KÖZÉRZET

Csak egy csók

Szerző:
Szabó Anna
Egyperces kiadós csókolózással akár 40-50 kalóriát elégethetsz, de ettől függetlenül keletkezése nem erotikus töltésű, hanem a táplálkozáshoz és a birtokláshoz kapcsolódik. Szigorú tények cuppanó ajkak egészségügyi következményeiről a csók világnapján.

Manapság már mindenről megemlékezünk, miért ne tennék ugyanezt a csókkal? Sokaknak olyan természetes, mint a vízívás, nélküle szomjazik a szájuk… Mégis a filmesek egyik kedvenc kelléktára, a szintén megélt közhely miatt: a csók a szerelem beszéde… Árulkodó és élményekkel teli. Meglepő módon mégsem erotikus tartalma miatt indult el a népszerűség útján, bár vitathatatlan tény, hogy jelenleg szinte csak ebben a formában tudunk rágondolni.

 

Tanult viselkedés, nem genetikailag öröklött

A szájak összeérintésének vizsgálatával foglalkozó tudományág, a filematológia néhány meglepő tényt derített ki rövid fennállása alatt. Az antropológia testvértudománya ugyanis azt állítja, hogy közel sem a szeretet-szenvedély kifejező eszköze volt a szájak összeérintése, és a francia csók sem olyan régmúltba nyúló dolog, mint gondolnánk. Kezdet ugyanis vala az édesanya, aki megrágván a falatot szájával adta át gyermekének. Erre a momentumra eredeztetik a csókolózás tudományát, melynek következő lépése a gyermek, majd házasságkötéskor történő direkt száj érintés volt. Azonban a szeretetet tartják az indítóoknak, hanem a birtoklás kifejezését. Innen már valóban csak egy lépés volt a rómaiaknál az elöljárók, az arisztokraták lábnyomainak csókolgatása… De a rövidke történelmi áttekintése után, következzenek az édes tények, a pozitív hatások.

 

Ne stresszelj, csókolj, és még a fogaidnak is jót teszel!

Tudtad?

Hozzávalók
egy csókhoz:
- 34 arcizom használata
- 60 mg víz
- 0,7mg protein (vagy zsír)
- 0,4mg só

A fenti mondattal lehetne a leginkább összefoglalni az ajkak szenvedélyes összeérintésének következményeit. Persze, mint mindennek a csókolózásnak is van árnyoldala, ha túlzásba viszed (az arc izomlázán kívül), erről majd később ejtek szót.

Miközben ajkunk összeér, és kialakul a (nyelvek) csatája különböző fontos élet- és viselkedéstani hatásokat indítanak be. A jelentős izomkoordinációval létrejött bonyolult fizikai folyamat során cserélődnek a legbonyolultabb feromonok, a nem illékony arcbőr és nyálkahártya felületi lipidek. Mint bizonyára tudod, a feromonok határozzák meg nemi viselkedésünket és tesznek minket mások szemében vonzóvá, nem véletlen hogy elnevezésük a görög viselkedés és hormon szavak összevonásából keletkezett. A csókolózás pedig hormonális lavinát indít el az agyból kiindulva az egész testben.

Mi, nők ebben is a hosszantartó játék hívei vagyunk: nekünk majdnem dupla annyi idő kell az érzésintenzitás eléréséhez a férfiakhoz képest. Lassabban lendülnek be hormonjaink. Egy kutatás azt is bebizonyította már, hogy a csókolózó párok vérében kiugróan magas az oxitocin- és kortizolszint (boldogság hormonok), és nagyon alacsonyra csökken a kortizol (stresszhormon szintje).

Bármennyire hihetetlen a csók zsírt is éget – de fogyókúra kiegészítő sportjának azért nem ezt a mozgásformát ajánlanám. Egy közepesen szenvedélyes csókolózás 30 feletti arcizmot mozgat meg. Ezek alapos átmozgatása serkentik a vérkeringést, ezért miután visszatér a nyugalmi állapot, valóban kisimultabb lesz a nyelvcsatában résztvevők arcbőre. És ami még szebb lesz (legalábbis a kutatások alapján) a rendszeres nyelvgyakorlatok hatására: a fogsorod. Megfelelően ápolt szájban a fokozott nyáltermelés növeli a száj pH-értékét, annak savas állapotát lúgos irányba tolva el. Így csökken a fogkő és –szuvasodás kialakulása.

Azonban, számomra mégis az a legszimpatikusabb, hogy egy 3 perces csókolózás pont olyan jótékony hatással van egész tested vérkeringésedre, főként pedig a szívedre, mint 100 méter futás. Attól, hogy ilyen előnyös, még nem ajánlott, hogy partnereid sűrű váltogatásával Csók Királynőként tegyél a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása ellen.

 

Gondos partnerválasztás

Néhány betegség szaporodásához a legjobb táptalaj egy kiadós csókcsata, ilyen például a herpesz, mely súlyosabb esetben akár Pfeiffer-féle mirigylázhoz is vezethet. Ahogy azt már korábban megírtam, a HPV-fertőzés is terjedhet ilyen úton (ne feledd, ez okozza leggyakrabban a méhnyakrákot!), valamint a legújabb kutatások szerint a chlamydia szintén.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL