FÉSZEK

Készítsünk illatos fűszerkertet!

Szerző:
Szabó Anna
Ebben a részben teszünk egy kis kitérőt. A sok elméleti tudnivaló után, jöjjön a gyakorlat. Tarts velünk! Készítsünk illatos fűszerkertet!

 

 

Bányász Imréné Marika Villő,
okleveles Feng Shui tanácsadónktól
idekattintva tudsz kérdezni >>

„Minden illat gyógyszer!”

Legyen a kertünk bármilyen kicsi vagy nagy, abból nem hiányozhat egy kis fűszerkert. Még az erkélyen is megvalósítható egy apró méretű, aromás kert.


A Feng Shui tanai szerint kialakított zöld fűszerkert a napi robot után felfrissít, természetes illatokkal, fenséges aromákkal, szinte észrevétlenül segít ellazulni.

• Helyezzünk el egy padot vagy kerti széket a közelében és üljünk le pár percre.

• Hunyjuk le szemünket, engedjük el magunkat, figyeljük a madarakat énekét és azt, hogy az illatok segítségével egy varázslatos világ érzése áramlik át lényünkön!

 

Az illatok az életenergia megtestesítői. Az illatos, gyógy és fűszernövények minden kultúrában kiemelt jelentőséggel szerepelnek a gyógyítás és a napi táplálkozás terén.

Építsünk hát egy illatos fűszerkertet a kertünk déli, délkeleti, keleti, nyugati, délnyugati vagy akár a középső részében! Előtte azonban érdemes néhány alapvető ismeretanyagra szert tenni a növényekről.

Bizonyos zöld fűszerek ideális helye délen van, ahol sok a napsütés. A felsorolt növények közül többen a déli mediterrán területekről származnak.

Napimádóak például a kerti rozmaring, a kakukkfű, a bazsalikom, a citromfű, az szurokfű, a zsálya, a majoránna, a levendula, hogy csak a legismertebbeket említsem. Ezek az erős aromájú növények, általában a szárazságot is jól bírják.


 


Más fajták pedig a félárnyékos helyeket kedvelik, mint a lestyán, a menta, a kapor, a turbolya, a tárkony. Ezen növények vízellátására már oda kell figyelni.


A majoránna ugyan a napos helyet kedveli, de a többiekhez képest vízigényesnek mondható.

Az ágyás kialakítása során a vízigényes és a szárazság tűrő vagy kedvelő növényeket ne ültessük egymás mellé. Érdemes a magasságukra és terebélyességükre is figyelemmel lenni. Néhányuk fagytűrő azonban, ha fagyérzékeny, akkor téli takarást igényel, ha pedig nem télálló, akkor teleltetni szükséges fagymentes helyen.

Különböző alakzatú és színkompozíciójú fűszerkerteket építhetünk, attól függően, hogy mennyi hely áll a rendelkezésünkre, és hányféle növényt szeretnénk ültetni. Az alakzatoknak fantáziánk, a pénztárcánk és a kertünk mérete szab csak határt.

Segítségül néhány fűszerkert típus (és egy kiválasztott típus tervezete), melyek közül a legszimpatikusabb akár egy hétvége alatt megvalósítható.

 

Milyen típusú fűszerkert legyen?

1. Fűszerspirál
2. Fűszerkerék
3. Sakktáblaszerű fűszerkert
4. Edénybe-ültetéses fűszerkert

Megvalósítás:

Első lépésként a legegyszerűbbet, a 2. típusú Fűszerkereket javasolom. Ez a zöld fűszerkert az alacsonyabb növésű növényekkel mutatós igazán.

 

A Fűszerkerék kert terve: (nyár végi ültetésnél)
1., 7. kerti zsázsa (2 tasak)
2. termesztett porcsin (1 tasak)
3. kakukkfű (3 cserép)
(felsorolás folytatása a kép alatt)

4. metélőhagyma (5 cserép)
5., 8. petrezselyem (10 tő)
6. majoránna (3 cserép)
9. borsikafű (5 cserép)
10. rozmaring (1 cserép)

 

A kialakítás menete:

• A terület kiválasztása, kijelölése, felásása, gyommentesítése, a talaj javítása a talaj minőségétől függően, (komposzttal, tőzeggel, komposztált marhatrágyával, homokkal stb.), a talaj tömörítése, elgereblyézése vízszintesre.

• A megfelelő (2 méter) átmérőjű kör és átlók pontos kijelölése, a belső háromszögek mentén a kisebb, a külső kör mentén a nagyobb kövek vagy terméskövek, elhelyezése.

• Az ültetés előtti napon, a területet belocsolása, a tervezett növények elhelyezése még cserépben azért, hogy lássuk az összképet. Pár óra múlva visszatérve, ha úgy látjuk, hogy valami kiigazítást kíván, akkor még könnyen van rá lehetőség, a növényeket ide-oda cserélgetni. Kedvezőbb késő délután vagy estefelé elültetni őket, és alaposan megöntözni.

• Az ültetés befejeztével talajtakaró mulcsozást is végezzünk, hogy a gyomnövények ne törhessenek elő.

 

A szükséges hozzávalók:

• kerti szerszámok (ásó, kapa, gereblye, fapálca, zsinór, ültető kanál, öntöző kanna)
• talajjavítók a talaj igénye szerint (komposzt, tőzeg, komposztált marhatrágya, virágföld B, homok stb.)
• kisebb és nagyobb kövek, terméskövek, mulcs (fenyőkéreg, szárított fűnyesedék, szalma, kavics, kőzúzalék, geotextília, stb.)

• cserepes fűszernövények (kakukkfű, rozmaring, metélőhagyma, majoránna, petrezselyem, termesztett porcsin, borsikafű, kerti zsázsa)

 

Szorgos munkánk gyümölcse, a kerék alakú zöld fűszerkert, mely a továbbiakban naponta jelent számunkra örömet látványával, illataromájával, és nem végső sorban zöld anyagával az ételeinkben. Szenteljünk időnként egy kis figyelmet alkotásunkra és hálánk jeléül, időnként szabadítsuk meg a betolakodó gyomnövényektől. Nagy szárazság idején, vagy a növényfajták igénye szerint öntözzük őket rendszeresen.

 

Hasznos tippek:

• rendszeres öntözést igényel a metélőhagyma és a majoránna
• a kakukkfű aromája délben szedve a legerősebb
• a rozmaring fajtától függően téli takarást vagy fagymentes tárolást igényel
• a termesztett porcsin magjai egész évben vethetők, ezért folyamatosan vághatjuk a hajtáscsúcsokat salátákba
• a petrezselyem szívleveleit (középső hajtás) ne vágjuk le, hogy a növény tovább növekedhessen
• a majoránna szárított leveleinek teája orvosolja a bélpanaszokat, a felfúvódást
• a kerti zsázsát akár vattára vagy papír zsebkendőre is vethetjük, csak arra kell figyelni, hogy csírázás idején soha ne száradjon ki.
• a levendula virágát, a virágzási időszak vége felé vágjuk le az első vagy második levélelágazás után és még ezen a nyáron újból fog virágozni. A levágott virágokból kössünk csokrot, tegyük vászonzacskóba és a szekrényben kiváló hatású a molyok ellen.

A Feng Shui szerint a száraz virágok halott energiákkal rendelkeznek.
Azonban a szárított levendulacsokor, a szekrénybe zárva nem dekorációs céllal, hanem a molyok távol tartása végett kerül a vászonzacskóba, így már kedvező hatással bír.

 

Fűszerkertünk nyáron a leggazdagabb, de a válogatásban akad néhány növény melyet télen is szedhetünk.
Csippentsünk le pár szál zöld fűszert és irány a konyha. Így feltöltekezve könnyebben megy a főzés, sőt még új ötletet is kaphatunk, hogyan bolondítsuk meg a salátánkat egy könnyű vacsorához.
A konyhában a sütés, főzés vagy a kerti partik során, naponta használhatunk fűszernövényeket.
A nyári hőségben, ha megszomjaznánk, készítsünk egy mentás italt vagy mentás jégkockát a következő napra is.

Tapasztalatból tudom, hogy nincs a friss zöld fűszernél tökéletesebb.
Csak kilépek a kertbe, letépek pár szál lestyánt, petrezselymet, tárkonyt, leöblítem és már mehet is a levesbe. Néhány szál rozmaring és kakukkfű a vasárnapi kacsasült bőre alá és irány a sütő.

További szép nyarat, és jó kertészkedést kívánok!

Bányász Imréné
okleveles Feng shui tanácsadó

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL