Mi is a kefir?
A kefir egy erjesztett ital, melyet általában tehéntejből készítenek. Íze hasonlít a joghurtéhoz, kissé savanyú, de nem annyira sűrű. Gyakran a laktóz intoleranciában szenvedők is fogyasztják, ugyanis az erjesztési folyamat során a laktóz tejsavvá alakul, mely könnyebben emészthető. Általában Kelet-Európa és Délnyugat-Ázsia egyes részein fogyasztják, és azt mondják róla, hogy javítja az emésztést. Valójában a kefir szó a török „keyif” szóból származik, mely azt jelenti, hogy jó érzés – akárcsak olyan, amit étkezés után érzünk.
Ennek ellenére, ha nem szeretnél tejtermékeket fogyasztani, akkor már elérhetőek nem állati eredetű kefir alternatívák is, melyek kókusztej vagy rizstej felhasználásával állíthatók elő.
A kefir egészségügyi előnyei
Az egészségügyi szakemberek szerint a kefir az egyik legegészségesebb élelmiszer. A tehéntejből készített kefir sokféle tápanyagot tartalmaz, mint például fehérjét, kalciumot, foszfort, B-vitamint, riboflavint, magnéziumot és probiotikumokat is. Nemcsak alacsony kalóriatartalmú, hanem a bélrendszerünkre is lenyűgöző hatással van.
A kefirben több probiotikum található, mint a joghurtban, ezért jobb táplálék lehet. A bélben a jó baktériumok fontosak a káros törzsekkel szembeni védelemhez. Akár 61 különböző baktériumtörzset is tartalmazhat, melyek sokfélesége attól függ, hogy melyik márkát vásárlod.
A Lactobacillus kefiri nevű baktériumtípusról bizonyított, hogy megvéd a káros baktériumokkal szemben, mint például az E. colival vagy a szalmonellával szemben. Egyes tanulmányok szerint a kefirben lévő baktériumok a rákos sejtek elpusztításához, valamint az asztma és az allergia tüneteinek enyhítéséhez is hozzájárulnak.
Továbbá a kefir segít megvédeni a csontokat az idő múlásával, de a kalciumon kívül tartalmaz még K2-vitamint is, mely segíti a kalcium eljutását a csontokhoz.
Összességében a kefir fogyasztása sokféle módon javíthat az egészségeden. A probiotikumban gazdag ételek segíthetnek az emésztésben, a súlycsökkentésben, a vércukorszint kezelésében és még sok másban is. A kefir turmixokhoz is használható, készíthető belőle chia puding vagy önmagában is fogyasztható.
OLVASS TOVÁBB!
A zöldhályog megelőzése - A látás csendes tolvaja
Eszébe jutott már, hogy milyen alattomos módon romolhat látása? A zöldhályog, más néven glaukóma, sokaknál láthatatlanul károsítja ...
KÖZÉRZETPárkeresés a tenger mélyén? Segítünk megtalálni az igazit!
Milyen módon kapcsolódik össze a nagy felbontású fotózás a korallzátonyok védelmével, a vizeink fenntarthatóságával és ezáltal az ...
KÖZÉRZETA női intuíció ereje: 5 gyakorlat annak fejlesztésére
A női intuíció egy titokzatos és erőteljes jelenség, amelyet gyakran a belső erővel és a környező világ mély megértésével társí...
Egyre népszerűbb a fitnesz világában a HILIT
Ugrások, hegymászás, burpee-k: ezek a pulzusemelő gyakorlatok, amelyek során a saját testsúlyunkat használjuk, néhány éve a HIIT (nagy...
KÖZÉRZETEzért okozhat kiütést a Spa látogatásod: A Whirlpool-betegség
Egy kellemes fürdőzés után a szállodai jakuzziban hirtelen viszketni kezd a bőröd? Lehet, hogy a híres „Whirlpool-kiütés”, azaz a ...
KÖZÉRZETEz a 6 hétköznapi szokásod rémálmokat okoz a fogorvosnak
Naponta kétszer fogat mosol, időnként fogselymet használsz, és azt hiszed, ezzel minden rendben van? Tévedsz, mert sajnos számos mindennap...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK