FÉSZEK

Kanapé, a nappali lelke

Szerző:
Szabó Anna
Egy jó kanapé vagy fotel akár egy évtizedre vagy még továbbra szóló élettársad lesz, ezért fordíts kellő figyelmet a formájára, a huzatokra valamint a háttámla kialakítására.


A mély, alacsony karfájú kanapék és tollal bélelt párnák mennyeiek, ha szeretsz hátradőlve heverészni, de idegesítők, ha mindig egyenes derékkal ülsz, és mindent rendben tartasz. A fotelek azért jók, mert a hátat egyenesen támasztják meg, így ideálisak olvasáshoz, viszont nem lehet bennük elterpeszkedni.

Hogy minden igényedet kielégíthesd, a hagyományos háromrészes ülőgarnitúra helyett magad válogasd össze az ülőbútorokat. A rekamié és a dívány gyakran álmaink bútorai, de a valóságban gyakran túl nagyok. Az ülőgarnitúra rugalmas, kedvünk szerint mozgatható alternatívája a görgős fotel lehet, lábzsámollyal kiegészítve.

 

Alap a jó keret

A bútoráruházban tölts elég időt, és vegyük le kinti ruhádat, mielőtt a tetszetős díványokat kipróbálnád. Ne szégyellj addig ülni, feküdni, heverészni vagy elterpeszkedni, amíg meg nem találod a megfelelő bútort.

A jól elkészített keret nehéz – az üzletben próbáld óvatosan megemelni a dívány egyik sarkát, hogy érezd a súlyát. A minták illeszkedjenek pontosan, a párnák első része pedig menjen a dívány többi részéhez; ha ez nem így van, számíthatsz rá, hogy a gyenge minőség a bútordarab belső szerkezetében megismétlődik.

 

Mi rejtőzik a kárpit alatt?

A kárpit sok hibát elrejt, és nehéz megállapítani a dívány minőségét, ha nem nézhetsz bele a belsejébe. Egy sor dolgot az eladótól is megtudhatsz. Például, hogy elég erősek-e a dívány ülőrugói. Az ilyen rugók egyenletes és hosszan tartó alátámasztást biztosítanak. A jó minőségű díványokban a rugókat egyenként, kézzel erősítik a helyükre. Kerüld a kacskaringós rugókat, mert ezek elégtelen és egyenetlen alátámasztást nyújtanak. Kérdezd meg, hogy a váz kemencében szárított, csomómentes keményfából készült-e. A kemencés szárítás megakadályozza, hogy a fa megvetemedjen, a csomók pedig gyönge pontokat jelentenek. Tudd meg, hogyan vannak egymáshoz erősítve a váz egyes elemei. A tipli és a ragasztó tartósabb, mint a csavar vagy a szög. Azt is érdemes megtudnod, hogy az ülőpárnák béleltek-e. A bélés csökkenti a kárpitra nehezedő nyomást, és megakadályozza, hogy a tollak kibújjanak.

 

Párnacsata a bélelésért

A tollal bélelt párnázás puha tapintású, pazar küllemű, és könnyen felveszi a testi formáját. Arra ösztönöz, hogy mélyebbre süppedj a kanapéban, és élvezd a magas fejtámaszt. A tollbélés hátránya, hogy rendszeresen fel kell ráznod, hogy a kanapé megtartsa formáját. A tollpárnák idővel összeesnek, ezért ki kell őket cserélni vagy újra kell tölteni.

A szivacsbetét keményebb érzetű, mint a toll, és erősebb támaszt biztosít a hátnak. A bélés megtartja formáját, és nem kell felrázni. Győződj meg róla, hogy 100%-os sűrűségű szivacsot használtak-e a díványhoz, mert a gyenge minőségű szivacs néhány hónap múlva morzsálódni kezd. Jó kompromisszum a szivacsmaggal ellátott tollbélés. Az ilyen párnák puhábbak a szivacsnál, de kevesebb felrázást igényelnek.

Olyan mély díványt válassz, mint amilyen hosszú a combod, de a térdhajlat mögött maradjon még egy kis rés. A lábadat pihentesd a földön, hogy a combod közben ne nyomódjon össze, és a térded se emelkedjen fel. Egyenesen ülve a gerinced természetes S alakot formáljon, ne egy összeesett C-t.

A kartámasz kiválasztásánál általában pusztán a külső megjelenés játszik szerepet, a funkciójára kevesen szentelnek figyelmet. Ülés közben a kar kényelmes, természetes helyzetben legyen. Ha szeretsz feküdni a díványon, akkor alacsony, jól párnázott kartámaszt válassz, amin a fejedet is pihentetheted. Meghitt bensőséges hangulathoz válassz magas karfájú díványt. Kisebb vagy zártabb helyeken az alacsony kartámasz jobb kilátást biztosít, így a tér kevésbé hat zsúfoltnak.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL