UTAZÁS

Egy bájos natúrpark a határszélen

Szerző:
Szabó Anna
A varázslatos Kőszegi hegység kicsiny falvai környezetükkel évszázadok óta harmóniában élve megkapták a natúrpark elnevezést. A hegység lankái között megbúvó kis falvak hűen őrzik még a kulturális értékeket.

 

A különleges természeti szépségű Kőszegi hegység hazák Nyugati peremvidékén már az Alpok havas hegyláncainak előhírnöke. A hegység lankái között megbúvó kis falvak tökéletes harmóniában egyesülnek a természettel. Ausztria és Magyarország területére egyaránt átterjedő natúrpark létrehozására közös kezdeményezés. Az ezen a területen fekvő települések azért kapták meg a natúrpark elnevezést, mert a falvak a természeti környezetbe harmonikusan beleilleszkedve, kulturális értékeiket megőrizve hozzájárulnak a fenntartható fejlődés megvalósításához, a Föld természeti és kulturális sokszínűségének megőrzéséhez.



Fotó: www.monstone.hu


A Kőszegi-hegység falvai közül Cák községben található egy híres kőfejtő, melyet védetté nyilvánítottak. Itt található a szépen csillogó, zöldes színű mészcsillámpala, melynek eredete a benne talált ősmaradványok alapján visszanyúlik a földtörténet ókorának szílúr-devon időszakára. Cák községben azonban nem a kőfejtő az egyedüli látnivaló. A Kőszegi hegység kevéssé ismert értékei közé tartozik, többek között, kitűnő bora, a Kőszegi Kékfrankos. A történelmi időkben épült, gesztenyefából ácsolt, sárral összetapasztott és zsúpszalmával fedett, leírhatatlan hangulatú cáki pincesor szelídgesztenye ligeteivel hazánk legnagyszerűbb néprajzi műemlékei közé tartozik.



Fotó: www.koszeghegyalja.hu


Cák közvetlen közelében fekszik a másik híres kőszegi-hegységi település, Velem. Innen indul az Országos Kéktúra. A falu fölötti Szent Vid-hegy kápolnája a múlt század derekán épült középkori alapokra. Híres búcsújáró hely. A hegyre felkapaszkodva csodálatos kilátás nyílik a környező hegyekre. A terület egyébként már a bronzkor óta lakott, itt állt a környéken élőknek vizet biztosító óriási kút és a hajdani római őrtorony, melynek maradványai a mai napig felismerhetők.



Fotó: www.networkutazasiiroda.network.hu


Velem és Kőszegszerdahely között található az egykor a környék gabonáját megőrlő vízimalom, melyet a kicsiny Szerdahelyi-patak vize működtetett. A XV. Században épült, egykor a Batthyányiak tulajdonában lévő csodálatosan létrehozott vízimalom teljes eredetiségében tárja föl egész történetét. Ilyen létesítmény az egész országban mindössze három helyen fordul elő. A gyönyörű környezetben épült, kívül-belül egyaránt gyönyörű vízimalom igazi kuriózumnak számít, érdemes felkeresni.


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL