Hamar rájöttem, hogy mit mivel lehet helyettesíteni – ez pedig segített, amikor a boltokban kapható szinte valamennyi élelmiszerről le kellett mondanom. Viszont, azóta változatosabban, ízletesebben étkezem, rengeteget ehetek és az evés feltölt teljesen. Visszanyertem az érettségizős formámat és megerősödött az immunrendszerem, ellenáll a fertőzéseknek. Most már jól vagyok.
A két betegség közötti legfontosabb különbség a bevitt allergén/ érzékenységet kiváltó anyag mennyiségében illetve a tünetek jelentkezésének gyorsaságában és súlyosságában van.
A táplálékallergia genetikusan meghatározott, nem gyógyítható betegség, öröklődési aránya magas. A betegek száma a XX. század második felére megduplázódott, és azóta is növekszik. Esetükben már igen csekély mennyiségű allergén, akár perceken belül is súlyos tüneteket válthat ki. Az allergiás betegeknél az allergén sürgős, orvosi ellátást igénylő, életveszélyes klinikai állapotot okozhat, akár halálhoz is vezethet!
Leggyakoribb, hirtelen kialakuló tünetei pl.: a csalánkiütés, bőrviszketés, a testen jelentkező vizenyő. A leggyakoribb allergének a tojás, a tej, a liszt, a szója és a földimogyoró, a dió, az olajos magvak, a hal és a tenger gyümölcsei, az eper, de meglepően sűrűn fordul elő alma allergia is.
Az étel-intolerancia esetében a bélfal károsodik bizonyos szakaszokon, melynek következtében a beteg számára ártalmas, a szervezet védekezését kiváltó fehérjék kerülhetnek a vérkeringésbe. A folyamat sokáig húzódhat, lappanghat, így a tünetek sokszor csak az étel elfogyasztása után napokkal jelentkeznek.
Jellemző tünetei az emésztőszervi panaszok és bőrelváltozások, de gyakori a fejfájás, levertség, fáradékonyság is. Leggyakrabban a tej és tejtermékek laktóz tartalma, a liszt glutén- illetve a gyümölcsök fruktóz-tartalma, valamint a kávé, kakaó banán váltják ki, de a valóság ennél változatosabb.
A táplálékallergia és a táplálék-érzékenység leghatásosabb „gyógymódja" a kóros folyamatokat kiváltó anyagok, allergének elhagyását jelentő eliminációs diéta. Ennek biztosításához elengedhetetlen a táplálékok pontos összetételének ismerete is.
Az uniós szabályozás pontos különbséget tesz a „rendkívül kis gluténtartalmú"(100 mg/kg) és a „gluténmentes" (20 mg/kg) élelmiszerek között. Ez itthon hatósági ellenőrzés mellett 2011-től került bevezetésre. Az idei évtől a szabályozás tovább szigorodott, mivel az eliminációs diéta betartásához nem elég az alapanyagok allergén mentessége – maga az elkészített étel sem szennyeződhet allergénnel a szállítás során.
Noha az új szabályozás több figyelmet irányít az allergénekre, vásárláskor így is kiemelten fontos ellenőrizni minden élelmiszer összetevőit, mivel az egyes allergének néha olyan helyeken is előfordulnak, ahol azt nem is várná a naiv vásárló.
A mogyoróliszt sűrít, na de a vaníliás joghurtban? Na és a laktóz, a tejfehérje és a szója a felvágottakban, a chipsekben, öntetekben és a margarinokban?
A cukor, kukorica-, burgonya- és rizskeményítő valamint ízfokozó a krémekben és krémporokban, fűszerkrémekben és fűszerkeverékekben is rengeteg olyan „plusz", ami az egészségesek szervezetét is feleslegesen terheli.
A legtöbb egészségvédő diéta alapelve megegyezik az eliminációs diéta működési elvével. A gyógyulni vágyók elhagyják étrendjükből azokat az alapanyagokat, melyeket legyengült szervezetük rosszul tolerál vagy nem tud megemészteni.
A cukorbetegek és a PCOS-ben szenvedők pl. a cukrokat és szénhidrátokat csökkentik vagy hagyják el. A magas vérnyomással élők és a szívbetegek elsősorban a só bevitelét csökkentik. A Crohn- betegek általában tartózkodnak a beleket irritáló, nehezen emészthető fűszerektől, zsíros ételektől, szénsavtól és a zöldségek, gyümölcsök kemény, viaszos héjától, ezzel is ügyelve a gyulladás lehetőségére.
Az endometriózis diéta arra épít, hogy kiiktatja az ilyen megbetegedéssel élők számára általában emésztőrendszeri panaszokat okozó, az immunrendszert gyengítő táplálékokat és azt könnyebben feldolgozható, többnyire gyógyhatással is rendelkező alapanyaggal pótolja. Ezzel támogatja az immunrendszer működését, erősödését és a panaszok csökkenését.
A következő részben az elhagyott táplálékok helyettesítését, az alapanyagok néhány felhasználási szabályát, a diétás késztermékek esetleges veszélyeit foglalom majd össze.
OLVASS TOVÁBB!
Omega-3 zsírsavak: életmentő tápanyagok a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben
Mik azok az Omega-3 zsírsavak?...
KÖZÉRZETEz a 6 hétköznapi szokásod rémálmokat okoz a fogorvosnak
Naponta kétszer fogat mosol, időnként fogselymet használsz, és azt hiszed, ezzel minden rendben van? Tévedsz, mert sajnos számos mindennap...
KÖZÉRZETFogszabályozás ár – ennyibe kerül a fogszabályozás manapság
Bár sokszor úgy érezzük, hogy a tökéletes mosoly ára szinte minden pénzt megér, itt az ideje, hogy beszéljünk a költségekről....
Mi a különbség a szemvizsgálat és a látásvizsgálat között?
A köznyelvben gyakran egymás szinonimájaként használjuk, ám a szemvizsgálat és a látásvizsgálat nem ugyanaz. Szemünk egészsége érd...
KÖZÉRZETNyomkodjuk-e a pattanásokat? A La Roche-Posay inkább a hámlasztásban hisz!
A pattanások nyomkodása valós probléma, főleg akkor, ha a tükör előtt állva nem tudsz ellenállni a kísértésnek....
KÖZÉRZETNyári nyomás, őszi nyugi: a pihenés is lehet kimerítő?
Sok ember számára a nyár a boldogság és a kikapcsolódás időszaka. Napsütés, nyaralás, élmények – mindez egyesek számára örömte...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK