SZÉPSÉG

9 lépésben a csodálatos hajszínért

Szerző:
Szabó Anna
A hajfestés szaktudást és odafigyelést igényel, éppen ezért nem szeretik a fodrászok, ha otthon saját magad állsz neki. Ma már számtalan csodás eredményt ígérő termék sorakozik a boltok polcain, de ez még jelent garanciát semmire.


Emellett az sem elhanyagolható tény, hogy festék dobozán a modell haja valószínűleg retusált, és ki tudja, milyen hajszíne volt eredetileg. A világításról és a sminkről már ne is beszéljünk. Persze megértjük, ha anyagi okok, vagy egyszerűen az időhiány rákényszerít a házi hajfestésre, de legalább párszor nézd meg, a fodrászod miként fest, és kérd ki a tanácsait végszükségesetére. Így sem ígérjük, hogy ugyanaz lesz a végeredmény, hisz elvégre ők a profi szakemberek! 

***

***

Behatol a hajszálakba

Kevesen tudják, de a dauer víz után a hajfestés okozza a hajkezelő szerek közül a legnagyobb károsodást a hajban. Minden csak biológiailag nem természetes folyamat a hajfestés, hatásukra még a hajszerkezete is átalakul. De azért elrettenteni sem szeretnénk senkit: mielőtt a boltok polcaira kerülnének számos, szigorú teszten mennek keresztül, amit aztán évente felülvizsgálnak egészségkárosító hatásokat keresve.

 

Elő az ecsettel!

Függetlenül attól, miként döntesz a hajfestést illetően, néhány óvintézkedés és trükk hozzásegíthet a tökéletes végeredményhez.

 

1. Hajszín kiválasztása

Az alapszabály, hogy a világosabb árnyalatok fiatalítanak, míg a sötétebbek öregítik a bőrt. Persze ez csak leegyszerűsítve igaz, a legjobb, ha a bőröd tónusát veszed figyelembe, vagyis meleg tónusú bőrhöz meleg, hideghez hideg árnyalatot választasz.

De nulladik lépésként határozd meg a saját, eredeti hajszínedet, és készülj fel rá, hogy drasztikus változásokat otthon nem tudsz elérni, sőt, például feketéből hirtelen szőkét a fodrász sem képes varázsolni!

 

2. Próbáld ki!

Főként, ha először próbálkozol hajfestéssel, akkor érdemes első alkalommal hajszínező formájában kipróbálnod. Így nem érhet meglepetés, ha természetes hajadat hirtelen teljesen megváltoztatod.

 

3. Készítsd elő

Először is végezz allergiavizsgálatot festés előtt legalább 24 órával, a bőrödön. Ha nem tapasztalsz semmiféle irritációt, akkor másnap elvégezheted a hajfestést.

 

4. Kérj segítséget!

Célszerű egy barátnődet megkérni a nagy feladatra, sőt akár egy csajos-szépülős buli keretében is megváltoztathatod hajszínedet.

 

5. Ne túl tisztán

A hajadat célszerű 2-3 nappal előtte mosni, ugyanis a frissen tisztított sörényeden nem marad meg a szín. Mivel a különböző samponok és ápoló készítmények egyfajta réteggel vonják be a hajadat, más roncsoló anyagok mellett a festék teljes beszívódását is megakadályozzák.

 

6. Óvintézkedések

Bár sokak számára magától értetődő, úgy érezzük, nem lehet elégszer elmondani. Gondoskodj róla, hogy a ruhád, a padló, a környezeted… ne legyen festékes: teríts le újságpapírt, rakj a nyakadba törölközőt…

 

7. Ne párosítsd!

Szigorúan kerülendő egyszerre dauerolni és festeni, a kettő között legalább két-három hetet várni kell.

 

8. Utókezelés

Festés után mindig használj balzsamot és/vagy hajvégápolót használni, mert a festés nagyon igénybe veszi a bőrt és a hajszálak töredezni kezdenek.

 

9. A „maradék” eltávolítása

Szinte biztos, hogy a hajad tövénél foltos marad a fejbőröd, ha csak nem vagy rutinos hajfestő. A felesleges kontúrok, foltok megelőzésére a kontúrokat előre kend be zsíros krémmel még festés előtt. Ha már túl vagytok a festésen, de foltok éktelenkednek a hajad tövénél, akkor vizes-hamus vattával, vagy bőrradírral tüntetheted el.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL