SZÓRAKOZÁS

Minden lány legjobb barátja: a gyémánt

Szerző:
Szabó Anna
Soha nem megy ki a divatból, és soha nem veszít az értékéből a gyémántköves (karika) gyűrű. Még azon kevesek is nehezen igazodnak ki választáskor a gyémánt értékét illetően, akik valóban tájékozódtak vásárlás előtt.


Természetesen az sem elhanyagolható tény, hogy mekkora és hol helyezkedik el, de azért vannak egyértelmű paraméterek is az ár meghatározásakor. A szépség és egyediség mérő eszköze a 4C, mely egy angol mozaikszó, és a magyar karát, tisztaság, szín, csiszolat melléknevekből áll össze.


A gyémánt értéke, azaz a 4C

A karát a gyémánt súlyát határozza meg, de nem a méretét, ez egy egyszerű súly-mértékegység. Egy karát nagyjából 200 mg-nak felel meg, és mivel a nagyobb karátos gyémántok előfordulása nagyon ritka, ezért nem összehasonlítható, nem elosztható a kisebb a nagyobbal.

A második c, a tisztaság a gyémánt-ikerkristályok jelenlétére utal: azokra a zárványokra, melyek egyértelmű azonosítói a természetes kialakulású ásványoknak. Egyfajta időlenyomatként képzeld el. Lehetnek eltérő színűek, felhőalakúak, lebegő vonulatokat formázóak, ám ezeket szabad szemmel nem, csak lupé nagyítóval lehet észrevenni.

A színtelenségre utal a szín elnevezés, ugyanis a fehér gyémántok árnyalatai a jeges téli fehértől a meleg nyári fehérig terjedhetnek. A színskálát nemzetközileg határozzák meg, és világszerte e szerint osztályozzák D-Z-ig.

Szinte az egyetlen, ami az emberi szaktudáson múlik, az a negyedik C, vagyis a csiszolás. A csiszolt gyémánt pontos alakja tudományos számítások eredménye. Lehet kerek (briliáns), négyzet (princess), téglalap, csepp, ovális, szívecske… stb. alakú. A briliáns formája a legelőnyösebb, mivel ez veri vissza szinte teljes mértékben a beérkező fénysugarakat.

Irány Amszterdam, de csak óvatosan!

A gyémántkereskedelem központja a mai napig Antwerpen, itt cserél gazdát a mai napig a csiszolt gyémántok 80%-a, gyakran nevezik a világ gyémántfővárosának is, miközben a drágakőgyémántok nagy részét New Yorkban értékesítik. Akármerre is legyen a legkedvezőbb a gyémánt felvásárlási ára, azért azt nem tanácsoljuk, hogy az esküvőszervezési keretbe egy ilyen utat is tervezzetek bele.

Ráadásul a történelem során számos természetfeletti tulajdonsággal is felruházták ezt a drágakövet, és bár nem feltétlenül igazak, azért elgondolkodtatóak. Régen úgy tartották, hogy a bal karon viselt gyémánt biztos győzelmet jelent, a kő maga gyógyulást a pánikbetegséggel, a pestissel és megbabonázás ellen, de gyógyítja a kóros alvajárást és az elmebetegséget.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL