GYERMEK

Gyermekvállalás - igen, vagy nem?

Középiskolai osztályfőnököm a geológiai képződmény (löszbaba) elnevezésén viccelődve gyakran elsütötte a poént: „Felmerül időnként a kérdés: lösz baba, vagy nem lösz baba?” Nos, igen, alighanem mindenki életében eljön a pillanat, amikor ezt a kérdést fel kell tenni. De a válasz arra, hogy egyáltalán legyen-e, és mikor, ma nehezebb, mint valaha.

 

A középkorban a 12-14 éves lányokat már házasságra és ezzel együtt gyermekvállalásra kényszerítették, ezzel szemben manapság a családalapítás a harmincadik, sőt nem ritkán a negyvenedik életév közelébe tolódik. Napjaink emancipált nője ugyanis „önmegvalósít”: dolgozik, karriert épít, jövőt alapoz, és a mindeközben felgyülemlett feszültséget kultúrával és/vagy bulikkal, utazásokkal igyekszik levezetni. És bizony, van is mit levezetni. Az életünk még sosem volt ennyire kényelmes, ugyanakkor nem lehet nem észrevenni, hogy sosem voltunk ennyire megterheltek testileg, lelkileg, mentálisan. A tizenéves lányok mostanság valamelyik oktatási intézmény igáját húzzák, és ezután is tanulnak még, általában a húszas éveik közepéig. Csak az iskolák sikeres elvégzése után következhet a munkakeresés, a felnőtt életbe való beilleszkedés, és egy szép jövő alapjainak a lerakása. Természetes, hogy a gyermekvállalás a hosszú távú tervek között szerepel.


Miért szüljek fiatalon?


Mert a szervezeted még friss és erős. Könnyebben veszi az akadályokat, és a felépülés is rövidebb idő alatt végbemegy. A nők fogamzó képessége 25 éves koruk körül van a csúcspontján. Ebben az életkorban valószínűleg már szereztél egy szakmát, sőt jó esetben állásod és kereseted is van. Mostanra alighanem elköltöztél a szüleidtől, de legalábbis saját életteret és életmódot alakítottál magad köré. 25 éves kor után a fogamzó képesség fokozatosan csökken. Ez nem azt jelenti, hogy később már nem eshetsz teherbe. Csupán arról van szó, hogy a fogamzás esélye ettől kezdve évről évre csökken.


Ha fiatalon vállalsz gyereket, készülj rá, hogy kimaradsz a kortársaid bulijaiból! Ugyanakkor vigasztaljon a tudat, hogy a harmincas éveid közepén – amikor még mindig fiatal és gyönyörű leszel – már nem kell kakis pelusok bűvkörében élned a mindennapokat. Nyugodtan elutazhatsz a pároddal egy romantikus hosszú hétvégére, mert okos nagyfiad/nagylányod már nélküled is kibír néhány napot. Azért is jó fiatalon szülni, mert így több időtök lesz a gyermek(ek) felnevelésére, hiszen magadról is tudhatod: nincs olyan életkor, amikor ne igényelné egy gyerek a szülei támogatását. A szülői értekezleten sokan irigyelnek majd a korodért és vonzó külsődért, és ha egy nyári délutánon együtt indultok fagyizni, vagy shoppingolni, az emberek gondolkodóba esnek, ha meglátnak: „Vajon a nővére, vagy a barátnője…?”


Miért várjak még?


Mert sok idegeskedést megspórolhatsz, ha később szülsz. Mondják, hogy a terhesség a legcsodálatosabb időszak egy nő életében. Igaz lehet ez, ha körülötted minden rendben van. Ha azonban anyagi gondok, vagy munkahelyi, párkapcsolati válság árnyékolja be az életedet, az áldott állapot könnyen átoknak tűnhet a szemedben. Természetesen problémák bármelyik életkorban adódhatnak. Harminc év fölött azonban a legtöbb ember lehiggad, megkomolyodik.


Ekkorra megalapozhatod az egzisztenciádat, megtalálhatod életed igazi párját, és egy kiegyensúlyozott, letisztult életben könnyebben, több türelemmel tudsz a kisbabád felé fordulni. Már nem fáj majd, hogy a szombat este ugyanolyan, mint a hétfő reggel, már nem sóvárogsz majd egy-egy szórakozóhely előtt elhaladva, hogy milyen jó lenne, ha… Okos, megfontolt, bölcs anya lehetsz, erős kitartással és mély szeretettel.
Ha úgy döntesz, hogy harminc fölött vállalsz gyereket, a húszas éveidben szabadon rendelkezhetsz az időddel és önmagaddal. Minimális kötelezettség és felelősség, maximális szabadság jellemezheti felnőtt léted első éveit.

Tudnod kell, hogy harmincöt év fölött a gyermekvállalás fokozott kockázattal jár mind rád, mind pedig a babára nézve. Ezért számíts arra, hogy az átlagosnál több vizsgálaton kell majd részt venned a terhesség során! Mindez azonban csakis a biztonságotok és egészségetek érdekében történik. Az orvostudomány mai állása szerint semmi akadálya, hogy egészséges nő akár a negyvenedik életéve után is szüljön.

 

Milyen juttatásokra számíthatok?

• Ha a szülés előtti 2 éven belül rendelkezel legalább 365 nap biztosított jogviszonnyal (ennek pontos jelentéséről az illetékes MEP ad felvilágosítást), akkor Terhességi Gyermekágyi Segélyre (TGYÁS) vagy jogosult. Ez a korábbi béred 70 %-a. Igényelheted a szülés napjától, de már a szülés várható időpontja előtt 28 nappal is. Időtartama 168 nap.
• Amennyiben volt a szülést megelőző 2 évben legalább 365 nap folyamatos munkaviszonyod, és a szülés napján biztosított jogviszonyban vagy, Gyermekgondozási Díjat (Gyed) kaphatsz. Ennek összege a korábbi béred 70%-a, de maximum 100100 Ft, időtartama legfeljebb 2 év, de ebben az esetben ugyanennyi munkaviszonnyal is rendelkezned kell.
• Ha nincs elegendő munkaviszonyod, alanyi jogon Gyermekgondozási Segély (Gyes) jár neked a gyermek 2 éves koráig, melynek összege megegyezik a mindenkori öregségi nyugdíj minimumával, jelenleg 28500 Ft.
• A szülés után igényelhetsz egyszeri Anyasági támogatást. Ennek feltétele, hogy legalább négy alkalommal jelenj meg a terhességed alatt terhesgondozáson, és ezt igazolni is tudd a kiskönyveddel. Ennek összege 64125 Ft.
• A Családi pótlék összege egy gyermek esetén 12200 Ft.Ezek a legfontosabb szüléssel kapcsolatos juttatások. Mértékükről, jogosságukról, hosszan lehetne vitázni, de nem lenne célravezető, és nem is a mi feladatunk. Tény, hogy hazánkban a kismamák viszonylag sokáig maradhatnak a kisbabájuk mellett, ha akarnak. Más, nyugati országokban nem ritkán 6-10 héttel a szülés után megszűnik az anya számára nyújtott állami támogatás. Ám az is tény, hogy ezekben az országokban az apák bére többszöröse a magyar férfiakénak, így a kismamának nem kell azonnal munkába állnia. Ha pedig egy anya mégis dolgozni akar, rengeteg 4-6 órás munkalehetőség közül válogathat, de akár távmunka is rendelkezésére áll, melyek mellett a gyermekét sem kell elhanyagolnia. És még nem is szóltunk a bölcsődék, óvodák számáról. A helyzet tehát nem rózsás…

Miért szüljek egyáltalán?


Nem kötelező. De tagadhatatlan, hogy mint bármely más biológiai lény, az ember is fajfenntartásra, önmaga reprodukciójának létrehozására van programozva. Akár hiszed, akár nem, akár beismered, akár nem, eljön majd a pillanat, amikor érezni fogod, hogy valami még hiányzik, valamit (valakit) még adnod kell ennek a világnak. Hogy lefelé áldoz a Napunk? Hogy sok rossz dolog, betegség, tragédia, természeti csapás fenyeget? Hogy a kormány politikája nem támogatja, inkább gátolja a családok fejlődését? Meglehet, valóban így van. Ám egy kisbaba világra jöttét, felnevelését, azt, hogy egy pici lélek a szüleinek választ Titeket, soha nem befolyásolhatja (és nem is befolyásolta) az éppen aktuális gazdasági-politikai helyzet. „Az Élet él és élni akar.” Íme, előtted a lehetőség, hogy része légy a körforgásnak, rajtad (is) múlik, eltűnsz-e nyomtalanul, vagy hagysz magad után valakit. Valakit, akinek idővel elmeséled a kedvenc mesédet, akinek megmutatod milyen sokszínű a napkelte, és milyen jó illatú eső után az erdő. Ne maradj ki ebből, meglátod: a legjobb buli, amiben valaha részt vettél!

 

 

Szólj hozzá Te is !
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL