UTAZÁS

Sziklák, melyeket legenda övez

Szerző:
Szabó Anna
Néhány szikláknak érdekes története van. A japánok nagy becsben tartanak egy „sziklaházaspárt”, a vietnámi Halong öböl egy sárkány mítoszt őriz, Korfun pedig a helyiek a szerelmesek csatornájáról mesélnek.

 

Halong-öböl, Vietnam


A fővárostól 170 km-re fekvő Halong a világ egyik legszebb öble. A megannyi szétszórt kúp alakú sziklának azonban különös története is van. A legenda szerint az „alámerülő sárkány öble” akkor keletkezett, amikor egy sárkány a tengerbe merült, és a farkával mély barázdákat szántott az elárasztott földeken. A majd 2000, többnyire lakatlan mészkőszikla az UNESCO természeti örökségének a részét képezi.

Canal d’Amour, Korfu


Sidari a sziget legfelkapottabb üdülőfaluja. Jellegzetes, évezredek nyomát őrző csíkos homokkő falai, víz és szél formálta sziklaalakzatai minden Korfui képeslapon feltűnnek. Itt található a sziget nagy nevezetessége, a homokdűnék közötti természetes átjáró, a "Szerelmesek csatornája" avagy Canal d' Amour, mely arról biztosítja a szerelmes párokat, hogyha együtt átúsznak a csatornán, örökre együtt maradnak. Kedves korfui szokás, hogy a vendéglők, kávéházak úszómedencéit minden betérő és ott fogyasztó vendég használhatja. Nincs ez másként Sidariban sem.

Phang Nga-öböl, Thaiföld


Thaiföld délkelet-Ázsia egyik leglátogatottabb országa. Köszönhető ez egzotikus szépségű trópusi szigeteinek, mesés tengerpartjainak, és nem utolsó sorban a barátságos, mindig mosolygós thai emberek vendégszeretetének. A Thaiföld déli részén található világhírű öböl lenyűgöző mészkőszikláival és türkizkék vizével izgalmas látványosság. Az öbölben egy nagyobb szikla van beszorulva a kettő másik közé: a kisebbik úgy néz ki, mint ami épp le akarna csúszni a másikról. A Kao Tapoo vagy a James Bond sziget története egy filmforgatáshoz kötődik. A tengerből kiemelkedő hatalmas szögre emlékeztető szikla a „The Man with the Golden Gun” című film egyik helyszíne volt, azóta hívják az öbölben ágaskodó szikla tornyot James Bond szigetnek.

A szent „sziklaházaspár”, Japán


A Futami-ga-ura-i szent „sziklapár” az ősi japán teremtéstörténet egyik legfontosabb mítoszára emlékeztet. Idzanagi isten és Idzanami istennő a többi istentől azt a feladatot kapták, hogy kavarják fel lándzsájukkal a föld formátlan anyagát. A massza cseppjei a lándzsáról szétszóródtak és megszilárdultak, így alakult ki Japán 4223 szigete. Majd az istenpár alászállt és házasságot kötött az egyik szigeten. A háncskötéllel összekötött két szikla őket jelképezi, és Japán isteni eredetét őrzi.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL