SZÓRAKOZÁS

Tradicionális szüreti sokadalom

Szerző:
Szabó Anna
A szüret körüli munkákat és magát az ünnepkört eleveníti fel a Szabadtéri Néprajzi Múzeum kora őszi fesztiválja, a Szüreti Sokadalom szeptember 4-én és 5-én.

 

A skanzenes rendezvény mintegy családi fesztiválja és egyben előfutára a 19. Budavári Borfesztiválnak, amely szeptember 8. és 12. között kerül megrendezésre.

Észak-Magyarország "skanzenes lejtőin" kézműves programokkal, szüreti foglalatossággal, felvonulással, vásárral és borkóstolóval várja a múzeum a látogatókat. 27 családi pincészet szőlőligeteiből kikerülő nedűkkel várja a borkedvelőket. A borászokkal a látogatók beszédbe is elegyedhetnek, sőt akár közös jóslatokba bocsátkozhatnak az idei termésről, de megesik, hogy egy-egy pohár finom bor után az élet nagy dolgai is terítékre kerülnek.

A fesztivál egyik különlegessége a Ki a „Bor-ász”? családi vetélkedő, ami a gyermekek és szüleik aktív részvételére egyaránt számít. Az egyik - "Seregély, szüretelni ne segélj!" - feladatban például a bámészkodó, még kevésbé ittas felnőttek alkotják majd az élő, alakját folyamatosan változtató útvesztő falat, segítve a seregély menekülését, akadályozva a madárijesztő mozgását. Szerepel majd a repertoárban puttonyhordás és hordógurítás is, s a legvégén egy borvidéki hétvégével jutalmazzuk a legügyesebb csapatot.

Az idei fesztivál másik újdonsága az a nyolc bor út, mely bizonyos szempontrendszer szerint összeválogatott 6-6 bor megkóstolását írja elő a rendezvény helyszínéül szolgáló új tájegység (Észak-magyarországi falu) különböző pontjain. A Déli bor utat szerelmeseknek, míg a Hungaricum utat a tradíciók kedvelőinek ajánlják, de lesz külön borút nőknek és férfiaknak is.

Mindemellett megszemlélhetők a szőlő feldolgozásának és tárolásnak, valamint a mustnyerésnek hagyományos eszközei (pincetok láda, lopó, bálványos, végorsós prés) és módjai (taposás, csömöszölés, préselés). A szüreti vásárra érkező kézművesek nemcsak termékeiket kínálják, hanem bepillantást engednek mesterségükbe is. A Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága szervezésében (ez az intézmény felel az UNESCO szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezményének hazai szakmai megvalósításáért és ennek koordinálásáért, ld. korábban busójárás) szombaton Novajról vasárnap pedig Mezőkövesdről érkező hagyományőrzők által kel életre a szüreti vigasság.

A felnőtteknek Hotyek Attila kádár tart lenyűgöző bemutatót, a csömöszölés és a szőlőfajta bemutatót követően a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet oltványaiból is vásárolhatnak az elszánt szőlészek. A gyermekek, persze a felnőtteket sem zárjuk ki a jóból, madárijesztőt készítenek majd és zajkeltő eszközöket a seregély elzavarásához, illetve kunyhót építenek a csősz éjszakai pihenéséhez.

Táncegyüttesek és zenekarok szürethez kapcsolódó színes műsorral lépnek fel a rendezvény fesztiválszínpadján, ahol komédiából és tréfás hagyományokból sem szűkölködik a program. A bordalok, gyermekelőadások és komédiák után a színpadon Bognár Szilvi és az Ágoston Crew zenekar lép fel.

Mindkét nap két időpontban, 11 órától és 14 órától tárlatvezetések indulnak Tüzikutya és herőce – Népi konyha Észak-Magyarországon, valamint Pincék titkai címmel.

 

A Szüreti Sokadalom részletes programja
A Fesztiválszínpad programjai

Szeptember 4. szombat
10:00-11:00 Novaji Hagyományőrző Csoport: Szüreti dalcsokor
11:30-12:30 Lábita Színház: Székely népmesék lábbábozással
13:00-14:00 Csoóri Sándor Sündi és zenekara: Népzenei koncert
14:30-15:30 Kuckó Művésztanya: Kel a borjú és Az ellopott kakas c. vásári komédiák
16:00-17:00 Ágoston Crew (Ágoston Béla és zenekara)

Szeptember 5. vasárnap
10:00-11:00 Mezőkövesdi Hagyományőrző Csoport: Szüreti dalcsokor
11:30-12:30 Fabula Bábszínház: Vitéz László c. bábelőadás
13:00-14:00 Csoóri Sándor Sündi és zenekara: Népzenei koncert
14:30-15:30 Alig Színpad: Móricz zsigmond: Dufla pofon és A zördög (két vásári komédia)
16:00-17:00 Bognár Szilvia és zenekarának koncertje: dalok gyermekeknek és nagyobbaknak

 

Bor utak

Hungaricum út: Borok, amit nem kóstolhat meg máshol, csak a magyar kóstolóknál. Hazai
dűlők, hazai fajták, hagyományok, amit őseink alapoztak meg, s amiket mi ápolunk. Mindezek eredői a hungaricumok.
Vörösbor út: A vörösborok világában egyelőre nem rengettük meg a világpiac kapuit. Színeink, ízeink, izgalmas boraink azonban vannak. Egyéniségek egy gazdag világból.
Fehérbor út: Kevés ország dúskál olyan adottságban a fehér borok tekintetében, mint a magyar táj. Ebből a szempontból igazi nagyhatalom vagyunk. Csak egy csipetnyi ebből a hatalomból: így is szédítő.
Északi út: A változatosság, az izgalmak, a küzdelem világa északon található: ahol a hegyek nőni kezdenek, ahol kevesebb jut a napból, ahol több kell az emberből.
Déli út: A boldogság, az öröm, a kellem délen ébred. A lankák finomabbak, a meleg bővebben ömlik. Szerelmes borok- déli borok.
Borút nőknek: A nők érzéssel kóstolnak: lélekből. Ha nők körében sikerre vágynak a borok, ők sem adhatják alább a férfiaknál: kedveskedniük kell, udvarolni, mosolyogni.
Borút férfiaknak: A férfiak mindent intellektusukkal akarnak megközelíteni – vagy ösztönükkel. Az összetett, bonyolult, de hatalmas vitalitású borok nekik készülnek.
Dűlőút: Vannak misztikus termőhelyek: valamiért, valahol előbb megnevesülnek, majd elhíresülnek.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL