Az olajfát évezredes kultúrnövénynek tekinthetjük. Termése az olajbogyó, amely nagyon fontos gyümölcs, és amelyet ősidők óta főként kisajtolt, könnyen emészthető olajáért termesztenek.
Az olajfáról: Az olajfa őshazájának a Közel-Keletet, szűkebben véve Líbiát tartják. Innen kerülhetett át az ókorban Palesztinába, Föníciába, sőt Egyiptomba is. Kis-Ázsiában és kréta szigetén is olajfákat ültettek, majd hamarosan eljutott a görögökhöz is, akik az ,,élet fájának” tartották eme növényt, melynek szülő anyja a bölcsesség istennője, Pallasz Athéné.
Az olívaolajról: Az olívaolaj már 4000 éve mint az egyik legegészségesebb táplálék szerepel a mediterrán országokban. Feltehetően már II. Ramszesz, egyiptomi fáraó is legyőzött vele minden betegséget. ,,Az olívaolaj a hosszú élet biztosítéka”.
Az olívabogyót az egyik legjobb afrodiziákumnak ismerték.
Tudtad?
Egyiptomban, i. e. 5000 évvel már olívaolajat égettek lámpásokban.
Élettani hatásai
Megelőzi a szív és érrendszeri betegségek kialakulását.
Az olíva egyik alkotóeleme a cycloarthanol, segíti a vér jobb koleszterinértékének kialakítását.
Nagy mértékben csökkenti a rák kialakulásának veszélyét.
15 év kutatómunka eredményeként született meg az az igen pozitív eredmény, miszerint a rendszeres olívaolajat fogyasztók között a rákos megbetegedések aránya sokkal alacsonyabb.
Jó tudni!
A mértéktelen állati zsírok fogyasztását pár kanál olívaolaj nem képes ellensúlyozni.
A legjobb, ha csakis kizárólag növényi olajakat, mint pl.(többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag) napraforgó, olíva és kukoricaolajat használnánk. Törekedjünk arra, hogy minél nagyobb mértékben fogyasszunk olajat zsír helyett. Ne feledjük hogy a növényi olajak rendkívül gazdag E-vitamintartalommal rendelkeznek.
Ajánlott mennyiség
Napi 2-4 teáskanál olívaolaj javasolható. Saláta vagy különböző húsok, tészták elkészítésénél. Rendkívül gyors pozitív hatást érhetünk el, ha napi zsírfogyasztásunk részét (amely kb. 1/3 rész)
olívaolaj teszi ki.
Erre nagyon ügyelj!
Az ajánlott olívaolaj mennyiség fogyasztásánál nagyon fontos, hogy fokozatosan jussunk el a maximális mennyiségig, mert hirtelen egy nagyobb mennyiség elfogyasztása hasmenést okozhat.
OLVASS TOVÁBB!
Omega-3 zsírsavak: életmentő tápanyagok a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben
Mik azok az Omega-3 zsírsavak?...
KÖZÉRZETEz a 6 hétköznapi szokásod rémálmokat okoz a fogorvosnak
Naponta kétszer fogat mosol, időnként fogselymet használsz, és azt hiszed, ezzel minden rendben van? Tévedsz, mert sajnos számos mindennap...
KÖZÉRZETFogszabályozás ár – ennyibe kerül a fogszabályozás manapság
Bár sokszor úgy érezzük, hogy a tökéletes mosoly ára szinte minden pénzt megér, itt az ideje, hogy beszéljünk a költségekről....
Mi a különbség a szemvizsgálat és a látásvizsgálat között?
A köznyelvben gyakran egymás szinonimájaként használjuk, ám a szemvizsgálat és a látásvizsgálat nem ugyanaz. Szemünk egészsége érd...
KÖZÉRZETNyomkodjuk-e a pattanásokat? A La Roche-Posay inkább a hámlasztásban hisz!
A pattanások nyomkodása valós probléma, főleg akkor, ha a tükör előtt állva nem tudsz ellenállni a kísértésnek....
KÖZÉRZETNyári nyomás, őszi nyugi: a pihenés is lehet kimerítő?
Sok ember számára a nyár a boldogság és a kikapcsolódás időszaka. Napsütés, nyaralás, élmények – mindez egyesek számára örömte...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK