemőkor


A felnőtt embernek 32 foga van, a négy bölcsességfoggal együtt, ezek azonban nem mindenki esetében bújnak elő. A maradó fogakkal szemben, csupán 20 tejfog van. Az első fogacskák féléves kor körül törik át az íny felszínét, majd sorban bújik elő a többi. A fogzás nagyjából az óvodáskorra befejeződik. 5-14 éves kor között történik meg a fogváltás, ebben az időszakban tejfogak, és maradó fogak is találhatók a szájüregben. Abban az időszakban, amikor a csecsemőnek még nincsenek fogai, nem beszélhetünk szó szerint vett fogápolásról. Mégis sokat tehetünk a fogacskákért, ha odafigyelünk néhány dologra. A szájüreg, és a fogíny fejlődése szempontjából például nagyon előnyös, ha a baba anyatejes táplálást kap. A cumisüvegből történő táplálás során a szájpad deformálódhat, illetve harapási eltérés alakulhat ki. Ugyanilyen negatív hatást érhet el a cumi használat és az ujjszopás, ezért, ha lehet, tartózkodjunk tőle!


A hozzátáplálás során kerülni kell a hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket, és lehetőleg mielőbb szoktassuk a gyermeket a szilárd táplálékhoz, mert a túl sok pépes étel akadályozza a helyes rágás kialakulását, ezáltal pedig az állkapcsok fejlődését. Az ételek tartalmazzanak minél több ásványi anyagot, és minél kevesebb szénhidrátot! Az első fogkefét érdemes már a fogak megjelenésével egy időben beszerezni, de ez természetesen nem jelenti a fogmosás kezdetét. Csupán arra szolgál, hogy a baba ismerkedjen az eszközzel, rágcsálja, szokja a formáját, fogását. A fogak tisztítását azonban valóban meg kell kezdeni, amint előbújtak. Erre alkalmas egy nedves gézdarab, textilzsebkendő, vagy textilpelenka sarka. Reggel és este a fogak minden felületét óvatosan töröljük át vele!


Fogmosás


A fogmosást célszerű akkor elkezdeni, amikor a gyermek már biztonsággal tud járni. Mindig legyen előtte szülői minta! Ez egyrészt kedvet csinál neki, másrészt könnyedén megtanulhatja a helyes fogmosás technikáját. A gyermek első fogkeféje legyen kis fejű, lekerekített, viszonylag puha sörtékkel, rövid, kézre álló nyéllel. Vannak kifejezetten gyerekek számára készített gyümölcsízű, fluor tartalmú fogkrémek, ezek használatát azonban ráérünk akkor bevezetni, ha a gyermek már képes öblögetni, és a fogkrémes vizet kiköpni.


A helyes fogmosás során a fogak tisztítását a rágófelületen kezdjük, vízszintesen jobbra-balra mozgatva a fogkefét, majd a fogak belső, és külső felülete következik. Ezt a részt körkörös mozdulatokkal, illetve mindig az íny irányából kiindulva dörzsöljük át, különösen odafigyelve a fogközökre. Mivel lepedék a nyelvháton is megtelepedhet, ezt is érdemes kicsit megsikálni. A fokozott erőkifejtés a fogak tisztításakor kerülendő, mert az íny sérüléséhez vezethet. A gyermek fogmosását mindig ellenőrizzük, szükség esetén korrigáljuk!


Fogszuvasodás


Helyes táplálkozással és rendszeres, jó fogápolással megelőzhető a fogszuvasodás. Ha azonban mégis bekövetkezik, feltétlenül kezeltessük a rossz fogat, mert a szuvasodás átterjedhet a még egészséges fogakra is! Tévhit, hogy a tejfogakat nem kell betömni, ezek kezelése is ugyanolyan fontos, mint a maradó fogaké.

A megelőzés, és annak érdekében, hogy gyermekünk ne rettegjen a fogorvostól, célszerű akkor is elvinni őt a szakrendelőbe, ha semmiféle problémát nem tapasztalunk. Félévente ajánlott a fogászati szűrés, és így a gyermek látni fogja, hogy itt nem bántják, nem okoznak fájdalmat neki.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL