A tésztához:
4 levél citromfű
160g vaj
70g porcukor
Só
1 tojás
250g liszt (+a nyújtáshoz)
Zsiradék a forma kikenéséhez
Hüvelyes gyümölcsök a díszítéshez
A pezsgőkrémhez:
4 ív fehér zselatin
150ml száraz pezsgő
3 tojássárgája
100g cukor
1tk reszelt citromhéj
2ek citromlé
250ml tejszínhab
Az epres bevonathoz:
400g eper
½ csomag piros zselépor
150ml epres gyümölcslé (vagy piros szőlős)
20g cukor
A tetejére:
2tk porcukor
1. A tésztához aprítsd fel kicsi darabokra a citromfű leveleket. A vajat, a porcukrot egy csipetnyi sóval keverd el jól, egészen a cukor olvadásáig. Adj hozzá egy szem tojást, és keverd tovább, majd dolgozd össze a liszttel és az aprított citromfűvel. Tedd a hűtőbe legalább 2 órára pihenni.
2. A tésztát nyújtsd ki 32cm átmérőjű kerek formára, közben pedig zsírozz ki egy 28cm átmérőjű tortaformát. Tedd bele a tésztalepedőt, majd a villával egyengesd el az oldalánál.
3. Tedd 200 ºC-ra előmelegített sütőbe, úgyhogy a tetejét lefeded egy sütőpapírral, majd 20 perc után vedd ki és távolítsd el a papírt. Tegyél rá bogyós gyümölcsöket, és süsd további 8-10 percig, míg az oldala aranybarnává nem válik.
4. A pezsgőkrémhez áztasd be hidegvízbe a zselatinlapokat. A pezsgőt, a tojássárgáját, a cukrot, a citromhéjat és levet egy nagy fémedényben keverj össze gőz fölött habverővel. A zselatint ebben oldd fel teljesen.
5. Vedd le a gőzről, és hidegen keverd tovább. Amint a krém elkezd megkeményedni, add hozzá a tejszínt is. Tedd ezt a masszát legalább három órára a hűtőbe, majd oszlasd el a tészta tetején.
6. Az epreket pucold és mosd meg jó alaposan, majd vágd fel vékony szeletekre. A piros zseléport, a gyümölcslevet és a cukrot keverd össze, és forrald fel. Hagyd langyosra hűlni. Az eperszeleteket gondosan oszlasd a krém tetején. Majd erre öntsd a zselés bevonót, végül szórd meg porcukorral. Szeletelés előtt hagyd fél órát pihenni.
OLVASS TOVÁBB!
A rebarbara reneszánsza: egy ősi ínyencség a modern gasztróban
A rebarbara két rendhez tartozik: a felhasználása miatt gyümölcsnek tekintik, bár valójában zöldség. Nem a zöld levelei, hanem a piro...
GASZTRODepressziót okozhat a mekizés
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre....
GASZTROMiért szeretjük annyira az uborkát?
Szilárd, ropogós, tömör - egy zöldség csúcsformában! Az uborka 95 százalékban vízből áll, frissítő hatású és alacsony kalória...
Veszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
GASZTROMit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
GASZTROEgészséges akarsz maradni? Egyél úgy, mint egy lazac!
A kis, vadon élő halak fogyasztásával mi és a környezetünk is nyerhet....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK