KÖZÉRZET

15 jele a hormonális egyensúly felborulásának - Figyelj oda rá!

Szerző:
Szabó Anna
Tudtad, hogy a harag, a „sírhatnék”, a hangulatingadozás és a fáradtság egészségügyi problémákat is jelezhet? A testben olyan mirigyek találhatók, melyek speciális vegyi anyagokat termelnek, számos élettani folyamat szabályozásához. Ezek az anyagok az ún. hormonok, melyek a menstruációs ciklust, a fogamzóképességet, a libidót, a testhőmérsékletet, és még sok minden mást tartanak irányításuk alatt.

Tulajdonképpen az étvágyat is két hormon, a ghrelin és leptin szabályozza. Ha stresszes helyzetbe kerülsz, a mellékveséid elkezdenek több kortizolt szintetizálni, ami befolyásolja a ciklusodat, nemi vágyadat és étvágyadat. A szakértők azt mondják, hogy a különböző hormonok szintje természetesen változik az életed során. Ekképp a nők e vegyületek szintjének ingadozását tapasztalják a terhesség és menopauza során.

Bizonyos potenciális módosító faktorok, mint például az elhízás, az alváshiány, a tápanyagszegény diéta, az ülő életmód megzavarhatják a hormonális egyensúlyt, számos tünetet okozva. Néha a szokatlan tünetek oka a mirigyek szerkezeti és működésbéli megváltozása lehet, ami hormonzavarhoz vezet. Fontos, hogy a hormonzavar tüneteit időben felismerd és kezeld azt, ezért ellenőrizd a hormonális egyensúly felbomlására utaló jeleket:

 

közérzet egészség
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL